GENTSE WINTER 2019-2020 – “Everybody poops”

GENTSE WINTER 2019-2020 05 december 2019 “Everybody poops”… is de naam van het liedje in ons videojournaal. Met:  Handjes, Mammelokker, Mosselfiets, Papa’s, Canal de Gand, Oude wielen, Würst, Brandweer, Diorama, Winterfeesten, Sociale restaurants, Sinterklaas, Römantiek.

Videojournaal

 ‘Handjes’

De Gentse Handjes 2019, jaarlijkse uitreiking door de Sosseteit tijdens de ‘Week van het Gents’ (vorige week). De drie ‘Handjes’ van 2019: Lieve Blancquaert, Freek Neirynck, Anton Cogen

‘Handjes’ – pic Eddy Levis –

“Knollen” en “knarren”

Groentenmarkt – een Wanderer uit 1931
Walter De Buckplein – hoek Belfortstraat –
paardenkoets

LEZ nadert met rasse schreden voor oude “auto-knarren“. Ook per 1 januari: paardenknollen onder de Stadshal: wég. Maar beide mogen in principe nog wél. De ene tegen betaling, de andere zomaar (van het politiereglement). Lees ook op deze blog: Paardenkoetsen ADIEU en Oldtimers in artikeloverzicht“Mammelokker”

Geen Aalsterse “Tettentoren” hier, maar wel een “Mammelokker”.De afbeelding van de Mammelokker boven de toegang van de voormalige cipierswoning, die aanleunt tegen de lakenhal, symboliseert de Romeinse legende van Cimon en Pero (die een Gentse sage werd). De foto is van Wim Provoost van ‘Gids in Gent’.

De Mammelokker – pic Wim Provoost

“Mosselfiets”

“Meer dan tweehonderd ‘mosselfietsen’ uit het water gevist” kopte Het Nieuwsblad op zaterdag. “De Vlaams Waterweg viste tijdens haar jaarlijkse waterpeilverlaging naar afval in de Gentse binnenwateren. De oogst: meer dan tweehonderd fietsen, twee bromfietsen en ander met-mosselen-begroeid afval.” Een aantal jaren geleden stonden we er bij en keken we er naar… op de Lievekaai.

Lievekaai – “Mosselfiets”

Papa’s aan de haard

Voor wie een beetje van sarcastische humor houdt… Het koude-seizoen komt weer op gang. Geprijsd zijn de huisvaders die ‘s ochtends de uitwerkende moeders vanop de dorpel uitzwaaien. Zeker als het vriest en sneeuwt. Zij blijven lekker in de warmte! “Het is geen weer om een hond door te jagen”, zegt men dan.

Uithuiswerkende mama’s. Thuiswerkende papa’s

‘Canal de Gand’

Joris Lievens op facebookpagina ‘Dat és mijn Gent‘: Ik kreeg gisteren een schilderij cadeau. Een schilderij van de Waalse kunstschilder Nestor Outer uit 1903 met als titel: ‘Canal de Gand‘. Volgens mij is dat de Muinkschelde met zicht op de Sint Pieterskerk.

Muinkschelde – Sint-Pieterskerk – schilderij Nestor Outer 1903 – pic Joris Lievens

Oude wielen

Antwerpenplein op vrijdag: een oude autobus van de MIVG, voorloper van De Lijn, trekt de wacht op aan “De  Dampoort”. Er waren zeker weer eens wielen tekort voor de modernere exemplaren? (zoals dit enkele weken geleden het geval was voor de nieuwe trams

MIVG – De Lijn aan de Dampoort

Oude wielen wegens gebrek aan nieuwe wielen?

Würst

Kortemunt op vorige vrijdag: openingsweekend van Würst, alwaar men “Haute Dogs” verorberen kan…. Ongelijk de vorige zaak – toen nog van Jeroen Meus, onderaan een appartementsblok aan de Verloren .Kost – huist deze zaak in een historisch pand: Louis XVI-stijl uit 1784.

Kortemunt – Groentenmarkt – Würst
Würst – vorige week geopend

Brandweer

Sint-Baafskathedraal op vorige vrijdag. Wat op het eerste zicht op alpinisme leek ter voorbereiding van de beklimming van de Mont Blanc, was in werkelijkheid een oefening van de brandweer in voorbereiding van de Gentse Feesten. Qué? Als onder de duizenden mensen die de toren dan beklimmen, iemand in problemen komt, moet de brandweer die kunnen evacueren. Langs de smalle wenteltrap is geen optie. Zo luidt het.

Sint-Baafskathedraal – brandweeroefening

Diorama

Sint-Baafskathedraal op vrijdag: kerststal, zij het een diorama van Bethlehem. Tot voor een paar jaar stonden er zelfs twee diorama’s op hetzelfde ogenblik in de kathedraal. Twee vriendinnen verzorgden elk één. Sinds de ene vriendin ziek werd en nadien verzaakte aan haar hobby, blijft er nog één. Maar welk één! Diorama 2019 / 2016

Diorama 2019
Diorama 2016

Winterfeesten

Winterfeesten 2018/ 2019. Warm je al op voor de komende Winterfeesten. Geniet na van de belevenissen van eind vorig jaar. Bekijk onze video’s uit 2018. 1. Kouter: kerstbomen & co.  2. Sint-Veerlplein, Korenmarkt, Stadshal  3. Winterwonderkasteel: Vikings  4. Sint-Baafsplein

Herbeleef Winterfeesten 2018

Sociale restaurants

Een week of wat geleden was het ‘Week van de Pollepel’. We gingen ooit proeven. Lees ons eerder gepubliceerde verslagen over de maaltijden in een aantal sociale restaurants:(in de rubrieken Gentse Winter 2017 en 2018). 1. De Knoop, Ledeberg  2. Het Toreke, Gent-Rabot  3. ’t Oud Postje, Gent-Meulestede  4. Parnassus (kloosterkerk), Gent-Oude Houtlei  5. Poverello, Gent-Burgstraat  (Poverello valt niet onder het begrip ‘sociaal restaurant’ zoals door de stad bedoeld. Wel: een armenrestaurant)

Sociale restaurant

Sinterklaas

Etienne Fornier op facebook: Sinterklaas met de velo – “mijne koets en mijnen aawen otto meugen toog nie mier binnen“. Er zijn weeral geen stoute kindjes. Ook waren er vorige keer geen stoute oudjes, toen de Sint naar het “seniorenkot” bij de Ruststraat/ Ottergemsesteenweg ging.

Sinterklaas en Zwarte Piet in La Flandre Profonde (Ename), waar een Zwarte Piet nog een Afrikaan mag zijn… Iemand deed er drie jaar geleden nog een schepje bovenop: “Hoe zwarter hoe liever” Foto: Guy Bosschem

Sinterklaas – pic Etienne Fornier

Recent – Sinterklaas en Zwarte Piet in La Flandre profonde

.

Römantiek

De “feestenschepen” op het ‘Bal Römantiek‘ in de balzaal van Opera Gent – tijdens de ‘Week van de senioren’ van eind november. “Stilte voor de storms“: het ongenoegen over de Wintermarkt moest nog uitbreken… De video werd op facebook gepost door Annelies Storms.


Korenmarkt – rad Grand Soleil – Winterfeesten

Lees meer op deze blog:

GENTSE WINTER 2019-2020 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2019 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER 2018-2019 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2018 – ARTIKELOVERZICHT
STAD – ARTIKELOVERZICHT 2019
STRATEN – ARTIKELOVERZICHT 2019
VOLK – ARTIKELOVERZICHT 2019
EVENT – ARTIKELOVERZICHT 2019
OUDE GENTSE ENTREPRENEURS – ARTIKELOVERZICHT 2019

 

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook