GENTSE WINTER 2017-2018 – Nummer 19

header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

Huidige editie

GENTSE WINTER 2017-2018  NIEUW: Mét videomagazine!

07 maart 2018

In deze editie onder meer: Het lijkt wel Syrië. Het lijkt wel Sinterklaas & Zwarte Piet. Ijsplakken op Leie, Schelde en Lieve. Carnaval in Sint-Amandsberg. Bestorming van het Gravensteen toen en nu. Roa aan de Ketelvest. Animatiefilmpje over de foor. Perkamentstraat in ’t nieuw. Corneel van het Bureel presenteert deze editie in een videomagazine (onderaan de pagina).

Begijnhoflaan – Opgeëistenlaan – De afbraak van de tweede sociale woontoren aan het Rabot veroorzaakt ongewild het gevoel alsof je live in een tv-reportage zit over het geteisterde Syrië.

Rooigemlaan – Een herstelling aan een dak op 21m hoogte zorgde vorige week voor een ongewoon zicht op de Rooigem. Wie nog niet goed wakker was, kon in de waan verkeren dat er een late Sinterklaas en Zwarte Piet aan het werk waren. Edoch, timmerwerkendp aka Arne Depreitere was er in volle actie met behulp van een collega en een hoogtewerker.

Kraanlei – Geen “Smuur op de Laaie“, wel ijsplakken op de Leie met het vriesweer op dinsdag, ook al beukte er een winterzon op in. Bij de verdamping van het ijs, kreeg je het gevoel alsof er nevel of smuur over het water hing. ‘Smuur op de Laaie’ is een vergentste vertolking van Smoke on the water van Deep Purple door Les Escargots De Gand.

Lousbergbrug – Tweebruggenstraat – En op donderdag vonden we grote ijsvlakken op de Nederschelde.
Sint-Veerleplein – Rekelingenstraat – En op zondag, ondanks de ingezette dooi, dreven nog grote plakken met ijs op de Lieve bij het Gravensteen.

Heilig-Hartplein, Sint-Amandsberg – Die andere Gentse folkgroep – De Foefelateurs, wijden een optreden aan Marva
en Louis Neefs in de Kring Heilig Hart in mei. In de video: optreden in café De Kroon in 2013.

Dendermondsesteenweg, Sint-Amandsberg – Zaterdagnamiddag ging de carnavalstoet uit. Het Nieuwsblad meldde een paar incidentjes tijdens de kruising van de wagens met de bovengenoemde steenweg. Waaronder: een probleem met trolleybuskabels, die allang hadden moeten verwijderd zijn. Voor het overige: veel trotse carnavalisten!


Video: Brenda Colman

Sint-Veerleplein – Rekelingenstraat – Door een symbolische bestorming van het Gravensteen wilde burgerbeweging – GhentInsight – op zaterdag de aandacht vestigen op de vluchtelingenproblematiek. Het Gravensteen stond symbool voor ‘Fort Europa’. – pic GhentInsight

De eerste keer dat het Gravensteen ‘bestormd’ en ‘bezet’ werd dateert van 69 jaar geleden. In 1949 waren de studenten boos onder andere omdat de bierprijs verhoogde. Toen ging het er wat minder symbolisch en ietsje ruiger aan toe. De portier werd in zijn wachthokje opgesloten, een stootkar met rot fruit werd binnengereden en de poort werd gebarricadeerd. Toen de politie en brandweer ten tonele kwam, kreeg die een lading smurrie over de hoofden. Zowat vijf jaar geleden bracht het studentenblad Schamper nog eens het verhaal.

Kraanlei – Het Italiaans restaurant Il Cortile tot voor kort.

En nu. Opgepast: pas geverfd!

persblog.be – Verhalen uit en over Gent publiceerde in DeWereldMorgen Community een bijdrage over Gentse monumenten – meer in het bijzonder over de 18e eeuwse stadspaleizen.
Meierij, Ledeberg – Eind vorig jaar gooiden de bestuurders van De Tuin van Heden er het bijltje bij neer. De site werd even later overgenomen door Mental vzw. Deze al bijna twee decennia actieve organisatie was tot voor kort gevestigd op hoek van de Normaalschoolstraat en de Ottergemsesteenweg en is verwant met het Guislain instituut? 
(Lees ook op deze blog: In de buurt van het aards paradijs: ‘Tuin van Heden’)
Ketelvest – Kortedagsteeg – Is het omdat onze blik verruimd, nu het ijskelderweer verzwonden is? Starend over de middeleeuwse Ketelvest – de oudste verbinding tussen Leie en Schelde – ontdekten we pas nu een vogel van mural artist Roa tegen een muur van een achtergevel.
(Lees ook op deze blog: Een “Malmar Roa” in de cameralens)
Zwijnaardsesteenweg – Karel Lodewijk Ledeganckstraat Café Maison W – voorheen De Keikop en nog eerder De Tobbe – wordt bevolkt door het rustiger studentenvolk, soms in gezelschap van ouderen, ouders? Het is daar gedaan met tobben of koppen. Voortaan is het genieten met een grote ‘W’… 😉

persblog.be – Verhalen uit en over Gent kreeg opnieuw een vermelding in de nieuwsbrief van de Gentse Gidsen. De spot viel dit keer op ‘Gentse Winter‘, waarin de jacht op het kleine nieuws wordt gemaakt – meer bepaald de editie De mummie van Kaba-Kaba’.

In de voorbije maanden vermeldde de nieuwsbrief onder andere onze verhalen over de IepensteegHeerkens van goed levenBetsie de olifant, de Malmarsite en over de kop van Artevelde.

Octrooiplein, Dampoort – Oldtimer VW-camper met bijzondere opbouw.
Sint-Amandsplein – Sint-Pietersplein – Er staat een leuk animatiefilmpje over de Halfvastenfoor op de website van de Stad Gent.

Sint-Pietersnieuwstraat – Sinds september is de studentenbuurt Au Pain-Marie rijker. Even verderop is er al lang het ontbijtrestaurant Le Pain Total.
Het is bijna poëtisch om te zien hoe de ontbijtrestaurants die ‘pain‘ in hun zaaknaam dragen, als paddenstoelen uit de grond schieten. Bv.: Le Pain de SébastienLe Pain QuotidienPain Perdu
Perkamentstraat – In dit doodlopend zijstraatje van de Burgstraat treffen we tot onze verbazing moderne stadswoningen met een trendy uitstraling. Verbazing, omdat ze helemaal verborgen zitten.
Ze sluiten aan bij appartementen achter een historische gevel in de Burgstraat. Het bouwproject heet ‘Oud Ghent‘.

Corneel van het Bureel

Corneel van het Bureel presenteert deze editie in een gesproken magazine

“Geachte, Ik heb de eer en het genoegen om u deze editie van ‘Gentse Winter‘ te presenteren in de vorm van een gesproken magazine. Deze rubriek van persblog.be, maakt jacht op   het kleine nieuws in Gent. De video duurt net geen 7′. Wij wensen u veel luisterplezier! Hoogachtend, Corneel van het Bureel, Botermarkt.”

Volgende editie

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

 

Lees ook op deze blog:

GENTSE WINTER in 2017-2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016_2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016-2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT