GENTSE ZOMER 2018 – Japanners onder de pannen

header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

Huidige editie

GENTSE ZOMER 2018 – 03 mei 2018  ⊗ Auto bedreigt haar chauffeuse ⊗ Japanners onder de Stadshal ⊗ Blauweregen, purple rain? ⊗ Planeet Malem ⊗ Kunst in de bib ⊗ Leefstraat  ⊗ Zakvrouw ⊗ Meer 


Videomagazine GENTSE ZOMER 2018 – nr. 6

Terug naar hoofdpagina

⊗ Emile Braunplein – Poeljemarkt – Onder de beiaard was het op zaterdag alles Made in Japan wat de klok sloeg. ‘Matsuri’ streek er neer: een Japan-festival, dat het culturele pallet van onze verre-ooster-buur, zo goed als kon ontvouwde – incluis eten, drinken en muziek – onder de spreekwoordelijke pannen van de Stadshal. 

Emile Braunplein – Japan Festival MATSURI

⊗ Zwaantjesstraat, Melle – “Zeg niet te gauw ’t is weer een vrouw” was een ketterse slogan gebruikt door mannelijke chauffeurs om vrouwelijke te stigmatiseren. Net geparkeerd en de auto afgesloten, liep deze dame naar haar voordeur. Niets vermoedend. Zeker niet dat haar auto-zonder-chauffeur haar achterna bolde. Mochten we niet – we waren getuige – geclaxoneerd hebben, dan had ze haar auto allicht volautomatisch tegen haar gevel hebben zien parkeren. Handremmetje vergeten op te zetten…

Zwaantjesstraat, Melle – auto zonder chauffeur

⊗ Louis Blériotlaan, Sint-Denijs-Westrem – De ochtendstond heeft goud in de mond. Soms ook gewoon ochtendnevel, zoals op donderdagochtend.

Louis Blériotlaan – Sint-Denijs-Westrem

⊗ Penitentenstraat – Een Blauweregen tegen een gevel bracht ons bij Purple RainDit deed onze gedachten dwalen naar zomerfestivals, de rijen aan tentjes van de festivalgangers. We maakten tenslotte de bedenking of het waar is dat tentsletjes deze straatnaam in hun vocabularium hebben zitten onder de vorm van Penistentenstraat? A dirty mind is a joy forever.

Penitentenstraat – Blauweregen

⊗ Oud-strijderslaan, Luiklaan, Dapperheidstraat, Malem – Circusplaneeet organiseerde onder de vlag ‘Planeet Malem‘ een buurt-circus-festival voor de kleintjes bij de zogenaamde Circuskerkde voormalige OLV-van-de-Vredekerk.

Oud-strijderslaan, Malem – Planeet Malem

⊗ Miriam Makebaplein – De universiteitsradiozender Urgent.fm zette op woensdag een kunstenexpo op touw. Onder de naam ‘TumultInGent’, toonden enkele tientallen Gentse cultuurhuizen en collectieven wat ze kunnen. Op alle verdiepingen in de bibliotheek aan De Krook, incluis de kelderverdiepingen, was ruimte voor hen vrijgemaakt. Bv.: op foto’s, waarop een aantal werken uit de kunstcollectie van het het Museum voor Schone Kunstengetoond op ezels, verzonnen de ‘MSK-jongeren‘ hedendaagse teksten.

Miriam Makebaplein – Bibliotheek – De Krook – TumultInGent – MSK

⊗ Drongenstation-straat, Drongen – Vorig weekend etaleerden commerçanten hun feelgood en lifestyle artikelen tijdens een Lentebeurs in Blanc Fixe in Drongen.

Drongenstationstraat, Drongen – Spring Fair

⊗ Kouter – Een opmerkelijk dansspektakel palmde zaterdag de Kouter in. Voor de Dag van de Dans hadden tientallen professionele en minder professionele dansgroepen een dans voorbereid op ‘Le sacré du printemps‘ van Igor Stravinsky.

Kouter – Dansfestival – pic één

⊗ Kozijntjesstraat – Meibloemstraat, Brugse Poort – Op straat leven in je eigen meubilair, net zoals je het onder je eigen pannen doet, is weer terug.   De genoemde straten bijten de spits af als Leefstraat. De ene straat ligt in de buurt van Portus Ganda, de andere in de Brugse Poort. Twee jaar geleden bezochten we de Colpaertsteeg bij de Coupure Links, toen Leefstraat-in-wording.

Pieter Colpaertsteeg – zijstraat Coupure in 2016

⊗ Woodrow Wilsonplein – Er is een Zakman (Lees in het Archief van deze blog: Zakman, onze eigenste Gentse vluchtelingen een Zakman (zonder zakken) (Lees op deze blog: Lenteschoonmaak),   maar er is ook een Zakvrouw in de stad. Ze houdt zich vaak discreet op in een bushokje, terwijl we haar ook dikwijls in het station hebben opgemerkt. Daklozen! We berichtten laatst over dit fenomeen in de ‘Gentse Zomer’-editie: Moslims boven hun theewater.

Woodrow Wilsonplein – Zakvrouw

⊗ Korenmarkt – Vorige zaterdag had een percussie muzikant met eigen beat en authentiek keelgeluid zijn eigen meidengroepje aangemonsterd om de passanten te verblijden. Of kwamen die meiden zo maar uit het niets aangewaaid?

Korenmarkt – muzikant en meidengroepje

⊗ Zuiderlaan, Watersportbaan – De Roeikampioenschappen van 1955 werden reportage-gewijs spectaculair verslaan. By the way: in die tijd was dronken rijden een volkssport en was een sigaretje roken in de cabine in aanwezigheid van de kindjes, alsof er geen vuiltje aan de lucht was. De mensen kregen toen hun rijbewijs, bij wijze van spreken, meegeleverd bij een pakje boter. Those were the days.

Zuiderlaan – Watersportbaan 1955 – pic via Claude Faseur

⊗ Visserij – Keizerviaduct – Daar was er weer één: een TjalkHij is lang, smal en ondiep van bouw, als een afgeronde doos. Haast alle tjalken hebben één mast. Ze voerden een gaffeltuig en zijn voorzien van zijzwaardenTjalken werden aanvankelijk van hout gebouwd. De naam werd in de 17e eeuw voor het eerst gebruikt. Vorig jaar in juni zagen we er een liggen uit 1903 bij het Keizerviaduct.

Visserij – vanuit Lousbergskaai – Tjalk
Keizerpoort – zicht vanop Edward Pynaertkaai – Tjalk

⊗ EVENT – Bekijk de   1-mei-optocht in een home made video op deze blog en bekijk de foto’s op Flick’r

1-mei-optocht – beetje zelfspot…
⊗ Brugsesteenweg, Mariakerke – Ottergemsesteenweg – Eveneens in 1961 rolde de eerste Mini Cooper van de band. Op de parking van een verkoopcentrum troffen we er een die dateert van 1988, zo vertelde ons de eigenaar. Het was al de tweede die   we op korte tijd in het snotje kregen. Een ander stond onlangs langs de stoep aan de Ottergemsesteenweg.
Brugsesteenweg – Mariakerke – Mini Cooper
Ottergemsesteenweg – Mini Cooper

⊗ Bij Sint-Jacobs – Zwijnaardsesteenweg – We kennen een familie van vijf, die aan het einde van de jaren ’60, in een Fiat 500 vanuit Vlaanderen over de Alpen trok, om hun vakantie in Italië door te brengen. Het waren bovendien tentkampeerders. Moet er een tekening bij? Recent stond er eentje in de buurt van Het TrefpuntEerder zagen we er eentje op de parking van de Smatch.

Bij Sint-Jacobs – Fiat 500
Zwijnaardsesteenweg – Fiat 500

 

⊗ Gent in 1968 – Vijftig jaar geleden overleed het oudste begijntje in Sint-Amandsberg. Zo schreef dagblad De Gentenaar op   2 mei 1968. Het begijntje … verbleef in het Begijnhof Sint-Elisabeth… (Lees ook op deze blog: Van Oud Begijnhof naar Groot BegijnhofF.D.

De Gentenaar 2 mei 1968

Volgende editie

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

 

Lees ook op deze blog:

GENTSE ZOMER in 2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2017-2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016_2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016-2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT