GENTSE ZOMER 2018 – Daverende daden?

header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

Huidige editie – Geraard de Duivelsteen

GENTSE ZOMER 2018 – 04 april 2018 Wanneer daverende daden in Duivelsteen? Trekpaarden   van Omer. Troubadours. Poule et Poulette. Strandlopers in Sint-Denijslaan. Merkwaardige kiosk. Meer commentaar op Rabot (film). 80j geleden: werken in en bij station. 50j  geleden: naakttekeningen van WDB in beslag genomen. Meer.



Videomagazine GENTSE ZOMER 2018 – nr. 2: Daverende daden?

Terug naar hoofdpagina

Geeraard de Duivelstraat – Het was lang geleden dat we het interieur van het Geeraard de Duivelsteen te zien kregen. Van een Open Monumentendag in de beginjaren ’90, mijn gedacht. De deur stond open toen we er recent langs schreden. En kijk, er had zich de avond voordien een fuif in afgespeeld… De Duveltap stond er nog. Sinds enige maanden is het kasteel in privéhanden. Eerder was het in staatseigendom en de toekomstige bestemming laat op zich wachten. (Lees meer op deze blog: Het Jaar van de Hond)

Waar blijven de daverende daden in het Duivelsteen?

Terug naar hoofdpagina

Korenmarkt – De trekpaarden van bierbrouwer Omer hebben opnieuw hun stal verlaten en brengen hun lading naar de slijterijen. Of is dit maar voor de show? Of keuren ze de talrijke terrasparasollen van hun biermerk die de stad rijk is?

Korenmarkt – paardenkoets Omer

Terug naar hoofdpagina

Donkersteeg – Met het lenteweer strijken de troubadours weer neer in de stad. Het is een terugkerend fenomeen bij het aanbreken van de lente.  Kleinkunstenaar Miel Cools zong het een halve eeuw geleden al. Op Youtube.

Donkersteeg – muzikante

Terug naar hoofdpagina

Korenmarkt – Daar waar het vroeger WokAway was, heet   het vandaag Poule et Poulette. Zouden de uitbaters Pauline en Paulette noemen, naar de gelijknamige film   uit de beginjaren 2000?   We durven het niet te hopen.

Korenmarkt – Poule et Poulette – voorheen Toetswiet

Terug naar hoofdpagina

Paradijszak – Een pannenkoek eten in tearoom FritzDat doe je in de Donkersteeg. Rechts van het huisje ligt een doodlopend straatje met de   vreemde naam: Paradijszak. Onder dit straatje liggen bouwrestanten die zouden opklimmen tot de de 11de eeuw, zo weet Inventaris OnroerenderfgoedDe oude Franse benaming rue du Paradis zou ontleend zijn aan de herberg Het Hemelrijck.

Donkersteeg – Paradijszak – tearoom Fritz

En de ‘zak’ in Paradijszak? Ook dit is afgeleid van het Frans. Een cul-de-sac is een doodlopende weg.

Terug naar hoofdpagina

Strandloperstraat –   Dit uiterst smalle weggetje tussen Stormvogelstraat en Sint-Denijslaan verwijst naar strandlopers! Is dit Oostende? Neen, aan het andere uiteinde van dit straatje, aan de Sint-Denijslaan, ligt het weinig gekende Natuurpark Overmeers met grote vijver bij de Ringvaart. De strandlopers lopen dus naar een vijverstrand.

Strandloperstraat – tussen Stormvogelstraat en Sint-Denijslaan
Natuurpark Overmeers

Terug naar hoofd-pagina

Kasteellaan – Waar zie je nog een Citroën GS? Het gros is allicht weggeroest. Deze wagen uit de jaren ’70 beschikte over een groot passagiers-comfort en mocht daarom gerust naast zijn grote broer, de DS, staan.

Kasteellaan – Citroën GS

Terug naar hoofdpagina

Gent-Rand/ Nazareth – Een Traction Avant van Citroën stond, likkend aan een verkeerspaaltje, uit te blazen bij een perkje. Deze limo met voorwielaandrijving – wat vooruitstrevend was voor zijn tijd – werd gebouwd voor en na WOII.

Gent-Rand – Nazareth – Citroën Traction Avant

Terug naar hoofdpagina

Sint-Annaplein – De Sint-Annakerk, eigendom van Stad Gent, staat al vele jaren leeg maar geraakt niet aan een nieuwe bestemming. (Lees ook op deze blog: Het gaat dagen in het oosten)

Sint-Annaplein- Sint-Annakerk

Terug naar hoofdpagina

Eendrachtstraat – Kijk over het muurtje bij het oorlogsmonument en vindt een kiosk in een privétuin. Geen verder informatie gevonden..

Eendrachtstraat – kiosk in privétuin

Terug naar hoofdpagina

Koningin Maria-Hendrikaplein – Tachtig jaar geledenin 1938 waren er grote werken bij het Sint-Pieters-station. Wie de ‘Gazette van Gent’ wil geloven, heerste daar bij de reizigers “vreugde” over. De handelaars aan het Maria-Hendrikaplein hadden echter kritiek op de beplantingen, die in hun ogen te “dorps” aandeden. Kritiek was er ook op de werking van het nieuwe aanpalende postgebouw. Bezoekers daar “gromden van koleire” schreef de ‘Gazette’. Lees meer in het Archief van deze blog: Lof en kritiek voor werken van 80 jaar geleden

Koningin Maria-Hendrikaplein – Gent-Sint-Pieters – huidig inrichting plein
Gent-Sint-Pieters – NMBS-spandoek toekomst

Terug naar hoofdpagina

Korenlei – ‘Donker/klaarzonder commentaar.

Korenlei by night

Sint-Jacobs, Kouter, Slotendries, Oostakker – De organisator van een seizoenvullend zomerevent in Oostakker gebruikte de kreet Gentse Zomer als roepnaam in 2017. De naam Gentse Lente daarentegen, werd door de organisator van een muzikaal ‘Lentefeest’ al in 2013 uitgevonden. Deze brengt een boodschap tegen racisme. Voluit: ‘Djemaa el Fna – Gentse Lente’, was op de Kouter op donderdag.

Stadsblog persblog.be is echter trendsetting wat de kreet ‘Gentse Zomer‘ betreft – kreet, die we sinds 2016 als rubrieknaam hanteren in onze stadsblog. Doorheen het jaar gieten we het kleine nieuws in die rubriek, afgewisseld met Gentse Winter, naar gelang het seizoen. De kreet werkt blijkbaar aanstekelijk. 

Merk hoe snel de tijd gaat. Blader in de edities van persblog.be’s Gentse Zomer 2017 en Gentse Zomer 2016.

Griendeplein – Opgeëistenlaan – Aanvullend op de opinie van Wim Backx (Lees op deze blog: Lenteschoonmaak)   over de sociale-woonblokken-in-afbraak aan het Rabot, wensen we nog op te merken dat de film ‘Rabot’ inderdaad zijn nut bewijst door de armoede en vereenzaming in de torens aan te stippen. 

“Aan te stippen” want het lijkt wel of de regisseur wil vermijden om dieper op de fenomenen in te gaan. De vele herhalingen in de film hadden plaats kunnen maken voor meer diepgang bij het aanduiden van de oorzaken van bv. samenlevingsproblemen. Hierover hebben we enkel één bewoner oprecht horen roepen dat “de Moren” alles smerig hadden gemaakt. Ook het druggebruik kwam maar erg zijdelings aan bod, etc. De film stipt aan, duidt niet. En dit is een beetje jammer.

Terug naar hoofdpagina

Burggravenlaan – Ottergemsesteenweg – Zie hier een toegestane samenscholing” van politiemensen in maart, want ze zijn op een opleidingsplek, zoals al bleek uit de foto van september vorig jaar.

Eind maart 2018 Ottergemsesteenweg – “samenscholing” politie (kader: idem eind 2017)

Terug naar hoofdpagina

Gent in 1968 – De toen 33-jarige Walter De Buck waagde het een halve eeuw geleden om tekeningen van zijn hand tentoon te stellen in zijn café. “Waagde”? Dagblad Vooruit kopte op 9 april 1968 dat er enkele exemplaren in beslag genomen werden door de politie tijdens een inval. Wat was loos? Iemand had er aanstoot aan genomen dat er onder de tekeningen mannelijke naaktmodellen afgebeeld stonden. F.D..

Dagblad Vooruit op 9 april 1968 Walter De Buck
Walter De Buckplein

Volgende editie

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

 

Lees ook op deze blog:

GENTSE ZOMER in 2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2017-2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016_2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016-2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT