GENTSE ZOMER 2018 – Lenteschoonmaak

header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

GENTSE ZOMER in 2018

GENTSE ZOMER 2018 – 28 maart 2018

De banner die we kozen voor de nieuwe rubriek Gentse Zomer 2018 toont het Gasthof ‘t Haeseveld aan de Alfons Braeckmanlaan in Sint-Amandsberg, en meer in het bijzonder: de oude gebouwen van de voormalige bloemisterijMet inbegrip van: een inpakhal, watertoren en stookplaats met schoorsteen, daterend van begin vorige eeuw. Meer op inventaris.onroerenderfgoed.be

Is het nu zomer? Nee, maar we houden geen rubriek Gentse Lente aan, net zo min als we een rubriek herfst hebben gehad, enkel Gentse Winter. En nu dus: Gentse Zomer!

Gentse Zomer 2018 – banner – Geen zomer, doch lente
Gentse Winter 2017-2018

Mageleinstraathoek BennesteegLenteschoonmaak? Er is werk aan de winkel… en aan de mega-luster.

Terug naar hoofdpaginaVideomagazine GENTSE ZOMER 2018 – nr. 1: Lenteschoonmaak

Terug naar hoofdpagina

Heilig Hartplein, Sint-Amandsberg – Tijdens de ‘Wijkbeurs Heilig Hart’ werden her en der zwarte vlaggen op het plein opgehangen. Door de plannen voor de heraanleg van het plein dreigen parkeerplaatsen te verdwijnen. Maar vooral: enkele woningen – die aan de kant van De Kring ?- zouden eventueel kunnen verdwijnen. De zwarte vlaggen hangen er om de bezorgdheid van de buurtbewoners te uiten. Er komt uiteraard meer groen en recreatieruimte.


Heilig-Hartplein – Sint-Amandsberg
Blijft deze huizenrij bestaan?

Terug naar hoofdpagina

Sint-Pietersnieuwstraat – We merkten een nieuwe ‘Zakman zonder zakken’ op bij de fietsenparking van Ugent. De man koos zowaar de nis naast de geldautomaat om zijn matras neer te leggen en bleef er zowat de hele week bivakeren. Lees in het Archief van deze blog over de bekende Zakman.

Sint-Pietersnieuwstraat – Nieuwe Zakman zonder zakken

Terug naar hoofdpagina

STAD – Voor het achtste jaar op rij vond de Gentsche gruute kuis plaats. IVAGO – in samenwerking met andere stadsdiensten – hield de grote lenteschoonmaak in de stad op zondag. Op woensdag is het de beurt aan de studenten. Studenten verzamelen aan het Kramersplein…

Heilig Hartplein, Sint-Amandsberg – Terwijl er een postzegel- en oude prentkaartenruil aan de gang was, konden we vaststellen dat het interieur van taverne De (Parochiale) Kring – verzonken achter een afhellende parking, links van de Heilig Hartkerk – in de jaren 1950 modern zal geweest zijn. Het is duidelijk dat daar sinds die tijd niets is aan veranderd. En dit is net haar charme: het straalt een ouderwetse gezelligheid uit, wat ook van haar cafégangers kan gezegd worden.

Heilig-Hartplein – café taverne De Kring

Terug naar hoofdpagina

Griendeplein – Rabot – Lees het verhaal van Wim Backx over ‘Waarom iedereen Rabot – de documentaire – zou moeten zien’ deze maand in DeWereldMorgen Community.  Armoede wordt weggemoffeld. Wordt weggeduwd. Armoede zit niet in de hoofden van het publiek. Al zeker niet in de hoofden van politici” en “Ik ben niet vrolijk buiten gestapt. Stilletjes verliet ik de filmzaal. Uw film was een wake-up call. (…). U opende mij de ogen. U deed mij eindelijk beseffen dat de armoedeproblematiek bovenaan de politieke agenda moet staan.” 

Sint-Pietersnieuwstraat – Bataviaplein – Studenten-vertegenwoordigers-verzkiezingen is een mondvol. Een podium en een would-be beach festival. Een pleinfeestje vond plaats op het Bataviapleintje bij de UFO ofte Rectoraat, welke naar de voormalige cité ofte beluik aldaar verwijst.

Sint-Pietersnieuwstraat – Bataviaplein – studentenfeestje

Terug naar hoofdpagina

Brabantdam – Belgradostraat – Op de hoek van beide straten vind je een bijzondere reclameaffiche tegen het raam: voor een gids voor de Rosse buurtDie gids is een website met de naam ‘Pamela’ en die verschaft informatie over de bars en de meisjes. Meer nog: de sekswerksters vertellen over hun beroep, over pooiers, “kamerverhuurders”, over soa’s… Allemaal heel erg vernieuwend. Voor wie het nog niet wist: de hete straten liggen tussen de Pieter Vanderdoncktdoorgang (in de volksmond “’t Glazen Straatje”) en de Keizer Karelstraat.

Belgradostraat

Brabantdam – hoek Belgradostraat

Terug naar hoofdpagina

Veldstraat – In één van onze bijdragen over monumenten in GentWat je HEEL ZEKER moet weten over Gentse monumenten – meldden we dat het niet was toegestaan om als individu Hotel d’Hane Steenhuyse te bezoeken. Daar komt nu verandering in. Vanaf 30 maart kan iedereen er terecht op vrijdag, zaterdag en zondag van 14 uur tot 18 uur.

Hotel d’Hane-Steenhuyse

Azaleastraat, Sint-Amandsberg – Pasen is in aantocht: straatvenster als vitrine.

Straatvenster – Paasversiering

Heilig-Hartplein, Sint-Amandsberg – De Kring: ouderwetse sjieken- ofte kauwgombakken.

Kauwgombakken

 

 

 

 

 

 

Terug naar hoofdpagina

Louis Schuermanstraat, Sint-Amandsberg – De Pastory. Rechts van de kerk, aan de kant van de Louis Schuermanstraat – is een buurthuis verpakt in een bruin café, waar soixanthuitards en ecobio-twinigers & -dertigers van smullen.

Louis Schuermanstraat – Sint-Amandsberg – café buurtcentrum De Pastory

Terug naar hoofdpagina

STAD – Voor de aardigheid maakten we een filmpje over de zomertijd.

Derbystraat, Sint-Denijs-Westrem – Gentenaars zorgen voor elkaar! Gentse organisaties steken de koppen bij elkaar op 25 april in het atrium van Flanders Expo, in een organisatie van Bart Vandesompele van Community Gent.

 

Stadsblog – Vorige week was ons verhaal over de louche steegjes bij Korenmarkt en Groentenmarkt hoofdpaginanieuws van de DeWereldMorgenHet verhaal werd geselecteerd uit de Communitypagina’s.

DeWereldMorgen – persblog.be op cover

Terug naar hoofdpagina

Sint-Veerleplein – 19 maart 1968 – Dagblad Vooruit schreef een halve eeuw geleden dat de – toen al lang leegstaande – Oude Vismijn door de stad was verpacht aan een petroleum-maatschappij, die er benzinepompen in onder bracht. F.D..

Dagblad Vooruit 19 maart 1968

Terug naar hoofdpagina

Volgende editie

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

 

Lees ook op deze blog:

GENTSE ZOMER in 2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2017-2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016_2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016-2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT