STAD – De prof en de student zijn terug van weg geweest

header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

STAD/ VOLK 21 september 2019 – De plechtige opening van het academiejaar van Ugent vond plaats op vorige vrijdag. In dit verhaal: 1. Maarten Boudry krijgt de nieuwe ‘Leerstoel Etienne Vermeersch’  2. Etienne Vermeersch over zijn eigen dood in een video uit 2011  3. De Stoet van de Togati 2019 in onze video 

Volderstraat, Aula – wachten op de Stoet

Vooreerst, om de sfeer er in te brengen: een uiterst grappig filmpje van ‘Student in Gent‘ over hoe een “gidse” enkele belangrijke bezienswaardigheden in Gent presenteert aan nieuwbakken studenten.

1. LEERSTOEL – De overleden moraalfilosoof Etienne Vermeersch wordt geëerd door het oprichten van een Leerstoel. Wetenschapsfilosoof Maarten Boudry, een dertiger – ook wel de “intellectuele kleinzoon” van Vermeersch genoemd, dixit De Standaard op vrijdag, zal de Leerstoel deeltijds bekleden. Etienne Vermeersch stond alom bekend om zijn kritisch denken en zijn debatcultuur over ethische thema’s, b.v.: geloof, abortus, euthanasie, milieu… Met zijn boek ‘De ogen van de panda‘ trok hij al in de jaren 1980 de aandacht van het groot publiek. Het boek is heruitgeven, met als toevoeging: “een kwarteeuw later”.

Etienne Vermeersch – pic Ugentmemorie
Maarten Boudry – pic wikipedia
pic Standaard Boekhandel

2. OVER ZIJN DOOD – Naar aanleiding van zijn overlijden brachten we in deze stadsblog nog een hommage aan Etienne Vermeersch in een editie van onze rubriek ‘Gentse Winter’ – ‘Haal uw gram’. Daarin toonden we een video uit 2011 waarin Etienne Vermeersch tijdens een seminar over zijn eigen dood spreekt met Dirk Verhofstadt. Die video werd een jaar later door hemzelf gepost op Youtube en werd nauwelijks bekeken. Vermeersch overleed eerder dit jaar.

Lees verder onder de video

 

3. TOGATI – Vrijdag opende UGent het nieuwe academiejaar. Zoals de traditie het wil, ging de ‘Stoet der togati‘ uit. De stoet stapte van het Rectoraat aan de Sint-Pietersnieuwstraat, via de Kouter, naar de Volderstraat.

Lees verder onder de video

Bekijk ook op deze blog: Stoet der Togati 2021

 

 

Bekijk ook in het Archief van deze blog:  De Stoet der Togati in 2015 (nog met Etienne Vermeersch)

 

Bekijk onze video over de ‘Student kick-off’ in 2018

 

 

Etienne Vermeersch zat op één lijn met zijn collega’s-filosofen Leo Apostel en Jaap Kruithof. Eerder dit jaar vermeldden we Kruithof nog in ons artikel: Blandijn, 20 maart 1969: De langste nacht

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

STAD – ARTIKELOVERZICHT 2019
VOLK – ARTIKELOVERZICHT 2019