GENTSE ZOMER 2018 – Driewerf tenenkrullend…

header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

Huidige editie – paaslelies ofte narcissen in het Potuitparkje, Sint-Amandsberg

GENTSE ZOMER 2018 – 14 april 2018 Tenenkrullend, namen we er akte van:  In 1968, een halve eeuw geleden, mocht je blijkbaar verdachten van een delict te kakken zetten in de gazet. Je leest goed: verdachten! ⊗ Geen kat kent Albert Mechelynck, toch heeft die een – onverdiend? – standbeeld in Gent.  Het werd tijdens WOII in de Schelde gedumpt.  ⊗ De Dampoort” werd nog eens heraangelegd… En méér klein nieuws.



Videomagazine GENTSE ZOMER 2018 – nr. 3: Driewerf tenenkrullend

Terug naar hoofdpagina

⊗ Octrooiplein, Dampoort – Overvloedig gecommuniceerd erover, hebben ze niet, het stadsbestuur. Tijdens het voorbije weekend startten werken voor de her- heraanleg van het pain-in-the-ass rotonde: nieuwe asfalt, nieuwe wegmarkeringen en nieuwe verkeerslichten. De rotonde werd opgedeeld in meerdere kruispunten  met verkeerslichten. Komende van de Kasteellaan: Land van Waaslaan/ Koopvaardijlaan, Dok-Zuid/ Dampoortstraat, Hagelandkaai/ Kasteellaan. Ondanks de inspanning blijft het verkeer over de Dampoort een janboel. Zijn er nog opties? Een viaduct zoals weleer?

Richting Kasteellaan op woensdagmiddag
Richting Dampoortstraat op woensdagmiddag

⊗ Sint-Annaplein – Albert Mechelynck, die met zijn leven zowat de hele negentiende eeuw bestreek, werd om onduidelijke redenen ooit met een borstbeeld bedacht. Niet omdat hij zo uitmuntend zou geweest zijn voor de natie, wel omdat hij over de juiste connecties beschikte, mijn gedacht. Zegt de bron“Op de dag van zijn overlijden werd Mechelynck benoemd tot Minister van Staat, zeldzame eer voor een parlementslid dat geen ministeriële verantwoordelijkheid had gedragen.” Mechelynck was lid van de Gentse loge Septentrion. Is dit de reden waarom zijn standbeeld op het perk bij de Sint-Annakerk staat? Was hij één van de logebroeders die het bouwdossier van de Sint-Annakerk heeft helpen manipuleren? (Lees op deze blog: Het gaat dagen in het oostenIn elk geval weet geen kat wie hij ooit geweest is, en kijkt wellicht nooit iemand naar zijn beeld op, dat vooral dienstig is om stationerende duiven op zijn kop te laten schijten.

Tijdens WOII werd zijn borstbeeld in de Schelde gedumpt. Door anti-Belgicisten. Na de oorlog werd het opgevist, opgeknapt en op zijn sokkel teruggeplaatst. Als middel tegen de vergetelheid mocht het niet baten.

Standbeeld Albert Mechelynck
Sint-Annaplein – Sint-Annakerk
Nederschelde – beeld gedumpt tijdens WOII

⊗ Karel van Hulthemstraat – Hippolyte Medepenningenstraat – Kannunikstraat – Wie weet nog dat bij het begin van de lente in de bovengenoemde studentenstraten traditioneel een waterfestijn door de kotstudenten werd gehouden? Het jolijt was enkel en alleen voor de studenten die emmers water door het kotraam over argeloze voorbijgangers uitgoten. Niet voor de slachtoffers. Je zal maar eens onderweg zijn naar je werk…

Deze traditie is verloren gegaan, net zo goed als een andere studententraditie bij het begin van het academiejaar: Cristalnacht in de Overpoorstraat. Daar werd grote ravage gehouden, door voor de sport, bierglazen van brouwerij Cristal op straat in gruzelementen te gooien.

En dan te weten dat er toen ook nog auto’s doorheen de straat reden. Die konden dan slechts stapvoets verder doorheen de massa, wat voor het lijfsbehoud van de studenten gevaarlijk was. Chauffeurs konden hun geduld verliezen.    

Hippolyte Metdepenningenstraat
Kannunikstraat – richting Kortrijksepoortstraat
Karel Van Hulthemstraat

⊗ Kraankindersstraat – Ham – Vorige week vond in De Centrale   de Internationale Roma dag plaats. Een ensemble bracht er wereldmuziek.

⊗ Sluizeken – Tussen Oudburg en Sluizekenkaai staan er vier op een rij: oude woningenDe woning waarin boetiek Mayenne Nelen gehuisvest is (links) dateert van de 16de tot 17de eeuw. 

Daar waar boetiek Sjapoo huist (rechts daarvan) is de voorgevel uit de 17e eeuw, hoewel de bovenzijde dateert van de 18e eeuw en de achterkant van de 16e eeuw. 

(Rechts daarvan) bevindt zich Patiron quichesHet huis is van de 16de tot de eerste helft 17de eeuw. Het gebouw uiterst rechts – bij kapper Don y Dona – is uit de 17de eeuw.

Thans Mayenne-Nelen

Sluizeken – vlnr: Mayenne Nelen, Sjapoo, Patiron, Don y Dona
Zicht uit de jaren ’70 – pic inventaris.onroerenderfgoed.be

⊗ Krijgslaan – VW kever uit het begin van de zeventiger jaren. De achterlichten hebben evenwel een eind ’60-look. Betreft het hier een tussenversie van VW of zijn de achterlichten later geplaatst? Want het wagentje werd flink getuned.

Krijgslaan – VW kever met elementen uit 70 en eind 60

⊗ Sint-Hubertusstraat – Op een oude foto die op facebook circuleerde zien we overeenkomsten met de genoemde straat achter de universitaire boekentoren. Dit zou de Sint-Hubertusstraat kunnen geweest zijn aan het begin van de vorige eeuw. Door het verhoogde voetpad ademt dit aanzicht van de huidige toestand nog de cité- ofte beluiksfeer uit van het De Vreesebeluik, of zo niet het Bataviabeluik, want deze straat ligt zowat in beider buurt. (Lees   meer over Batavia & De Vreesebeluiken op deze blog: Het Sint-Pietersplein: Van Graaf tot Prince en Nog poverder voor de povere)

Sint-Hubertusstraat??
Sint-Hubertusstraat

⊗ Vrouwebroersstraat, Patershol – Ons artikel over Minouche. lokte een bijzondere reactie op Facebook uit. (Lees op deze blog: “Minouche” over haar bijzonder beroepWerner De Soete: “Brengt mij terug naar mijn tijd aan de kunstacademie, waar ik begin jaren ‘90 studeerde. Naast enkele memorabele docenten (Hertmans, Dooreman, Robbrechts – allen Gentenaars), is ook deze markante dame mij bijgebleven.” 

In 1995 wijdde Paul Jambers een mooie VTM-reportage aan de ‘Gènse Brieziet Bardoo’… temidden van haar katten.

⊗ Vrouwebroersstraat, Patershol – Ons artikel over Minouche. lokte nog een aantal reacties op Facebook uit. (Lees op deze blog: “Minouche” over haar bijzonder beroepFreddy De Clercq: “Een heel toffe madame, heb haar gekend in de kunstacademie.” Peter Bauwens: “Ik leerde haar kennen in de notenleerklas bij Daniël Gistelinck in de Rijksmuziekschool aan het Gravensteen. Wat is er van haar geworden ondertussen?” Eveline Vereeken: “Minouche goed gekend van in de Academie in Gent! Ze stond model voor ons en vele anderen! Heb nog een kunstwerk staan met haar als model erop! Excentrieke dame die haar gedacht zei! Altijd per fiets en altijd goed geladen! Nog gezien enkele weken terug!” Jo Veldeman: “Ik zie haar nog altijd rondbatteren in centrum Gent met een kratje op haar fiets en de haren vlammend oranje.” Ronny Sanders: “Altijd met de fiets!”

VOLK – Minouche over haar bijzonder beroep
Vrouwebroersstraat in jaren ’70 – pic inventaris.onroerenderfgoed.be

⊗ Graaf van Vlaanderenplein – Tot op het moment dat een promo-auto voor onze neus langs het Capitole kwam aangereden, hadden we nog nooit gehoord van B4 Dating. Onze nieuwsgierigheid was gewekt. Nota bene: het is dating voor swingers. Niet noodzakelijk voor blijvers dus.

Graaf van Vlaanderenplein – auto B4 dating

⊗ Heiveldstraat, Sint-Amandsberg – Achter de praktijkruimte van een dierenarts ligt een oud atelier. Het deed oorspronkelijk dienst als bloemisterij, daarna werd het een fabriekje voor rubberen dichtingen, later een atelier van een reclameschilder en tenslotte een atelier voor de fabricatie van Zweedse (pic-nic) banken. De huidige bewoner, dr. Fiers, vond in het atelier nog een geschilderde reclamepancarte voor de CapitoleHet opschrift: ‘Zorba de Griek‘.

Heiveldstraat – oud atelier

⊗ Kraanlei – Paardenkoetsen in elkaars zog. Veel toeristen op zondag. Meer nog op zaterdag: het was toen over de koppen lopen.

Kraanlei

⊗ Derbystraat, Sint-Denijs-Westrem – Dixit de organisatoren: “de herberg van alles rond Fantasy, Animatie, Comics, Toys, Sci-Fi, Games en Cosplay”. Het gaat over de FACTS-beurs in Flanders Expo dat vorige week zijn 30e editie beleefde. (Lees ook op deze blog: Voor d’één en voor d’ander…)

FACTS deelnemers (pic eind vorig jaar)

⊗ Stadsblog – Een bijproduct van deze stadsblog zijn de duizenden foto’s over Gent die we bewaren in fotomappen op Flick’r. Ga bv. even kijken naar “Stadszichten11”…

Predikherenlei – Het Pand in Donker/Klaar, zonder commentaar.

Predikherenlei –  Het Pand – Leie –by night

Predikherenlei – Leie – Het Pand

Hundelgemsesteenweg – Gent in 1968

Dagblad Vooruit op 16 april 1968 – Twee vermoedelijke daders – met foto en al in de gazet – bleken een dag later onschuldig!

Gent in 1968 – Op 16 april 1968 berichtte het dagblad Vooruit over een “Roofmoord te Ledeberg”. In een achterbuurt van de Hundelgemsesteenweg – in het enige bewoonde huisje van een onbewoonbaar verklaarde wijk – werd de 83-jarige Gustaaf Burms gewurgd en van zijn centen beroofd. De mores in toenmalig krantenland lieten nota bene toe dat de ‘vermoedelijke dader‘ met naam en toenaam in de gazet kwam!!! Je leest letterlijk in de krant: “Sterke vermoedens rezen dat de zoon van het slachtoffer, de 43-jarige Lucien Burms, de dader is. De man werd geboren in Gentbrugge, is gehuwd maar tijdelijk gescheiden, en heeft geen vaste woonplaats. Hij werd onlangs uit de gevangenis ontslagen”. Ook werd zonder blozen de gegevens van een tweede verdachte te grabbel gegooid: Luciane Vroman, geboren in Mariakerke op 20 juli 1930, laatste verblijfplaats op het Eilandje in Gent, 1,69m groot, bruin haar, bloedrijke gelaatskleur en rode neustop.”

Dagblad Vooruit op 17 april 1968 – de schuldige is gevonden

Om het nog schaamtelijker te maken, kregen de mannen ook nog hun foto in de krant. Van een derde verdachte was alleen geweten dat hij “de Brusselaar” werd genoemd. Van laatstgenoemde staat er geen foto op 16 april. Wel op 17 april. Zonder blikken of blozen publiceerde dezelfde krant een dag later dat “de Brusselaar” de moord had gepleegd. Beide andere mannen waren onschuldig!!! Il faut le faire… F.D.

Volgende editie

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

 

Lees ook op deze blog:

GENTSE ZOMER in 2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2017-2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016_2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016-2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT