persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina
VOLK – 09 april 2020 – Vergeet de barbecue. Waarom niet exotische hapjes met bijhorende drankjes bestellen? Sharelly Regina, geboren in Curaçao en al meer dan tien jaar in Gent, koos voor een bijberoep als traiteur onder de naam Sha’s Exotic Snacks.
Ze is ook directrice bij een lagere school in Gent voor moeilijk lerende kinderen.
We ontmoetten elkaar voor het eerst tijdens de zomer van 2015. Na afloop van ons gesprek maakten we een reportage in, wat we nu, het Archief van persblog.be noemen.
“De Caribische keuken is erg gevarieerd” vertelt ze, “we hebben ook op gastronomisch vlak invloeden ondergaan van Indianen, Spanjaarden, Nederlanders en Afrikanen.” Ze herinnert zich van haar jeugd in Curaçao hoe ze als enig meisje in de straat schooljuf speelde voor de jongens. “Dan moesten de jongens stil zijn en naar mij luisteren” schatert ze. Het was toen al duidelijk dat haar toekomst in het onderwijs zou liggen. Als ze niet de kans kreeg om schooljuf te spelen, kon ze zich uren aan een stuk alleen amuseren met het maken van taartjes, broodjes, hapjes… uit modder. Dus ook haar huidig bijberoep zat al op jonge leeftijd in haar ingebakken.
Een kleine twintig jaar geleden trok ze naar Nederland om te studeren. De bestemming was vanzelfsprekend. Curaçao is deel van het Koninkrijk der Nederlanden, zij het met een speciaal statuut. Ze belandde in Enschede. “Curaçao is een erg kleine gemeenschap – zo een 160.000 inwoners – met een traditionele cultuur” zegt ze.
“Mocht ik niet naar het buitenland zijn gegaan, dan had ik er moeten huwen of mijn hele leven bij mijn ouders wonen. Ik koos voor de vrijheid”. Ze begon eerst een studie bedrijfseconomie en koos dan voor een lerarenopleiding. Tijdens haar studie in Enschede had ze een studentenbaan als medewerker van het Europees ‘inbound call center’ van Philips. “Een boeiende periode” vindt ze “aangezien de medewerkers uit alle hoeken van de wereld kwamen.” Zelf spreekt ze vier talen, waaronder uiteraard haar moedertaal “Papiamento”: een mengtaal die ontstond uit diverse Afrikaanse talen, samen met Portugees-Braziliaans.
Toen ze haar huidige partner Gentenaar Joeri leerde kennen, verhuisde ze naar Gent. In tegenstelling tot Nederland is men in België weinig vertrouwd met de Caribische keuken. Nederland verwierf die traditie via de Nederlandse Antillen, met de eilanden Curaçao, Aruba, Sint-Maarten, Bonaire, Saba en Sint-Eustatius.
Sharelly brengt de Belgen echt wel iets apart, een cultuur en een keuken waar ze niet vertrouwd mee zijn.
Acht jaar geleden ging ze aan de slag als traiteur en kon toen, onder meer, snel beginnen als toeleverancier van een gevestigd Belgisch evenementenbureau die ook in Frankrijk actief is. Toch noemt ze zichzelf het liefst een “hobbykok” omdat ze het voedsel graag artisanaal klaarmaakt. “De recepten zette ik op punt met enkele Engelse vriendinnen die professioneel in het vak staan” licht ze toe. Ze heeft het over haar grote variëteit aan pasteitjes over haar mangosausjes en haar limoensap. Wat ze brengt, vind je in vele snackbars in Curaçoa. “Buitenhuis eten is in mijn land werkelijk de norm, en op straat feesten evenzeer” lacht ze. Ze somt de feestperiodes op in haar land, zoals het Tumba-feest en de Aguinaldos en laat vrolijke dansmuziek horen uit haar iphone.
Toverde ze als kind al gebakjes uit modder, dan tovert ze nu de Curaçaose zon op een Belgisch feest, of een zakenmaaltijd, onder de vorm van haar exotisch voedsel. En daar houdt het niet op, want ze tekent ook, geeft kookles en werkt aan haar eigen kookboek. F. D.
Oorspronkelijk verscheen dit artikel in ons Archief – frankpersblog – op 12 augustus 2015
Lees ook op deze blog:
Gij allen die hoest, neem een Katrienspek
Lees ook op deze blog: