persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina
GENTSE WINTER 2017-2018 – 26 februari 2018 In onze reeks ‘Gent in 1968’: vijftig jaar geleden tekende Rik Clement de strip ‘De mummie van Kaba-Kaba’. En ook: de Sinksenfoor, Wijkbeurs Wondelgem, daklozen, vrieskou. Veel meer…
Sint-Pietersnieuwstraat – Sint-Pietersplein – Sint-Amandsplein – De opbouw van de Sinksenfoor – officieel ‘Halfvastenfoor’ – is sinds eind vorige week op gang gekomen. De foor is open van zaterdag 3 maart 2018 tot zondag 25 maart. “Deze kermis dateert al van 1497, toen Filips De Schone, de vader van Keizer Karel, een eeuwigdurend octrooi verleende aan Gent om jaarlijks de Halfvastenkermis te organiseren.” Dixit kermis-feest.be. Uiteraard was er toen geen sprake van botsauto’s. Een spookkasteel? Dit hadden ze al: het Geraard de Duivelsteen! (Lees ook op deze blog: Wat je moet weten over Gentse monumenten)
Botestraat, Wondelgem – Op zaterdag vond de Wijkbeurs Wondelgem plaats in Zaal De Zulle. Onder de projecten die werden toegelicht: de volledig nieuwe weginfrastructuur en nieuw rioleringsstelsel voor de Evergemsesteenweg, de heraanleg van de Groenstaakstraat en de werken aan de Meulestedebrug. (Meer over de geschiedenis van Wondelgem op deze blog: De laatste benen…) en op de site van de stad Gent.
Gent-Rand/ De Kempen – Gestapo Knallmuzik doet zijn uiterste best om muziekteksten in Jean-Marie Pfaff Deutsch te brengen en noemt zich verwant met Kraftwerk. – de Duitse avant-gardistische elektronicamuziekgroep. Gestapo Knallmuzik stelt zich als volgt voor: “Einen Deutsche elektrio mit verdacht fiel schamhäre in die broeche. Sind zie die anonieme bastäärdkinders von Kraftwerk oder die hitsige minaärs von Angela Merkel?” Ze waren twee jaar geleden op de Gentse Student Kick-off… (Lees ook op deze blog: Zomerrubriek nr. 28). Lees ook op deze blog over elektronicamuziek in een interview met Gentenaar Patrick Vanhecke)
Korenmarkt – Emile Braunplein – De parade voor het Chinees Nieuwjaar door de Chinese gemeenschap in België was een succes, ook al zorgde de Siberische wind voor tandengeknars. Tijd voor Gent om zich met een Chinese stad te verbroederen of te verzusteren? Gent heeft thans zustersteden in Frankrijk, Duitsland, Engeland, Estland, Marokko en Japan. (Bekijk video in groter formaat op deze blog: Chinees Nieuwjaar in Gent)
Stadsblog – Begin dit jaar zette persblog.be – Verhalen uit en over Gent haar vierde jaargang in. Op 24 maart 2018 dan weer, heeft deze stadsblog drie volle jaren achter de kiezen. Het startschot werd namelijk op die dag gegeven in 2015. De eerste jaargang van de blog verscheen in een ander format, wat we vandaag aanduiden met het Archief 2015. In de video vind je de weergave van een boeketje ‘lezersinteractie’ in 2017.
Ledebergplein – Quasi tegelijk met de parade voor het Chinees Nieuwjaar in hartje stad, vond in Ledeberg de 33e carnavalstoet plaats. Facebookgroep Ge zijt van Ledeberg als… publiceerde leuke foto’s van Jeanine Carrigan.
Emile Clauslaan – Vlakbij het Citadelpark – aan de Familie Van Rysselberghedreef – was het alweer een jaar geleden dat het standbeeld van Emile Claus nog zo veel coureurs tegelijk had gezien. Voor het derde jaar op rij startte de Omloop Het Nieuwsblad er. Hier op de foto: de piste is in opbouw op vrijdag.
Edmond Van Beverenplein – Overal in de stad was en is het de jongste dagen kou kou kou. En het wordt nog erger. Het lijkt me of de bomen aan het Van Beversplein uit de grond vriezen. Dat het kou en warm kan zijn aan het plein en de aanpalende Francisco Ferrerlaan, toonden we eerder aan in onze video over de seizoenen in die buurt – uiteraard is het daar net zo warm en zo koud als overal in Gent. (Lees in deze blog: Francisco Ferrer; nacht, zomer, winter)
Karel Lodewijk Ledeganckstraat – Emile Clauslaan – We maakten er in de vorige editie al gewag van: in tegenstelling tot de vrieskou buiten is het tropische lente in de serres van de Plantentuin aan de Campus Ledeganck. De bananen en de papaja’s zijn er aan het rijpen! We toonden vorige keer een foto van een papajaboom. Dit keer: de bananenboom. Het lijkt wel Gent-aan-de-Ivoorkust…
Fernand Scribedreef – Peter Bernaerts van Veilinghuis Bernaerts vreest grote imagoschade voor de musea in ons land na de heisa rond de omstreden Russische schilderijen in het Museum voor Schone Kunsten – MSK. Dat zei hij op Eén in ‘Van Gils & gasten’ met een hoorbare twijfel over de authenticiteit. “Dit is alsof morgen een tentoonstelling in Moskou zou openen met 25 nieuwe schilderijen van Peter Paul Rubens die nooit eerder zijn gezien en nergens staan beschreven. Ineens zouden ze dan opduiken.”
Koningin Maria-Hendrikaplein, station – Bernier gourmet burgers & Fritkot… nemen de plaats in van de vroegere Kebab-zaak. Gourmet burgers, what’s in a name? Net zoals we dezelfde bedenking kunnen maken over Würst, Haute Dogs, Balls & Glory… (Lees in het Archief van deze blog: Gevulde vleesballen met speeddating op Valentijn)
Stad – Peter Art Holderbeke klaagt aan op facebook op 15 februari en hij is niet mals: “Gent is zo een grote stad met aanzien. Maar voor hun daklozen doen ze te weinig. In de plaats van hen te huisvesten in leegstaande panden. (…) richten ze liever commerciële vzw’s als Kamelot op. Waarbij leegstaande panden verhuurd worden aan jonge mensen die goedkoop willen wonen. Als men nu eens daklozen via die vzw’s huisvesten en het OCMW betaalt de huur. (…) Heeft u een pand leeg staan en ziet u het zitten om via een mooi project samen met het OCMW daklozen te huisvesten? Ik bundel alle Gentenaars welke achter dergelijk project staan en stap hiermee naar de Stad en het OCMW. (…)” We voegen daar aan toe dat de minderbedeelden en de daklozen in het bijzonder, het niet onder de markt hebben sinds Huize Triest zijn warme maaltijden service stop zette en Poverello besloot om enkel nog 50-plussers toe te laten. En dan hebben we het nog niet over de vrieskou…
Gent in 1968. Corneel van het Bureel spreekt over een halve eeuw geleden.
“Vijftig jaar geleden beleefde ik mijn kindertijd en toen was ik dol op de strip ‘De mummie van Kaba-Kaba‘. Die mummie kon namelijk de lotto-uitslagen voorspellen. Deze strip verscheen dagelijks in het dagblad Het Volk, op welke mijn vader als christelijke werkmens geabonneerd was. Ik was eigenlijk dol op àlle albums van Dees Dubbel en Cesar – die waren daarin de hoofdfiguren. Straffe gasten, uitgevonden door Rik Clement, de striptekenaar die in 1920 in Sint-Amandsberg werd geboren. Hij tekende ook stripalbums die zich in Gent afspeelden: ‘Het geheim van Dulle Griet’ – het ging uiteraard over het kanon aan het Grootkanonplein – en ‘De robot van ’t Rabot’.
Het was genieten in de tijd van toens, met zijn herinneringen aan leuke dingen. Hoogachtend, Corneel van het Bureel, Botermarkt.
(Lees in het Archief van deze blog: Ze waren virtueel in Gent, jouw striphelden) F.D.
Lees ook op deze blog: