GENTSE ZOMER 2018 – De Jappen bloeien weer

header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

Huidige editie – De Pintelaan – De Jappen bloeien weer –  Japanse kerselaar

GENTSE ZOMER 2018 – 21 april 2018 – “Poesje stoei, mijn kerselaar staat in bloei” zou Urbanus gezongen hebben.  Café De Kroo Café Amandus van Gent Schaliestraat bijt de spits af. Wijkrestaurant ’t Oud Postje Van broden naar hoeden… ⊗ Opening van het vernieuwde zeekanaal in 1968  Meer klein nieuws uit Gentse straten.Videomagazine GENTSE ZOMER 2018 – nr. 4: De Jappen bloeien weer

Terug naar hoofdpagina

⊗ Meulesteedsesteenweg – Wijkrestaurant ’t Oud Postje is er – dixit haar zelve – door en voor buurtbewoners, hoewel dit laatste niet strikt genomen moet worden. Er stond gezonde boerenkost op het menu de dag van ons bezoek: kip, bloemkool in de kaassaus en patatjes. Het was voedzaam en lekker. Standaardtarief: € 7,5. Uitpas aan kansentarief: €5,5. Leefloon of equivalent: €3. Eerder zaten we aan de dis bij andere sociale restaurants, in het bijzonder: ParnassusDe Knoop, Eetcafé TorekeHuize Triest (inmiddels gesloten) en Poverello (enkel nog voor vijftigplussers). 

Meulesteedsesteenweg -Wijkrestaurant t Oud Postje
Wijkrestaurant t Oud Postje

⊗ Sint-Pietersplein – Na hun wielercarrière begonnen coureurs vroeger een café. Zou dat een nieuwe trend bij politici kunnen zijn? Zou Herman De Crooeigenlijk al pensioengerechtigd – café De Kroon overgenomen hebben en laten omdopen tot café De Kroo? Met een ‘k’ zult ge zeggen…? Ja maar, iedereen weet toch dat de vader van Alexander op taalgebied Decrooiaans spreekt en schrijft. Misschien ook zijn eigen naam? LOL

Sint-Pietersplein – café De Kroon – thans De Kroo

⊗ Gebroeders De Smetstraat Op de hoek met de Pannestraat kwam een slome polyester bak zonder comfort en zonder dak aangeloeid. Zo omschrijf je de oldtimer Citroën Méhari. Dit model werd gebouwd tussen ’68 en ’88 en was bedoeld voor de boer en voor de Sahara-mens. Zijn naam betekent overigens: dromedaris.

Gebroeders De Smetstraat – Citroën Mehari

⊗ Antwerpsesteenweg, Sint-Amandsberg – Café Amandus van Gent heeft niet enkel bier, koffie en frisdrank in huis. Dit oude café herbergt ook een paar oude foto’s van Sint-Amandsberg. Maar ook qua interieur is de tijd van toen er blijven stille staan, net als in café De Kring overigens. (Lees meer over laatst genoemd café op deze blog: Lenteschoonmaak)

Antwerpsesteenweg – Café For Ever – begin jaren ’50

Antwerpsesteenweg – Café Amandus van Gent

⊗ Sluizeken  Boetiek Sjapoo was ooit bakkerij R. Berth. De voorgevel werd in de jaren 1700 bijgewerkt, maar is van oorsprong honderd jaar ouder. De oude foto moet dateren van ergens in de eerste helft van de vorige eeuw.

Sluizeken – boetiek Sjapoo

Sluizeken Bakkerij R. Berth

⊗ Meulesteedsesteenweg – Kattenberg – We vonden een afgedankt promo-autootje dat de reclame draagt van studentENmobiliteit.be – thans de Fietsambassade. Hoewel de organisatie in hartje studentenwijk huist, staat het karretje in stilte te verkommeren in de voorhaven.

Meulesteedsesteenweg – auto studentENmobiliteit.be

⊗ Veldstraat – Op de hoek met de Jan Van Stopenberghestraat zat een oude muzikant met een fluit aan de mond en de poep op de grond. Hij zat mijn zijn rug naar de McDonalds, maar voor zijn neus stond een bekertje van ginds. Het voelde een beetje vreemd aan.

Veldstraat – Van Stopenberghestraat – Oude muzikant

Schaliestraat  De rommelmarkt in de buurt van de Gebroeders De Smetstraat – tussen de Elyzeese Velden en de Kwakkelstraat – is traditioneel één van de eerste straatrommelmarkten, zo niet de eerste, van het seizoen. Hoe banaal hij ook moge zijn, hij biedt ruimte voor zelfreflectie. Ten minste, dat dachten we toen we naast een prent van Het Laatste Avondmaal een spiegel zagen staan. Toeval of een spirituele gedachte van een buurtbewoner? Meer technologisch georiënteerde bewoners gaven dan weer een demonstratie van tot welke vliegkunsten hun koopwaar – een drone – in staat is. Dit was vorige zaterdag en zondag.

Zelfreflectie bij Het Laatste Avondmaal
Schaliestraat – rommelmarkt

⊗ Oostakker – Hilarisch!Bruin water uit de kraan niet ongezondstelde Farys, nadat deze gemeente geplaagd werd door roestwater uit de kraan. Het Nieuwsblad verduidelijkte“Die kleur wordt veroorzaakt door roestdeeltjes die vrijkomen bij werken en het veranderen van de stroomrichting van de Leie.” Que? (Lees op deze blog over de Oostakkerse vuilnisbelt in 1968: Kapitein Zeppos & Kapitein Iglo)

Drinkwater

⊗ Joannes Roegierspad, Sint-Amandsberg – Het wandelpad langsheen de Antwerpsesteenweg dat leidt naar de recent gerenoveerde kapel van Campo Santo werd genoemd naar de eerste begravene. De ongelukkige stierf op 21 jarige leeftijd en werd begraven één dag na de wijding van het kerkhof.

Joannes Roegierspad – bij kapel Campo Santo – eerste begravene

⊗ Kortrijksepoortstraat – In de tv-reportage van afgelopen woensdag op Canvas over ondernemer Marc Coucke – zijn carrière en zijn privéleven – stak een beeld van de ouderlijke woning van de Coucke’s: een apotheek in de Kortrijksepoortstraat.

Kortrijksepoortstraat – apotheek – ouderlijke woning Marc Coucke

⊗ Woodrow Wilsonplein – Antwerpenplein – Aan het ’t Zuid en aan de Dampoort werden de klassieke bushokjes omgebouwd tot schuilhuisjes van Ikea. Ze stonden er niet lang. De Schepen van Mobiliteit wou die snel weer weg. Vorig jaar in juni stonden er in de stad bushokjes die woonkamer werden. Die laatste actie had als doel om mensen aan te sporen om geen afval op de grond te gooien. (Lees op deze blog: Bonter dan bont)

Dampoort

’t Zuid

⊗ Korenmarkt – Donker en klaar. Zonder woorden. (Bekijk op deze blog onze video: Ghent by night & Gentse Feesten)

Korenmarkt by night
Korenmarkt

Kanaal Gent-Terneuzen – Gent in 1968

Gent in 1968 – Eind 1968 openden de Belgische koning Boudewijn en de Nederlandse koningin Juliana het hernieuwde kanaal Gent-Terneuzen. In 1823 besliste koning Willem I – toen België nog deel uitmaakte van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden – om de Sassevaart te verlengen naar Terneuzen. In 1827 was dit een feit. Ter gelegenheid van de eerste opening waren er festiviteiten en een kosteloze broodbedeling voor de armen. Filmpje van TV Terneuzen in 1968. F.D.

Voorhaven – zicht op Voorhavenkaai vanaf Meulestedekaai


Volgende editie

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

 

Lees ook op deze blog:

GENTSE ZOMER in 2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2017-2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016_2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016-2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT