GENTSE WINTER 2017-2018 – Binnenstad overspoeld door elektriciens

header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

Huidige editie

GENTSE WINTER 2017-2018  

09 februari 2018

In deze editie: Francisco Ferrerlaan & Ijskelderstraat, Botermarkt & Korenmarkt, Volk & Antwerpsesteenweg, Oude Fortweg & Parklaan, Koningin Maria-Hendrikaplein, Volk & Gent-Rand, Abt Florbertusstraat & Sint-Pietersplein, Reep & Portus Ganda, Gent in 1968.

Francisco Ferrerlaan – Ijskelderstraat

Francisco Ferrerlaan (winterprik februari 2013)

“Ijskelderstraat”

Francisco Ferrerlaan – IjskelderstraatOp deze politiek-correcte tekening zien we een moderne, buitenhuis werkende mama die wordt uitgezwaaid door een papa aan de haard. Ja, het is goed toeven bij de haard tijdens barre winters. Warm ingeduffeld trotseert de mama de winterprik omhuld door een vrieslucht die de Ijskelderstraat alle eer aan doet. ◊ Een echte winterprik, het is alweer een tijd geleden. Vijf jaar terug kregen we er een. Ineens begon het in februari over Gent te sneeuwen alsof het een uitgestelde Witte Kerst betrof.

Botermarkt – Korenmarkt

Korenmarkt – camionetten

Korenmarkt – camionetten

Botermarkt – Corneel van het Bureel

Botermarkt – FAKE Persbericht. “De pers heeft de vele schone lichtspielereien van het Lichtfestival in overvloedige mate belicht. Wat in hoofdzaak enkel Gentenaars hebben kunnen vaststellen, is dat in de aanloop van het festival de binnenstad overspoeld werd door elektriciens. Hun camionetten kleurden de stad. Nooit eerder heeft mijn bureel zo veel toelatingen tot parkeren voor hun camionetten in verkeersvrije zones afgestempeld. Ook dat was een record in de Gentse administratieve geschiedenis – welk tot hiertoe onderbelicht is geweest geworden”. Hoogachtend, Corneel van Het Bureel, Botermarkt.

Volk/ Antwerpsesteenweg, Sint-Amandsberg

Scarlett’s portret hangt tegen de muur

Antwerpsesteenweg, Sint-Amandsberg – WZC Heiveld
’t Hospieske – WZC Heiveld

Volk/ Antwerpsesteenweg – Scarlett is keukenmedewerkster in het WZC Heiveld in Sint-Amandsberg. Toevallig was dat ook haar allereerste tewerkstellingsplaats toen het daar nog ’t Hospieske werd genoemd. Ondanks het feit dat het OCMW (toen COO) in 1979 al eigenaar was, bleven de oorspronkelijke eigenaressen nog flink de plak zwaaien. De hoofdzuster regeerde met een ijzeren hand. “In het algemeen waren de nonnen ongemeen hard in de omgang” getuigt Scarlett. Een uitlaatklep voor de ruzies, jaloezieën en rivaliteit onderling? Tussen toen en vandaag werkte Scarlett ook in Ledeberg, Wondelgem en in Gent. Scarlett is een “monument” in ’t Hospieske. Haar foto hangt er zelfs tegen de muur! (Lees ook op deze blog: Van kraambed tot kookboek, tot hip café)

Oude Fortweg – Parklaan

Oude Fortweg achter de Parklaan

Oude Fortweg – Kortrijksesteenweg – Burggravenlaan

Oude Fortlaan – na 500m stopt de doorgang

Oude Fortweg – Parklaan – Met het urbanisatieplan van 1889 kwam de Parklaan en die bracht de Oude Fortweg in het gedrang. Die laatste was de oude verbindingsweg met het Citadelpark. Ze werd herleid tot een ‘dienstweg’ en is vandaag alleen bereikbaar via een onderdoorgang in het appartementsgebouw op de hoek Parklaan-Parkplein. De rechtstreekse toegang via de Oude Fortweg werd aanvankelijk geweigerd, maar mits betaling van een jaarlijkse toelage van 5 frank wel goedgekeurd. Vandaag bots je na 500 m stappen in de Oude Fortweg op een woning die er dwars op staat. Er rest als doorgang nog een privé-zijdeurtje.

Koningin Maria-Hendrikaplein

Koningin Maria-Hendrikaplein – café t Putje
Koningin Maria-Hendrikaplein – café t Putje

Koningin Maria-HendrikapleinVoor menig scholier voor eeuwig een souvenir sinds midden de jaren ’80: Café ’t Putje. Maar eeuwigheid was het cafeetje niet gegund. Misschien had de uitbater dit zelf wel in de hand gewerkt? Op zijn zachtst gezegd, slaagde hij er niet in om de wet toe te passen

Volk/ Gent-Rand

Eddy Wally

pic ellenvesters.com

Volk/ Gent-Rand – Het is al twee jaar geleden dat Eduard René Van De Walle is heen gegaan. No conosco? Hij bezweek niet aan een sprong uit een vliegmachien, noch aan een overdosis passie voor zijn chérie. Eddy Wally ging uit gelijk een kaarsje op 6 februari 2016. Hij werd allereerste ‘ereburger van de Gentse Feesten’, toen hij voor het laatst publiekelijk verscheen tijdens de Gentse Feesten van 2013 op het podium van het Sint-Baafsplein. (Lees in het Archief van deze blog: Eddy “Vlerick-boy” Wally)

Abt Florbertusstraat – Sint-Pietersplein

Abt Florbertusstraat

Sint-Pietersplein – hoek Abt Florbertusstraat – Arnulfstraat

Abt Forbertusstraat – What’s in a name? Hij was de eerste abt van de Sint-Pietersabdij. Hij werd door Amandus vanuit de abdij van Sint-Amand-les-Eaux naar Gent geroepen. Amandus stichtte zowel de Sint-Pietersabdij als de Sint-Baafsabdij in de Merovingische Tijd. Florbertus volgde hem zowat op. Het straatje ligt tussen Sint-Amandstraat en Blandijnberg. 

Reep – Portus Ganda

Portus Ganda – Reep – (links) oud-Belgacom-gebouw

Portus Ganda – pic Mieke Thienpont

Portus Ganda“De ochtendstond heeft goud in de mond” schreef Gentse Gidse Mieke Thienpont op facebook en ze plakte er meteen ook een heel erg bijzondere foto van het voormalige Belgacom-gebouw aan Portus Ganda bij.

Gent in 1968

Een halve eeuw geleden in Gent – Wat kunnen we leren uit de editie van  25 januari 1968 van Dagblad Het Volk?

Tijdens de maanden januari en februari 1968 betoogden ook Gentse studenten voor de zaak ‘Leuven Vlaams‘. Herhaaldelijk kwam het tot rellen met de politie. Over een confrontatie aan de Reep maakte Dagblad Het Volk een verslag dat kan tellen. Er blijft geen spaander over van de reputatie van de Gentse politie van toen.

 

Sint-Pietersplein januari 1968 – pic npdoc.be

“Ook hier chargeerde de politie een paar maal. Dat men daarbij een cameraman van de t.v., evenals zijn echtgenote die de lamp hield, met matrakslagen moest bewerken, was onzinnig en onverantwoord. Dat men een geïsoleerde en op de grond gevallen student op het hoofd klopte en enkele schoppen gaf, is zonder meer afkeurenswaardig. Dat men niet komt afdraven met de bewering dat men ook de politie moet begrijpen wanneer ze getergd wordt. Een goede politieman is uit harder hout gesneden.  F.D.

 

Volgende editie

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

 

Lees ook op deze blog:

GENTSE WINTER in 2017-2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016_2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016-2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT