persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina
UPDATE 4 september 2024
Tachtig jaar geleden, op 4 september 1944, werd de bezetter door verzetsmensen weggejaagd uit de Leopoldskazerne. Op 6 september 1944 werd Gent bevrijd van de nazibezetter door de intrede van de Britse troepen.
Er is vandaag, 4 september 2024 om 17u30, een herdenking aan de Leopoldskazerne. De gedenkplaat voor 4 september, die 80 kg weegt en werd weggenomen tijdens de bouwwerken, zal ook daar ter plaatse zijn.
Bekijk een filmpje van het ‘Huis van Alijn’ – gemaakt aan de Kortrijksesteenweg in Sint-Denijs-Westrem – over de bevrijding van Gent in 1944
x
STRATEN/ VOLK – 10 september 2021 – Lezers stuurden ons foto’s uit d’ oude doos over de Gebuurtefeesten in de Vlierstraat en de Bommelstraat uit de jaren kort na WOII. De straten liggen tussen Zwijnaardse- en Ottergemsesteenweg.
De Gebuurtefeesten waren jaarlijkse feesten. Die feesten waren de verderzetting van de bevrijdingsfeesten. De Britse bevrijders waren immers onder andere langsheen de Zwijnaardsesteenweg Gent binnengetrokken. De feesten vonden steeds begin september plaats en duurden drie dagen: van zaterdag tot maandagavond. De feestelijke opsmuk van de buurt bestond uit verlichting met lampions en versierde gevels. Een “radiocentrale” in een van de huizen strooide populaire muziek en verzoekplaatjes in het rond, afgewisseld met ludieke mededelingen.
Er was steeds een grote koffietafel, terwijl talrijke volksspelen voor kinderen werden georganiseerd. In die tijd waren dit: zaklopen, potjespringen, eierloop… Voor volwassenen werden voorzien: modeshow, bokskamp-met-poederverf-handschoenen, dropping, kaarting, stoelkensdans… Elke winnaar kreeg een beloning.
Ook de fanfare was van de partij, samen met een zondagse thema-verkleedstoet. Een misviering in de Sint-Coletakerk herdacht de overledenen.
Telkens op het einde, op maandag, werd een laat-avond “kaarskenskoers” gehouden.
De beheerder van facebookgroep ‘Ge zijt van Gent als ge…‘ voegt daaraan toe… Rudy Van Cauteren: “De gebuurtefeesten in de Vlier- en Bommelstraat waren uitermate gezellig. Was ongeveer een week voor de Bevrijdingsfeesten op de Zwijnaardsesteenweg, die grootser waren opgezet. Beide hadden stoeten en fanfares en in de Vlier- en Bommelstraat, was het meer gebaseerd op volkse spelen, op een manier die men zich nu niet meer kan voorstellen. Nagenoeg iedereen uit de buurt deed mee, en allen samen gingen op in het feest.
Ook de Bevrijdingsfeesten waren fantastisch en trokken enorm veel volk. Duizenden lichtjes kleurden het hele gebeuren en op het einde van de feesten altijd een bloemencorso. Iedereen keek er elk jaar terug naar uit.
Allemaal weg nu en het komt nooit meer terug…” Op 6 september 1944 eindigde voor de Gentenaars de oorlog.
De zwart-wit foto’s zijn van André De Pauw, uitgezonderd de twee laatste, die zijn van E. Van de Gejuchte. De volgende twee foto’s zijn van Dorine Veirman.
Thans is dit feest voornamelijk een rommelmarkt en een gezellig samenzijn. De kleurfoto’s zijn van 2018.
Lees ook op deze blog:
Volksfiguren in café ’t Heilig Hert
Het vroegere buurtleven tussen Heirnis en Lousbergskaai
Zeventiger Jan uit de Koningstraat 18 getuigt
Lees ook op deze blog: