GENTSE WINTER 2017-2018 – Kapitein Zeppos en Kapitein Iglo

header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

GENTSE WINTER 2017-2018 – 19 maart 2018 – Als   we tijdens de zomer al zullen mogen genieten van het goede weer in het park van Kapitein Zeppos, dan moeten we het thans helaas nog stellen met Kapitein Iglo. Lees meer… 

Huidige editie
Vorige editie

Geert Clarisse – Koffieklets

Casinoplein – Waar KASK-cartoonist Geert Clarisse zijnkoffieklets ook mag gehouden hebben, in de Mokabon of thuis in de schaduw van het standbeeld van Karel Miry, hij vereeuwigde die in zijn online tekenblogin welke hij sinds 2006 quasi elke dag een uit-het-leven-gegrepen tekening post. (Lees ook op deze blog: Papegaaifeesten onder de neus van Karel Miry)

Houtdok – Het nieuwe park aan het Houtdok in Gent krijgt de naam Kapitein ZepposparkEr komen speel-, sport-, picknickplekken en een strandzone – net gelijk vroeger aan het DOK. Net als aan Oude Dokken en aan Dok Noord, komt er ook een havenkraan als herinnering aan het havenverleden van die plek. Het Houtdok ligt er al een tijd verlaten bij. Enkel Bar Bricolage (Lees op deze blog: Bar Bricolage als ‘stilleven’brengt er leven in de brouwerij.

Houtdok – Koopvaardijlaan

Kapitein Zeppospark – Houtdok – Al wie jonger is dan, en incluis, de Samson&Gert-generatie zal het allicht niets zeggen, die Kapitein ZepposNet zo weinig als de pas overleden Tante Terry overigens. Waarom dan deze vreemde naamkeuze voor het park aan het Houtdok? Omdat de kapitein vijftig jaar geleden een rondje voer op de Gentse binnenwateren in zijn amfibieauto? (Lees in het Archief 2015 van deze blog: ‘Kapitein Zeppos’ amfibiewagen in Gent)

Sint-Amandstraat – Sint-Hubertusstraat – De Zakman schuilt de jongste tijd geheel relaxed tussen zijn talrijke zakken in het portaal van Ugent. Naar goede gewoonte blijf hij onbewogen, ook al flodderen studenten constant om hem heen. (Lees in het Archief 2015: ‘Zakman’, onze eigenste Gentse “vluchteling”)

Sint-Hubertusstraat – Ugent

Antwerpsesteenweg, Sint-Amandsberg – In de tijd van toen had Sint-Amandsberg naam en faam in het ommeland. In het-jaar-des-heren 1900 heette het café Macaco nog ‘Saint-Amand’. Tijdens de Eerste Wereldoorlog stortte daar een Duitse Zeppelin door het dak, na een aanval van een Brits piloot. Veel later zou het café opnieuw spraakmakend zijn, maar dan in den uitgank, en dan nog met een louche reputatie.   In 2001 sloot het de deuren.

Antwerpsesteenweg -café Macaco

VOLK – Op 19 maart is het tien jaar geleden dat   Hugo Claus overleedMet o.m. zijn publicaties ‘De Oostakkerse Gedichten’ en zijn ‘De hondsdagen’, (Lees op deze blog: Gent in ‘De hondsdagen’ van Hugo Claussamen met zijn verblijf in Gent, maakte hij zich onlosmakelijk verbonden met de stad, ook al overleed hij in Antwerpen. persblog.be ging een tijd geleden na op welke adressen in Gent Hugo en zijn familie hebben gewoond. (Lees op deze blog: De Gentse straten van Claus & Co.)

Hugo Claus – pic philipheylen.be

Botermarkt – Een Buick Riviera uit de vroege jaren 1950. Niet toevallig geparkeerd voor het stadhuis. Oldtimers krijgen vaak een tweede leven door de verhuur voor trouwpartijen. Zo zagen we al meer prachtexemplaren voor de pui, w.o.: een Ford Thunderbird en een Ford Fairlane, beide uit hetzelfde tijdvak.

Botermarkt – oldtimer Buick – pic Sampe Minguez Juan-Carlos

Nodenaysteeg – zicht op Veldstraat by night

Nodenaysteeg – Dit steegje tussen Veldstraat en Predikherenleiwerd bewoond door de Nodenay’s, een familie met aanzien in het Gentse. In 1346 is er de verwijzing naar Jan van Oddenay, landeigenaar. De Nodenaysteeg staat in 1370 vermeld als “in Noddenays steghe”. Volgens onze bron was dit tot kort voor WOII een straatje van ontucht.

Langemunt – In deze winkelstraat staat een renaissance burgerhuis uit 1570, versierd met de hoofden van de Bourgondische en Habsburgse vorsten, genoemd De Hazewind‘. Of er enig verband is met het Hazewindstraatje tussen Korenmarkt en Graslei, is onbekend. Recent bracht persblog.be een artikel over dit steegje – samen met twee andere louche steegjes: het Schuddevisstraatje en het Schuddeveestraatje(Lees op deze blog: De louche steegjes aan Korenmarkt en Groentenmarkt)

Langemunt – pic belgiumview.com

Avenida 6 de Diciembre, Quito, Ecuador – Gentenaar en kunstenaar Piet De Vuyst organiseert deze maand een tentoonstelling met de titel El Espíritu del LugarzijndeDe Geest van de Plaats’ – in Quito, Ecuador, waar hij al sinds 1988 verblijft. Een van zijn schilderijen is een gedetailleerd stadsgezicht van Gent.

Gent – Schilderij van Piet De Vuyst

Overpoortstraat – Tv-zender Eén startte zondag met de fictiereeks Gevoel voor tumor. In september vorig jaar merkten we de crew op in de studentenbuurt. Wat we toen niet wisten, is dat de betreurde acteur Mark Van Eeghem een rol in de reeks aan zijn neus zag voorbijgaan, net omwille van het feit dat hij kanker had… Hij werd medisch afgekeurd voor de rol. O ironie en tragiek.

Overpoortstraat – Gevoel voor tumor – opnames op 4 september 2017

Schuddevisstraatje – In dit steegje bij de Groentenmarkt bevond zich omstreeks 1900 een ijskelder voor het bewaren van vlees. Dit lazen we in de Gids voor oud Gent. Guido Deseyn. Standaard Uitgeverij 1986(Lees ook op deze blog: Over Gentse ijskeldersen De louche steegjes aan Korenmarkt en Groentenmarkt)

Schuddevisstraatje had ijskelder

Zonder-Naamstraat – Beyond Real Estate maakt de voorbereidingen voor de bouw van meerdere eengezinswoningen op een voormalige autoboxensite. Het project is getekend: ‘Edouard‘.

Zonder-Naamstraat – Beyond RealEstate Edouard

Kartuizerlaan – Sint-Petersburg, Rusland – Al eind 2016 meldden we: in een steegje bij de genoemde straat staat een mijlpaal die naar Sint-Petersburg verwijst. Tot hiertoe hebben we daar nog geen verklaring voor gevonden… (Lees op deze blog: Kort en donker)

Kartuizerlaan – steegje -mijlpaal Sint-Petersburg

VOLK – Pierke Pierlala‘ is De Strafste Gentenaar van 2017Luk De Bruyker gaat door het leven als volksfiguur ‘Pierke Pierlala’, als poppentheatermaker en als stripheld. Eind vorig jaar werd Luk ook auteur. Hij schreef een boekje over zijn – inmiddels overleden – demente vader. (Lees ook op deze blog: “Wulder iere, zieder hunter!”)

Luk De Bruycker

Nekkersputstraat – Het Gentse TOPradio komt terug in de ether vanaf april. Eind vorig jaar moest The Party stationin het frequentieplan het veld ruimen voor ‘Hit fm‘, een non-stop radiostation. Deze laatste profileerde zich als eerste ‘vrouwenradio’ en claimde een samenwerking met het magazine Flair. Dit bleek onjuist.

Nekkersputstraat -Top Radio

Scheepzatestraat – Het laatste “Boelwerf-schip” wordt ontmanteld op de sloopwerf van Galloo. Het schip werd gemaakt om kabels op de zeebodem te leggen. Scheepswerf Boelwerf in Temse ging dicht in 1994.

Scheepzatestraat – Group Galloo – schrootverwerking

3 jaar persblog.be – Op 24 maart 2015 startte deze stadsblog. De blog heette toen nog frankpersblog (in een ander blogformaat) en wordt nu benoemd als het Archief 2015Meer over de geschiedenis van deze blog lees je op: Je las toch ook de Top 5 artikels? (2016) en Leer meer over deze stadsblog in 2017In 2015 brachten we dit videofilmpje.

Valkeniersstraat – Sint-Petersburg, Rusland – De hond van Pavlov begon te kwijlen op het rinkelen van een belletje. Hij associeerde het geluid met het toestoppen van voedsel. persblog.bes kater reageert op het ochtendlijk aanzetten van het Senseo-apparaat. Onze kater van Pavlov komt dan van, al of niet, van heinde en verre aangekoerst omdat hij weet dat er een schoteltje met kattenbrokken voor hem klaar staat.

Valkeniersstraat – De kater van Pavlov

Gent in 1968 – 50 jaar geleden – schreef het dagblad Vooruit (de voorloper van De Morgen): “Oostakker wordt één vuilnisbelt”De krantenmakers zagen in Oostakker haast overal kartonnen dozen met huisvuil, afgedankte matrassen, afgedankt meubilair… Vele inwoners zouden, volgens de krant, van mening zijn dat een sloot als stortplaats mocht gebruikt worden. De boosdoener(s):de gemeente had haar eigen ophaaldienst afgeschaft en vervangen door een privé ophaaldienst. Deze laatste hield zich strikt aan de afspraak met de gemeente: ze ledigde enkel de vuilnisemmers. Geen zakjes en pakjes er naast… F.D.


Ga naar Gentse Zomer 2018

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

 

Lees ook op deze blog:

GENTSE WINTER in 2017-2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016_2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016-2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT