STAD – 1973? Hotsy Totsy!


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

STAD/ VOLK – 07 oktober 2020 – De geschiedenis van de ‘Hotsy Totsy Club’ is hoofdzakelijk verbonden aan Guido Claus en zijn vrouw Motte. Het verhaal startte in 1973. Broer Hugo Claus – en met hem vele andere BV’s – maakten van deze plek hun tweede thuis.

Motte – pic video ‘Gent in Beeld

Het verhaal van de befaamde ‘Hotsy Totsy Club’ start in 1973, het jaar waarin Hugo’s jongste broer Johan Claus (1938-2009) het pand – gelegen op de hoek van de Hoogstraat met de Oude Houtlei – inricht en decoreert met voor ogen de gelijknamige ‘Hotsy Totsy Club’ van Al Capone uit het Chicago van de jaren dertig.
In datzelfde jaar nog laat hij de exploitatie over aan broer Guido die er zijn levenswerk van maakt.

Hotsy Totsy – Hoogstraat 1 – hoek Oude Houtlei

Het unieke interieur, de gezelligheid en de persoonlijkheden van Guido en levensgezellin Motte geven het artiestencafé een renommé tot ver buiten de grenzen.

Ook broer Hugo Claus, Jan Hoet, en vele anderen, zijn er een graag geziene gasten, die regelmatig een kaartje legt met zijn broer en zijn literaire vrienden.
Van Hugo Claus hangt buiten aan de zijmuur van de Oude Houtlei trouwens een lofgedicht op Guido Claus en op de ‘Hotsy Totsy’, genaamd ‘Achter deze gevel hier’.

Zicht op Hoogstraat vanuit de Poel – Links Oude Houtlei – hoekhuis: ‘Hotsy Totsy’

De ‘Hotsy Totsy’ is als authentiek Gentse artiestencafé ruim 45 jaar een begrip in Gent en is nog steeds een pleisterplaats voor iedereen die geïnteresseerd is in kunst en cultuur.

Op 17 maart 1983, stelde Hugo Claus in de club zijn magnum opus ‘Het verdriet van België’ voor aan pers en publiek. De publicatie zorgde in de Belgische pers voor een nooit geziene hype.

‘Het verdriet van België’ van Hugo Claus – boekvoorstelling 1983 in de Hotsy Totsy – pic Patrick De Graeve

Van 1986 tot 1991 vormde Guido Claus met Jan Albert De Bruyne (alias ‘Prof. Arnoldus Goedbier’) het muzikaal straattheater-duo ‘Twee Wezen’, speelde hij in de toneelbewerking van Lijmen & Het been (naar Willem Elsschot) in het NTG (september 1986), en vertolkte tevens een tiental rolletjes in films, onder meer in: ‘De Loteling’ (1973), ‘Vrijdag’ (1981) en ‘Hector’ (1987).

Hugo en Veerle Claus in de Hotsy Totsy – pic Patrick De Graeve

Guido Claus en Motte huwen tijdens de GF in 1990 – pic expo Trefpunt

Het geënsceneerde huwelijk in 1990 van Guido Claus en Motte tijdens de Gentse Feesten. By the way: Motte Claus kwam uit de kunstwereld, Guido uit de sportjournalistiek.

In november 1991 overlijdt Guido Claus plots en koopt de Groep Druwel de zaak en het nabijgelegen pand.
Na de restauratie van het gebouw, verkoopt de Groep Druwel de zaak aan Patrick De Graeve, die de zaak een nieuwe boost gaf en waar Motte Claus deel uitmaakt van zijn team.
Al enkele jaren is de uitbating van de Hotsy Totsy in goede handen van Lara.

Motte houdt later café De Geus op de Kantienberg open tot in 2009

Hoogstraat – Hotsy Totsy

Tentoonstelling van ‘Motte van de Hotsy Totsy’ in galerie Pim De Rudder Assenede en tot 25 oktober 2020 elke zondag van 15 u tot 18 uur

De video is van ‘Gent in Beeld

Dit verhaal is uit Wikipedia. Met dank aan Patrick De Graeve, beheerder van facebookgroep ‘Gisteren nog vandaag‘ en voormalig zaakvoerder van de ‘Hotsy Totsy

Lees ook op deze blog:

20j geleden zetten Hoet & co de stad op stelten

 

 

De Gentse straten van Claus & Co

 

 

Gent in ‘De hondsdagen’ van Hugo Claus

 

 

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

STAD – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020
VOLK – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020