GENTSE WINTER 2017-2018 – Volle maan aan de Kalandeberg

header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

Huidige editie

GENTSE WINTER 2017-2018  

02 februari 2018

Naast beelden van het Lichtfestival… Ontdek het kleine nieuws aan de Oude Beestenmarkt, Ajuinlei, Twaalfkameren, Klinkkouterstraat, Achterstraat, Potuitpark, Sint-Pietersnieuwstraat, Kalandeberg, Walter De Buckplein, Lammerstraat, Korenmarkt, Het Kamp, ’t Kuipke (een halve eeuw geleden).

Klinkkouterstraat – Om de hoek   bij het Heernisplein verrast Moto Moto. De naam intrigeert ook. Het café was dicht. We vonden geen informatie. Lezers hebben ons geholpen. VD William, groepsbeheerder Dat és mijn Gent,
reageerde met de boodschap dat   het café regelmatig van naam verandert, allicht ook van eigenaar dan. Lezeres Debby Fozin Motchie Adams wist dan weer dat dit café nu door Congolezen gerund wordt. De naam betekent: “top ambiance”.

Klinkkouterstraat – bij Heernisplein – café Moto Moto

Sint-Pietersnieuwstraat – In de Vooruit hield Team Gent – een progressief front voor de gemeenteraadsverkiezingen – haar nieuwjaarsreceptie.

Sint-Pietersnieuwstraat – Vooruit – Team Gent

Potuitparkje, Sint-Amandsberg – Het was nog maar eind januari en daar troffen we al narcissen in volle bloei in het parkje! Volgens   de volkswijsheid kan de lente dan écht beginnen. En dat gevoel was   er ook. Echter, de verwachte koudeglijbaan, die de nachtelijke temperaturen meesleuren naar onder het vriespunt, zal het einde van de krokussen betekenen.

Potuitpark – Krokussen eind januari

Kalandeberg – Geen maansverduistering tijdens het Lichtfestivalen al zeker niet op   dit plein. En dan nog wel met de aanwezigheid van een nep-maan. Nog tot en met zondag.

Bekijk hieronder de beelden van de Stad Gent(niet aanklikbaar)

Kalandeberg – Nep-maan ten behoeve van het Lichtfestival

 

 

Achterstraat, Sint-Amandsberg – Prinses Clementinalaan – Archeologie van de reclame! Een oude geschilderde gevelreclame voor Sunlight prijkt nog op een bakstenen zijgevel. Eerder ontdekten we een gelijkaardige reclame bij het station voor Cigarettes Marqué.

Achterstraat en Prinses Clementinalaan: Sunlight en Cigarettes Marqué

Oude Beestenmarkt – BoeksteegEen creatieveling maakte van de Oude Beestenmarkt: Resto De Beestenmarkt. Eerder vonden we al Facebooksteeg als fake straatnaambord voor de Boeksteeg bij de Predikherenlei. Dit bord is echter al verwijderd.

Oude Beestenmarkt – Boeksteeg

Walter De Buckplein – Bij Sint-Jacobs – Bij het Trefpunt was een Peugeot J9 uit 1982 het lijdend voorwerp van laden en lossen. In die tijd stond dit model bij bosjes geparkeerd aan de Louis Pasteurlaan bij het Bijlokehof, alwaar aan de overzijde van het parkje een autoverhuurbedrijf gevestigd was.

Walter De Buckplein – Bij Sint-Jacobs – Peugeot J7 uit 1982

Ajuinlei – The English Bookshop sluit de deuren tegen de zomer. De winkel – die op de slenterroute ligt van de zondagse Boekenmarkt – heeft vooral oude uitgaven in store. De Engelse uitbater, die hier zowat twee decennia geleden voet aan wal zette, is op pensioenleeftijd. De winkel was een broodwinning maar tegelijk een hobby. Rijk ben ik er niet van geworden” liet hij optekenen in de krant.

Ajuinlei

Korenmarkt – Aan het Borluutsteen streek een violist zich uit de naad om het lentezonnetje te vieren. De familie van Jan Borluut zou er zich wel over verwonderd hebben, mocht dit in hun tijd hebben plaatsgevonden. Dit instrument bestond toen hoegenaamd nog niet.

Korenmarkt – Borluutsteen

Lammerstraat – De trappendoorgang Platteberg biedt een bijzonder zicht op de bibliotheek bij de Krook. Meer in het bijzonder op de plek van de Waalse Krook  verwijzing naar de ‘krook’ of bocht in de Schelde waar talrijke Waalse vrachtschippers doorheen voeren in de 18e en 19e eeuw. (Lees ook op deze blog: De Krook; nieuwe bibliotheek en Wintercircus)

Lammerstraat – Platteberg – zicht op Waalse Krook – bibliotheek

Het Kamp, Gentbrugge – Gecco Gentbrugge zoekt nieuwe bewoners in haar co-housing project bij de Gentbrugse Meersen. Gecco is een coöperatieve, getrokken door BostoenIedereen kan in principe aandelen verwervenHet Kamp – een straatnaam – ligt dicht bij de Voordries die ontspruit aan de Braamkasteelstraat.

Het Kamp, Gentbrugge – Gecco co-housing

Twaalfkameren – “The Godfather van de Art Nouveau” Victor Horta was een Gentenaar. Méér nog, de eerste huizen die Horta ontwierp, staan gewoonweg in Gent. De huisnummers 49, 51 en 53 in Twaalfkameren zijn van de meester’s hand. De straat ligt tussen Coupure Rechts en de Annonciadenstraat. Ze werd zo genoemd, naar de “kameren” of zeer eenvoudige woningen die zich daar sedert 14de eeuw bevinden, schrijft Inventaris Onroerenderfgoed – dat overigens in haar inleiding de huisnummers verkeerd weergeeft. De master’s leven overspande de helft van de 19e tot de helft van de 20e eeuw.

Twaalfkameren 51 53 – pic inventaris.onroerenderfgoed.be

Fake Lezersbrief  – Als loketbediende aan de Botermarkt ontvang ik dagelijks de Gentenaar, alsook de Nieuwe Gentenaar. Onlangs zondigde ik eilaas tegen   het razendsnel veranderende politiek-correcte taalgebruik. Enerzijds is er de evolutie van gehandicapte, mindervalide, andersvalide naar een persoon met een beperking. Anderzijds is er de verschuiving van het gebruik van neger, zwarte naar Afrikaan. Geheel in de war sinds het afschaffen van mijn pillen bij Pf*zer schreef ik onlangs abusievelijk in mijn werkregister een blanke Gentenaar met een beperking in als ‘Nieuwe Gentenaar’ uit Afrika. Hierbij wens ik dan ook mijn publiekelijke excuses aan te bieden. Andersom is gelukkig nog niet voorgevallen. 

Botermarkt – Corneel van het Bureel

Waar is de goede oude tijd toen nog Prudens van Duyse‘s leuze gold:  “Tael is gansch het Volk”. In de huidige tijden heeft taal niets meer met het volk van doen, maar alles met: regelneven!  Corneel van het Bureel, Stadhuis, Botermarkt.

Een halve eeuw geleden in Gent – Wat kunnen we leren uit de editie van  7 februari 1968 van Dagblad Het Volk? 

Terwijl de studenten herhaaldelijk de stad op stelten zetten met hun actie voor ‘Leuven Vlaams’, meldde Het Volk op 7 februari 1968 de komst van de revue Holiday on Ice naar de Wintervelodroom – ’t Kuipke – in het Citadelpark. De ingrediënten: zang, dans, sprookjes, wilde dieren, evocaties van taferelen uit de geschiedenis, showbizz… Wat dit laatste betreft schreef de krant “een wolkenkrabber tafereel compleet met niet minder dan 8.000 lichten” in het onderdeel ‘Broadway’. Een lichtfestival avant-la-lettre F.D.

Het Volk 7 februari 1968

 

Volgende editie

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

 

Lees ook op deze blog:

GENTSE WINTER in 2017-2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016_2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016-2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT