GENTSE WINTER 2016-2017 – De laatste benen…


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

Rozebroekenpark op donderdag
Rozebroekenpark op donderdag

GENTSE WINTER16 maart 2017 – De winter loopt op zijn laatste benen. Zo ook deze rubriek ‘Gentse Winter’. De kronieken-van-de-week die onder die naam verschenen, krijgen in het vervolg weer de noemer ‘Gentse Zomer’.

Terug naar hoofdpagina

Henegouwenstraat – Sint-Amandsberg

Henegouwenstraat - gedenkteken Rizal
Henegouwenstraat – gedenkteken Rizal
Ooit residentie Rizal aan Henegouwenstraat
Ooit residentie Rizal aan Henegouwenstraat
“Jose I. David – tala Rizal” – gevonden op zolder in Sint-Amandsberg
“Jose I. David – tala Rizal” – gevonden op zolder in Sint-Amandsberg

Henegouwenstraat – Peuken- en jointjesrokers zijn bekend met vloeitjes van Rizla. Maar kent iemand Rizal – Filipijns dokter, activist en boekenauteur die in Gent verbleef tijdens de tweede helft van de 19e eeuw? Een lezeres uit Sint-Amandsberg kocht een vijftiental jaar geleden een schilderijtje op een rommelmarkt, zich niet bewust van wat ze, overigens voor een appel en een ei, had gekocht. Recent vond ze dit werkje terug op zolder.

Jose Rizal - Ooit bewoner Henegouwenstraat
Jose Rizal – Ooit bewoner Henegouwenstraat

Het is een origineel schilderijtje gewijd aan Jose Rizal, die overigens uiteindelijk in zijn land geëxecuteerd werd en thans als nationale held wordt beschouwd. De signering “Jose I. Davidtala Rizal – Philippines” verwijst zowel naar de verhalen van Rizal, als zou afkomstig zijn van een bekende schilder, op één futiel detail na. De bekende Mexicaanse schilder die mee in het zog van het Amerikaans leger in de Filipijnen belandde en er vele tableaus maakte, heette Jose Bumanlag David, niet Jose I. David – van wie we overigens geen spoor kunnen vinden.  Toch betreft het helemaal dezelfde schilderstijl en is het tafereel conform met wat de bekende schilder met dozijnen produceerde. Wat is hier aan de  hand? Een B. die een I. werd door slijtage?  Aan de Henegouwenstraat hangt een gedenkteken tegen een gevel van een appartementenblok met gelijkvloerse winkel, dat aan Jose Rizal’s verblijf herinnert.  Wordt vervolgd. 

Terug naar hoofdpagina

Sint-Pietersnieuwstraat - UFO - Bataviaplein - 200 jaar Ugent
UFO – Sint-Pietersnieuwstraat – 200 jaar Ugent
Bataviaplein - UFO - rectoraat
Bataviaplein – naambord uitgewist – Rectoraat Ugent

Terug naar hoofdpagina

◊◊◊

Sint-Pietersnieuwstraat – BataviapleinNaar aanleiding van het 200-jarige bestaan van Ugent was er de  hele week een – door studentenclubs gedragen – straatfeestje aan de gang. Of moesten we een pleinfeestje zeggen. Het vond plaats op het plein bij de UFO ofte Rectoraat, dat haar pleinnaam verloren schijnt te zijn. (Lees ook op deze blog: Moet er nog een pleintje zijn?)

Terug naar hoofdpagina

 Souplounge
Souplounge
 Souplounge
Zuivelbrug
Rechterdeel in grijze steen - vroeger frietkot
Rechterdeel in grijze steen – vroeger frietkot

Terug naar hoofdpagina

◊◊◊

ZuivelbrugstraatEr heerst een drukte vanjewelste op zaterdagmiddag in de SouploungeOoit was hier – in het deel van het pand aan de waterkant – een klein frietkot gevestigd die nachtelijke feestgangers op hun wenken bediende. Een felle, oude dame, uitgerust met geblondeerd haar en een accent van de kust, maakte er jarenlang de dienst uit. Na een inbraak – ze wist wie het geweest was, vertelde ze ons toen – liet ze een traliewerk voor haar uitstalraam hangen. Het was de zoon geweest van een notoir Gents gangster  van eind de jaren ’70 …  die na het eten van lekkere frietjes, ook trek gekregen had in de kassa.

Terug naar hoofdpagina

 Vlasmarkt - Bar Jos
Vlasmarkt – Manneke Pis – Bar Jos

Terug naar hoofdpagina

◊◊◊

VlasmarktIn een nis in de gevel van Bar Jos staat een klein en onconventioneel Manneke Pis. Bar Jos is naar eigen zeggen: “Ubergezellige bruine bar van en naast Charlatan. Met rustig salon voorzien van prachtige taferelen van Jan Van Imschoot.” (Lees ook in het Archief 2015 deze blog: Gent telt drie “Mannekes Pis” en twee “Meiskes Pis”)

Terug naar hoofdpagina

Kettingplein - pic Marijke Wilems
Kettingplein – pic Marijke Wilems
Kettingplein - pic destimo.be
Kettingplein – pic destimo.be

Terug naar hoofdpagina

◊◊◊

Kettingplein – Karel Waeriplein, Brugse PoortOp de facebookpagina van de Brugse Poort/ Rooigem lazen we een tijdje geleden een grassroots bericht van Marijke Willems, geïllustreerd met een foto. “De oogst van 2 dagen blikjes rapen op mijn geliefde Kettingpleintje. Mijn emmer was te klein. Voor mij mag dat statiegeld op blikjes en andere drankverpakkingen er gerust komen. Ik zou er nog een aardig centje aan verdienen. 😊 Ivago kuist frequent maar het pleintje blijft daarna nog geen uur proper. Om van de parking Karel Waeriplein nog te zwijgen …” (Lees op deze blog over Karel Waeri: Terzijde & Terzake)

Sint-Catharinakerk door Buysse
Sint-Catharinakerk door Georges Buysse
Wondelgem Sint-Catherinakerk
Wondelgem Sint-Catherinakerk – pic Catherine Boone
pic Catherine Boone
pic Catherine Boone

Terug naar hoofdpagina

◊◊◊

Vroonstalledries, Wondelgem Dit is het adres van de Sint-Catharinakerk, die hier op doek staat en geschilderd werd door Georges Buysseneef van Cyriel Buysse (Lees in het Archief 2015 van deze blog: Autoreis door Frankrijk met Cyriel Buysse) Het schilderij hangt in het MSKDe kerk kwam er al in 1200 en was honderd jaar eerder al een kapel. De naam ‘Vroonstalle‘ gaat nog verder terug in de geschiedenis. Het was een grote hoeve in de 9e eeuw op een zeer uitgestrekt Merovingisch domein en met een interessante geschiedenis die je kan lezen op de site van Stad Gent.

Terug naar hoofdpagina

Meeuwstraat
Meeuwstraat
Lourdeshoek - pic stad gent
Lourdeshoek – pic stad gent
Lübeckstraat
Lübeckstraat

Terug naar hoofdpagina

◊◊◊

Meeuwstraat – New-Orleansstraat, Meulestede – Begin maart lazen we dit merkwaardig bericht in Het Nieuwsblad:  “Hele woonwijk werd gesloopt voor bedrijven. 10 jaar later staat er geen enkel bedrijf.” En verder: “Eenenvijftig woningen moesten wijken voor de uitbreiding van de Gentse haven. Tegen eind 2007 zou er een industrieterrein komen.” Hierover meer op de site van de Stad Gent. Het terrein ligt aan de top van het schiereiland in de zogenaamde ‘Lourdeshoek‘ en sluit aan bij de New-Orleansstraat. Er wordt in het krantenartikel ook verwezen naar de situatie aan de Lübeckstraat. (Lees ook op deze blog: Lübeckstraat; de sloophamer wenkt)

Terug naar hoofdpagina

Veldstraat - Hotel Arnold Vander Haeghen
Veldstraat – Hotel Arnold Vander Haeghen
De Gazette van Gent - Wwe Eug. Vanderhaegen
De Gazette van Gent in 1898 – uitgever Wwe Eug. Vander Haeghen
Gazette van Gent 1897 op Prondelmarkt
Gazette van Gent uit 1897 op Prondelmarkt

Terug naar hoofdpagina

◊◊◊

Veldstraat Ooit stond een zogenaamd ‘Romaans Steen’ op de plek waar het huidige Hotel Vander Haeghen sinds 1750 staat. Twintig jaar na de bouw werd het eigendom van katoenbaron Joost Clemmen, die de voorgevel voltooide in een Lodewijk XV-stijl. Aan de achterkant langs de Leie richtte hij een achterbouw op voor een katoendrukkerij. In 1836 werd het gebouw eigendom van de familie Vander Haeghen. Deze drukte er vanaf 1841 o.a. de “Gazette van Gent”, een krant die reeds vanaf 1667 verscheen onder de titel “Ghendsche Post-Tydinghe” en vanaf 1723 tot aan WO II de naam “Gazette van Gent” droeg. Bron: Arthur De Decker.  De afgebeelde exemplaren van de Gazette van Gent uit 1897 en 1898 kregen we cadeau van een handelaar op de Prondelmarkt in 2015.  (Lees in het Archief 2015 van deze blog: 150 jaar oude “Gazette van Gent” op kastrug Prondelmarkt)  

Terug naar hoofdpagina


Ons openingsfilmpje, maart 2015


Ons filmpje over Gent, april 2016

Terug naar hoofdpagina

◊◊◊

2 jaar persblog.be – Twee jaar geleden – op 24 maart 2015 – startten we deze stadsblog met een zelfgemaakt filmpje, in welke we onze buurt verkennen. De blog heette toen nog frankpersblog (in een ander blogformaat) en wordt nu benoemd als het Archief 2015. Meer over de geschiedenis van deze blog lees je op: Je las toch ook de Top 5 artikels?

Terug naar hoofdpagina

Brandstraat-Henegouwenstraat-Kalvermarkt

Brandstraat
Brandstraat
Kalvermarkt
Kalvermarkt
Henegouwenstraat
Henegouwenstraat

Brandstraat-Henegouwenstraat-Kalvermarkt – In elk van deze drie straten vinden we heel erg merkwaardige kleine oude huisjes In de Brandstraat staat er eentje dat, met zijn deurluik op de verdieping, sterk op een vroeger stapelhuis lijkt. In de Inventaris van Onroerend Erfgoed vinden we geen informatie Over de oorsprong van de straatnaam vertelt deze site wel dat deze is niet geheel duidelijk is. “Volgens de enen genoemd naar de grote brand van 1360 die de hele wijk verwoestte, volgens andere bronnen genaamd naar de besmettelijke ziekte (pest?) die zich “als een brand” onder de bevolking verspreidde.”  Even vreemd is dat evenmin informatie te vinden is bij de bovengenoemde bron over een ander merkwaardige huisje. Eentje aan de Henegouwenstraat. Dat aan de Kalvermarkt vind je bij de Inventaris onder Zilverenberg. Het huisje stamt uit de 17e eeuw en is eigendom van het Sint-Lievenscollege. F.D.

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

GENTSE WINTER in 2016_2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016-2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT