VOLK – ‘Wiewieneke’, de chanteur op zijn bakfiets


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

VOLK  26 september 2021Hij heet Erwin Biliet en is een gepensioneerd tramchauffeur. Sinds jaar en dag toert hij met zijn bakfiets op vele kermissen, braderieën, rommelmarkten, buurtfeesten en dies meer. Niet zo maar een bakfiets, maar een muzikale!

Vorige maand kwam bakfietsende chanteur Wiewieneke nog onder de aandacht toen zijn foto op grote affiches in de stad te zien was. Toen kreeg hij voor de derde keer al zijn ‘Gents Moment‘.  In 2007 was hij de stem op de band in de trams die de haltes aankondigde in het Gents. Dit was zijn eerste ‘Gents Moment’. Tien jaar later stond hij met enkele anderen op de affiche van de Gentse Feesten.

Wiewieneke op de affiche van de Gentse Feesten 2017

In Het Nieuwsblad van 4 mei 2012 leren we: “Wiewieneke begon in de jaren negentig als zanger op het achterterras van ’t Gouden Mandeke aan de Pensmarkt. Niet veel later mocht hij met artiesten zoals Will Tura, Paul Michiels en Johan Verminnen het podium delen. ‘Velen vonden dat mijn zangstem bijna hetzelfde was als dat van Johan Verminnen en de organisatie van jeugdclub ‘De Messink’ vroeg mij persoonlijk om samen te zingen in Zomergem.

Afgelopen zomer beleefde Wiewieneke opnieuw zijn ‘Gents Moment’ doordat hij overal in de stad op grote affiches prijkte.

Wat ik niet wist is dat Johan aan de organisatie de opdracht gaf om met mij maar één nummer samen te zingen. Na dat liedje trok iemand van de organisatie aan mijn mouw om het podium te verlaten, maar plots voelde ik een andere arm aan mijn mouw, die van Johan Verminnen. Hij amuseerde zich met mij op het podium en wilde nog enkele nummers samen zingen. Dat is iets wat ik nooit zal vergeten.’

In 2000 mocht hij als mede-zanger in revue ‘Boem Boem Boem van Tony Fakkel voor de eerste keer zijn zangkunsten op de Gentse feesten tonen. Acht jaar later werd ‘De Zingende Wattman van Gent’ geboren de eigen Gentse Feestenrevue van Wiewieneke. Een dik jaar eerder begon hij met zijn zangact op de bakfiets als ‘Wiewieneke and his Singing Puppets’. In die periode mocht hij voor de eerste keer gedurende de Feesten de haltestem op de Gentse trams omroepen. Tot op vandaag toert hij nog steeds met zijn bakfiets Vlaanderen rond als imitator van onder andere Aznavour, Becaud, Eddy Wally en Elvis Presley.”

Over de video hierbovenDe eerste foto toont Wiewieneke op de parking van WZC Heiveld aan de Antwerpsesteenweg in Sint-Amandsberg, eerder in september. Op de volgende foto, die overvloeit in de eerste videostrook, fietst Wiewieneke in de Paul Fredericqstraat, in de stationsbuurt vorige zaterdag op het ‘Buurtfeest van het Baliepleintje’.
Het vervolg op de video laat Wiewieneke zien in de zomer van 2019 in één van de “Visserijstraten” tijdens de grote rommelmarkt.

Boekingen en facebook

Lees ook op deze blog:

Fanfare ‘Moed en Volharding’

 

 

Hollands hobby-zanger Nico op Oude Beestenmarkt

 

 

Trams met eeuw verschil

 

 

1970s-’80s. Er waren toen nog zekerheden in het leven

 

 

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

VOLK – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020-2021