VOLK – In de buurt van het aards paradijs: ‘Tuin van Heden’


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

VOLK/ EVENT – 15 juni 2017 ‘Tuin van Heden’ omschrijft zichzelf als “Een plek waar kunst, ecologie en menselijkheid elkaar tegenkomen, zowel op het terras aan de vijver als in de living aan het haardvuur.” We gingen kijken wat dit betekent.

Sfeer

Als we ‘Tuin van Heden’ betreden op een zaterdagmiddag, heerst er gezellige drukte. Het podium wordt aangekleed voor een avondconcert. De luidsprekerstoren krijgt een gezapig Reggae-muziekje aangepompt. Het voelt aan als een pré-Gentse-Feesten-sfeertje. Het enthousiasme is er ook. Zeker.

Het is zelfs méér dan het lijkt

De hoofdentree van Tuin van Heden ligt aan de Meierij – een onbekende weg voor de meeste Gentenaars. Het is een oever van de Opperschelde. Van daaruit betreedt men voortuin, langsheen chalet, naar moestuin, terras en podium, dj-kot en bar tot aan de vijver.

Chalet aan de Meierij
Chalet aan de Meierij

Terug  naar hoofdpagina

Vrolijke en ondernemende bende, die van De Tuin van Heden. In hoofdzaak gelijkgezinde twintigers en dertigers die graag een stukje natuur in de nabijheid van de stad cultiveren, maar op dat gezellig ingerichte terrein evenzeer graag gewoon genieten van een artist performance of samen met een muziekband of een dj in de achtertuin bij de vijver.

Podium in achtertuin
Podium in achtertuin

Die bende stelt alle activiteiten open voor om het even wie er interesse voor heeft.

Vijver - zicht vanuit de achtertuin
Vijver – zicht vanuit de achtertuin

Terug  naar hoofdpagina

Voor velen is het een tweede thuis – zeker voor Elise die overal in meedraait, en vooral in de moestuin. “We zijn in hoofdzaak jonge twintigers en dertigers” – dixit Elise, “die nog aan het gezinsleven moeten beginnen”. Op het eerste zicht is Tuin van Heden inderdaad een jongvolwassenenclub. Een homogeen groepje dat bewust met het leven omspringt volgens een aantal waarden. Selectief en hoogdrempelig. Een community?

“Het is onbedoeld”, oppert Elise. “Mocht die perceptie algemeen zijn, dan wil Tuin van Heden daar zo snel mogelijk vanaf. We staan voor iedereen open. Geen lidkaart, geen afspraak, niks.“

Chalet avondterrras - pic Tuin van Heden
Chalet avondterrras – pic Tuin van Heden

Terug  naar hoofdpagina

“Toch zie ik hier geen opa zijn pijp komen roken of een Nieuwe Belg zijn thee komen slurpen”, werp ik op. Het initiatief mag dan wel opgezet zijn met de bedoeling laagdrempelig te zijn, toch heeft het de chalet en het terrein de indruk tegen. Het geeft aan de toevallige voorbijganger erg de indruk van een privé-initiatief. Er is nog werk aan de communicatiewinkel.

Tuinfuif - pic Tuin van Heden
Tuinfuif – pic Tuin van Heden

Natuurlijk is ook de programmatie van de events bepalend. “Misschien gaan we in de toekomst breder, maar dan zullen we onze inspanningen fragmenteren om meer mensen te kunnen aantrekken” aldus Elise.

Terug  naar hoofdpagina

Bruisend

‘Tuin van Heden’ organiseerde in een recent verleden Vibes Kitchen Vinyl Sale – waar vinylplaten verkocht werden – en ook: een workshops Zeefdrukken, Open Tuin, Kledij, etc. En ook was er nog een fietstocht naar andere Gentse moestuinprojecten. Een erg divers aanbod.

Filmavondje in de chalet
Filmavondje in de chalet

Kan ook: een expositie, een filmavondje, een avondje met een kwartet met een eigenzinnig geluid,.. Zo berichtte ene Timmy hierover op hun facebookpagina: “Een beetje zuiders, een beetje tango, een beetje Franse chanson, maar vooral veel goeie muziek, gebracht door goeie muzikanten! Voeg daar nog een mooie stem vol passie en vastberadenheid bij, en het recept voor een ideaal zaterdagavondconcertje is compleet!” En veel meer muzikanten.

Ook met tussendoor een kunsttentoonstelling. Zelfs occasioneel een straattheatergezelschap. In die zin wordt Tuin van Heden een mini-event hall – die overigens ook door buitenstaanders kan worden gebruikt – zolang het event past in   de doelstellingen. Elise: “We vragen geen huur, maar er moeten wel bepaalde afspraken nagekomen worden en onze vrijwilligers moeten tijd hebben om het evenement te begeleiden, waar nodig.”

Moestuin
Moestuin

Terug  naar hoofdpagina

Vaste waarden onder de events, zijn: de moestuin, de ‘Garden of Music’ op zaterdag. En het werkt: soms trekt een evenement meer dan honderd mensen.

Bovenal gezellig samenzijn - pic Tuin van Heden
Bovenal gezellig samenzijn – pic Tuin van Heden

Maar ‘Tuin van Heden’ is bovenal: gewoon gezellig samenzijn in de living bij een filmpje, of in de voortuin bij een kampvuur, of op het terras bij een drankje – én leuk fuiven in het eigen stukje natuur. F.D.

pic Stad Gent
pic Stad Gent
Goed verborgen

Voor een volslagen buitenstaander is één van haar grote attracties de vijver in haar achtertuin. Maar hij ligt goed verscholen zoals dit hoort voor een aards paradijs, die ‘Tuin van Heden’.

Haar vijver ligt parallel met de Achilles Heyndrickxlaan, en van daaruit onzichtbaar achter de spoorweglijn. Ook aan de kant van de Hundelgemse-steenweg in Ledeberg, is er geen vermoeden mogelijk van het bestaan van die vijver. Vanaf de supermarkt aan de Botermarkt, moet je haast een padvinder zijn om diezelfde vijver en de tuin te vinden. Vanuit de parking van de supermarkt kies je voor een straatje dat je door een smalle spoorwegtunnel leidt, en verder wordt dat een laantje dat onder de autostradebrug kruipt, langsheen een langwerpig oud gebouw, waarachter sociale flats verrijzen – en dan pas kom je aan de achterkant van de vijver. Je ziet ‘Tuin van Heden’ op de achtergrond liggen.    Je gelooft je ogen niet. En dan nog is het niet wat het lijkt. Nee, het is nog veel beter.

Terug  naar hoofdpagina

Dat oude gebouw had het restant van de Hofmeierij kunnen zijn, maar dat is het niet. De Hofmeierij was het voornaamste leen van de heerlijkheid Ledeberg, sinds de tiende eeuw in bezit van Sint-Pietersabdij. Ze lag bij een hofstede. De oudste woonkern van Ledeberg. Dixit Inventaris Onroerenderfgoed. Op die plaats werd ook de vierschaar gehouden, een openluchtrechtbank. Het wapenschild van de vroegere Meierij verwijst daar nog naar. Zo weet deze website.

Ook wetenswaardig is dat vooraleer de vijver recreatief genoemd kon worden, diezelfde waterplas door de spoorwegen werd gebruikt als reservoir voor de waterbevoorrading van haar stoomlocomotieven. Het langwerpig oud gebouw, waarover hierboven sprake, is een loods die daar verband mee hield.

Voorts blijkt dat tijdens WOII, Duitse soldaten de vijver als  hun zwembad beschouwden.

Aan de boord van de vijver, stond de chalet er allereerst in de gedaante van restaurant ‘Vissershuisje‘.  

Terug  naar hoofdpagina

Crew

Wie is het drijvende gezelschap achter Tuin van Heden? Wel, dat zijn een aantal vrijwilligers die namen dragen als: Julie, Pieter en Elise. Zij worden gesteund voor specifieke taken door: Rutgen, Kim, Evelyn, Emilie, Jelle, Birger, Kenneth en Luna. En sorry voor diegenen die we hier niet kunnen noemen. De lijst is lang.

Inzake crew, mindset, sfeer, activiteitenaanbod, ligging met vijver, etc. kan Tuin van Heden niet anders dan uniek genoemd worden. En naast al dat sociaal-cultureel bruisende, vinden in Tuin van Heden ook nog wel de klassieke buurtvergaderingen plaats. It’s the people that make the place is in deze context een gepast credo, bovendien hebben die initiatiefnemers ook de schitterende locatie dubbel en dik mee.

Terug  naar hoofdpagina

Het is socio-cultureel buurtwerk, en het toch is zo a-typisch in vergelijking met hoe dat elders wordt aangepakt. ‘Tuin van Heden’ vind je op Facebook en op haar Web

Tentoonstellingsruimte - ook voor buitenstaanders
Tentoonstellingsruimte – ook voor buitenstaanders – pic Tuin van Heden
Gezellige muziekavonden - pic Tuin van Heden
Gezellige muziekavonden – pic Tuin van Heden

Terug  naar hoofdpagina

Commentaar

De initiatieven worden gesmaakt. Dit blijkt bv. ook uit de facebook-recensies. Zo schrijft ene Mario: “Superleuke omgeving, zalig om te vertoeven, en nu zal ik es van de sfeer gaan proeven! Samengevat: echt proficiat aan iedereen voor het fijne initiatief !!!” En Ivan op de site van Stad Gent – waar Tuin van Heden wordt genoemd als budgetvriendelijke daguitstap voor gezinnen met kids: “De tuin van heden ken ik nog maar anderhalf jaar, maar sinds ik het ken ben ik er niet meer weg te slaan (figuurlijk dan). Elke week is er wel een evenement waar ik en de kinderen enthousiast naar uit kijken.”

Ook in DeWereldMorgen Community

Naar Facebook

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Lees ook op deze blog:

STAD in 2016 - ARTIKELOVERZICHT
VOLK in 2016-2017 – ARTIKELOVERZICHT
STAD in 2016 - ARTIKELOVERZICHT
EVENT in 2016-2017 – ARTIKELOVERZICHT