OLDTIMERS – Bieke de Dodge Dart, Markske de Fiat 500


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

ARNEs OLDTIMERS22 maart 2016 – Junior oldtimers zijn het geworden, de meeste auto’s die voorkwamen in de afleveringen van de serie op ‘Eén’, ‘FC De Kampioenen’. In de eerste aflevering van de serie, in 1991, stond Bieke’s auto centraal: een ‘Dodge Dart’,   intussen al een volbloed oldtimer. Van Markske en zijn Fiat 500 – ooit geëxposeerd in de Sint-Pietersabdij – was toen nog geen sprake  tijdens die allereerste aflevering.

Terug naar hoofdpagina

Uiteraard was er in de eerste  seizoenen van die serie de onvergetelijke garagist Dimitri  (De Tremmerie), ook bekend  van zijn slogan ‘DDT Oké Cars’. Vele Kampioenen laten hun auto bij hem onderhouden en sommigen kopen er ook een aan, …of toch bijna.

De nog jonge Bieke (Crucke) is op zoek naar een eerste auto en gaat daarvoor een kijkje nemen bij DDT. Hoewel DDT haar eerst voorstelt om een Opel Corsa te kopen, wil ze mordicus die “grote witte bak”. Om prestigeredenen allicht, want dat het een roestbak is met meerdere mankementen, wil ze niet geweten hebben. Ze komt net terug uit de Verenigde Staten en is er  –  tegen beter weten in – dol op. Het is een Dodge Dart, vermoedelijk uit midden de jaren ‘60. DDT had zoveel enthousiasme niet verwacht en drijft de prijs op.

Mark's Fiat 500 op de set van FC De Kampioenen
Mark’s Fiat 500 op de set van FC De Kampioenen

Doortje (Van Hoeck), secretaresse bij DDT kan niet aanzien dat Bieke in de luren wordt gelegd en verstoort de verkoop zo veel ze kan. Na een testrit over het voetbalveld, met Xavier  (Waterslaeghers) aan haar zijde, en een hartig woordje van haar vader Oscar (Crucke) op datzelfde veld, koopt ze de auto uiteindelijk niet.

De Dodge was een merk van Chrysler. Het goedkopere  model ‘Dart’ werd gebouwd van 1960 tot 1976. Bij de marktintroductie was het een grote auto, maar bij de vernieuwing van de modellen werd de auto steeds maar compacter. In 2009 wordt Chrysler overgenomen door      Fiat.

Vertongen & Co
Vertongen & Co

 

 

 

 

 

 

 

Lees op deze blog:

VERHALEN & OPINIE in 2016 – ARTIKELOVERZICHT
OLDTIMERS in 2016 – ARTIKELOVERZICHT
Dodge Dart 1969 - pic Infrogmation
Dodge Dart 1969 – pic Infrogmation
Dodge Dart - DDT heeft een Dodge Dart te koop
Dodge Dart – DDT heeft een Dodge Dart te koop
Bieke Crucke in de garage van Dimitri
Bieke Crucke in de garage van DDT
Bieke stapt in de Dodge Dart... Bijna verkocht
Bieke stapt in de Dodge Dart… Bijna verkocht

Pas na een aantal afleveringen van de ‘Kampioenen’ gaat Bieke een relatie aan met Mark (Vertongen), reporter van Radio Alloo, maar vooral een grote kluns. Hij wordt door iedereen “Markske” genoemd, tenzij door worstenfabrikant Baltazar Boma, die hem vaak “kieken” noemt. Markske rijdt met de meest iconische wagen in F.C. De Kampioenen, namelijk met een Fiat 500, die hij liefdevol “mijn bolleke” noemt. Deze Fiat werd gebouwd van 1957 tot 1977. De Fiat 600 was toen al twee jaar op de markt.

Ook in de – met de serie verwante – stripreeks ‘Vertongen & Co’ kreeg “het bolleke” een prominente plaats, zoals in de allereerste editie ‘Het Gouden Bolleke’. Als Mark een lading goud in zijn Fiat 500 vindt, wordt hij het doelwit van boeven. A.D.

Het "bolleke" - pic de-kampioenen.herobo.com
Het “bolleke” – pic de-kampioenen.herobo.com

Het echte bolleke was onder meer te zien op ‘Open Bedrijvendag 2011’ bij schroothandel ‘Nieulandt Recycling’ in Aalst. Maar ook tijdens de tentoonstelling ’60 jaar televisie’ in de Sint-Pietersabdij bij het Sint-Pietersplein van eind 2013 tot midden 2014. 

Naar Facebook

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN