GENTSE ZOMER 2018 – Quote: “Moslims boven hun theewater”

header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

Huidige editie

GENTSE ZOMER 2018 – 26 april 2018  ⊗ Marokkaanse vrouwenfanfare in STAM ⊗ KASK-studenten slachtoffer van mosterdgas? ⊗ Moet er nog een begrafenis zijn? ⊗ Nafta 1984 vs Lukoil 2018 ⊗ Koken op grootmoeder’s wijze ⊗ Quotes van Géraar van de Comptoir ⊗ Meer Videomagazine GENTSE ZOMER 2018 – nr. 5

Terug naar hoofdpagina

⊗ Godshuizenlaan – Stapten we vorig jaar na ons bezoek aan een tentoonstelling over het instrumentarium des doctors uit de 19e eeuw misselijk uit Het Pand, (Lees op deze blog: Bloedserieusdan was Erfgoeddag dit jaar voor persblog.be eens totaal wat anders. In het STAM troffen we de Marokkaanse vrouwenfanfare Hammam, die volop vrolijkheid ten toon spreidde.

Godshuizenlaan – STAM – Erfgoeddag

⊗ Louis Pasteurlaan – Wie dit tafereel bekijkt zonder voorkennis, zou kunnen besluiten dat deze jongeren een evocatie houden van de slachtoffers van mosterdgas… Herdenken we immers niet het einde van WOI? Edoch, de waarheid is gelukzaliger. Tijdens Erfgoeddag bekroop deze KASKstudenten de goesting om de goegemeente te laten kennis maken met hun experimentele danstoestanden.

Louis Pasteurlaan – KASK Erfgoeddag

⊗ Jan Hoetplein – Tijdens Erfgoeddag werd bij het plein, genoemd naar de overleden SMAKstichter, een tentenkamp opgetrokken, waarin zich boekenverkopers schuil hielden voor de blakende zon op… zondag – dag, die zijn naam dit keer niet had gestolen. Ze hadden interessante waar bij, die kooplieden met een neus voor boeken, waaronder veel klassieke romans uit de Vlaams-Nederlandse literatuur.

Jan Hoetplein – Boekenbeurs Erfgoeddag

Sint-Bernadettestraat, Sint-Amandsberg – Sterven mag dan al triestig zijn voor de nabestaanden, ook een begrafenisondernemer is geen vrolijke frans. Als diens handelszaak er dan ook nog bij   staat als Huis Cornelis, dan is de cirkel rond. Het opschrift ‘Huize Triest‘ zou niet misstaan. Maar die naamgeving zou niet gemogen hebben, want laatstgenoemde is een opvangcentrum voor daklozen. Maar niet getreurd, wie de URL van hun site   www.huiscornelis.be aanklikt, komt terecht bij het prettig ogende Uitvaartcentrum Van Lent. Een overname? Zou Van Lent de boel in Sint-Amandsberg beter niet wat opsmukken? Wat nieuw leven inblazen…? LOL

Sint-Bernadettestraat – Sint-Amandsberg – Huis Cornelis begrafenissen

⊗ Ottergemsesteenweg – Als de Fiat 500 een icoon is dat bij Markske van De Kampioenen hoort, dan is dit karretje iconisch voor Mr. Bean. Deze laatste zou heel zeker jaloers zijn, mocht hij dit prachtig bewaard klassieke exemplaar van Mini Cooper mogen aanschouwen. Dit wagentje vond zijn oorsprong in de rally-wereld, in 1961. Racewagenbouwer John Cooper ontwierp dit design voor de kleine modellen van fusiegroep Austin en Morris. (Lees ook op deze blog: Bieke de Dodge Dart, Markske de Fiat 500)

Ottergemsesteenweg – Mini Cooper
Ottergemsesteenweg

⊗ Antwerpsesteenweg, Sint-Amandsberg – In 1984 heette het Lukoil pompstation, in de buurt van het LDC en het WZC Heiveld, nog Nafta. Op de achtergrond van de foto zie je de vooruitspringende, wit geverfde gevel van café ’t Meulekenmet links daarvan de beenhouwerij Rouges Theuninck. 34 jaar later blijkt nog niet veel veranderd, tenzij de gevelkleur van het café en de modernisering van het pompstation.

Antwerpsesteenweg – pompstation Nafta 1984

Antwerpsesteenweg – Lukoil – café t Meuleken

⊗ Claeys Bouüaertpark, Mariakerke – Oude boeken in kartonnen dozen op rommelmarkten. Ze kunnen verrassend uit de hoek komen. Ja, dit boek getiteld ‘Pijpelogie‘ op de foto handelt over pijpen, zij het dan de oude Hollandse pijpkunst, d.w.z.: het vervaardigen van pijpen. In parallel met de Zomerliefkermisvond vorige zaterdag een grote rommelmarkt plaats in het Claeys Bouüaertpark(Bekijk onze video   op deze blog: Rommelmarkt tijdens Zomerliefkermis)

‘Pijpelogie’ – Claeys Bouüaert – Mariakerke
Claeys Bouüaert – Mariakerke

⊗ Grondwetlaan, Sint-Amandsberg – Koken op grootmoeder’s wijze? Aha! Bij Fornuizen Adek hebben ze het gerief in huis voor wie écht in is voor deze beleving! Is het significant dat het fornuis geflankeerd wordt door een grote brandblusser?

Grondwetlaan – Fornuizen Adek

⊗ Martelaarslaan – Racet dit oldtimer kampeerbusje over de ring om als eerste op de vakantiebestemming te zijn? Er hangt een spreekwoordelijke reislucht omheen. Staat deze VW t2 bus Westfalia uit jaren ’70 straks als eerste op Camping Bonanza of Camping De Wielen in Blankenberge?

Martelaarslaan – VW bus Westfalia

⊗ Beukenlaan, Sint-Denijs-Westrem – Toen ‘BOB‘ nog niet in verband gebracht werd met ‘nuchter achter het stuur zitten’, was het de naam van de Recherche. De BOB-campagnes van de jaren ’70/80 waren vaak gericht op het vangen van zogenaamde subversieve elementen in de samenleving. Wars van enige vorm van permissieve tolerantie, stelde zich ooit een team van deze speciale flikken op, op een verdieping van een apotheek in Gent-Linkeroever, om de van AMADA-sympathie verdachte bezoekers van het tegenover liggende café, ongemerkt achter glas in de mot te houden. Ze konden zich goed verschuilen en vermommen, die anonieme flikken. Maar, hoe anoniem ook, eenmaal ze in hun voertuig stapten, vielen ze door de mand, dan wist iedereen het: ze zijn van de BOB want ze rijden in een witte Renault 4 ofte R4 ! Hier stond er eentje, bij een tankstation… dicht bij de Ring 4 ofte R4…

Beukenlaan – Sint-Denijs-Westrem – Renault 4
Renault 4 of R4
Geen BOB-er aanwezig LOL

Géraar van de Comptoir – Hanne P.
Corneel van het Bureel

⊗ VOLKGéraar van de Comptoir, denkbeeldige middenstander van beroep – en dik bevriend met Corneel van het Bureel, die al eerder in deze rubriek ten tonele werd gevoerd – is in zijn straat wereldberucht. Van hem drukken we enkel een robotfoto af gezien zijn recente inbeschuldigingstelling voor het verspreiden van ‘flauwe karamelle-achtige oneliners, getuigend van een kromme wereldvisie’. Een paar voorbeelden: “De Vietnamezen muisden naar hond als voer.” “Toen de Afrikaan alles donker zag, viel hij in een zwart gat.” “Als snoeplust hen bekruipt, bellen de Eskimo’s het Ijsboerke op.” “Tijdens het toeren in een huwelijkskaravaan doorheen de stad, waren de moslims boven hun theewater.” “De steengooier van Peterbos betrekt een woning van de sociale woonmaatschappij De Broeihaard.”

⊗ VOLK – De zakmannen – we kennen er drie – terzijde gelaten, merken we dat er meer daklozen dan vroeger zijn. Denk aan de mannen die het hele najaar vorig jaar bij de Sint-Niklaaskerk bivakkeerden. In het station: de zwarte man – schier eeuwig op een muurtje of in een nis – een dame met grijs haar in een dotje bij de loketten… In de studentenbuurt: Zakman, Zakman de oudere, Zakman-zonder-zakken… Hier: een andere, slapend in een bus… Aansluitend wijzen we er nogmaals op dat, sinds het stopzetten van de warme maaltijdservice Huize Triest en de recente uitsluiting van al wie minder dan 50 is bij Poverello, er – letterlijk – heel wat mensen op hun honger blijven zitten. (Lees ook op deze blog: Nog poverder voor de povere)

Dakloze in lijnbus
Sint-Pietersnieuwstraat – Nieuwe Zakman zonder zakken

⊗ Stadsblog – persblog.be – Verhalen uit en over Gent kreeg opnieuw vermelding in de nieuwsbrief van de Gentse Gidsen, met: ‘Driewerf tenenkrullend‘, een editie van onze rubriek ‘Gentse Zomer’ en met ‘De Gentse straten van Claus & co‘, een verhaal over de straten in Gent waren de familie Claus heeft gewoond.

⊗ Citadelpark – Van Rysselberghedreef – Op dinsdag vond in het congrescentrum ICC   een Virbo-happening plaats voor de directeurs van het basisonderwijs. Virbo komt op voor de belangen van het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap. Speeltjes gemaakt uit dempend plastic? Het kan! By the way: geen aanbieders van frisdrankautomaten te bespeuren… Het zal gecontesteerd zijn zeker?

Van Rysselberghedreef – ICC – Virbo happening Go! basisonderwijs

Vlaamse Kaai – Heernislaan – Gent in 1968

Dagblad De Gentenaar – Verkeersveiligheid is een thema van alle tijden. De kleine ring rond Gent werd de laatste dag van april 1968 het toneel van een spectaculair verkeersongeval, waarbij een Duitse vrachtwagen met aanhangwagen tegen de muur van de spoorlijn knalde. Dit gebeurde tijdens de nacht, op de hoek van de Vlaamse Kaai en de Heernislaan, waar een scherpe bocht is. De chauffeur en zijn begeleider werden naar, het toenmalige ziekenhuis, de Bijloke overgebracht. Dagblad De Gentenaar bracht het nieuws op 2 mei. F.D.

Dagblad De Gentenaar 2 mei 1968
Heernislaan – hoek Vlaamse Kaai – kruispunt Jan Delvinlaan

Volgende editie

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

 

Lees ook op deze blog:

GENTSE ZOMER in 2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2017-2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016_2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016-2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT