STAD – De cycloop zonder broek


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

EVENT/ STAD  09 oktober 2020 – ‘Over The Edges’ was een legendarische publieke kunsttentoonstelling, op poten gezet door wijlen Jan Hoet. Eén van de attracties was de cycloop. Er was een hardnekkig gerucht dat dit reuzengroot beeld van een eenogige naakte man niet hetgene is dat thans langs de E17 in Waregem staat. Nochtans wordt dit tegengesproken door de bronnen die wij raadpleegden. Of is het toch niet hetzelfde beeld?

pic reuzen in vlaanderen

Dat het beeld van ‘Over The Edges’ hetzelfde is als dit langsheen de autostrade scheen te kloppen, tot in september 2012. Dan meldde HNB dat de grote cycloop in brand werd gestoken: “Het parket bevestigt dat de brand is aangestoken. De reus stond bij het bedrijf ‘HM Vorkheftrucks’. Naast het beeld werd ook een heftruck vernield.”
Erik De Troyer [van de ‘hanging baskets‘] reageerde hierop op facebook, samen met Geert Vandamme overigens. Dank aan beiden. Het beeld werd vervangen door een exemplaar dat er van ver wel op lijkt maar zeker niet hetzelfde is…

Wat vooraf ging… 

Het Nieuwsblad: “Op de terreinen van heftruckbedrijf HM International langs de E17 heeft ondernemer Hervé Missiaen het reuzenbeeld De Cycloop van de Italiaanse kunstenaar Marco Boggio-Sella laten plaatsen. Het werk was een van de blikvangers van de expo Over The Edges van kunstpaus Jan Hoet in Gent. ”
De webside ‘Reuzen in Vlaanderen‘: “Heden kan je de kolos bewonderen op de terreinen van heftruckbedrijf HM International langs de E17.”

Sint-Michielshelling – reus – cycloop – pic SMAK

Hierna vind je het interessante verhaal over het wedervaren van de cycloop, nadat de tentoonstelling was afgelopen. Hij verhuisde eerst naar het Meetjesland, daarna naar een bedrijfsterrein langsheen de autostrade in West-Vlaanderen! Uit de website ‘Reuzen in Vlaanderen‘ (geschreven in 2012)

“Gentse reuzen-cycloop aan de E17 te kijk

Ergens in de weilanden van het vlakke Meetjesland, in de achtertuin van een riante villa, stond een zeven meter hoge, naakte reus van polyester te pronken. De Cycloop, uit de legendarische Gentse straattentoonstelling ‘Over the Edges’ van kunstpaus Jan Hoet, kwam daar terecht na enkele jaren in verschillende loodsen. Maar voor hetzelfde geld was hij nu de mascotte van de Gentse politie. Bij iedereen die tien jaar geleden de spraakmakende tentoonstelling Over the Edges in het centrum van Gent bezocht, staat hij nog scherp op het netvlies gebrand: het realistische, gigantische beeld van de eenogige cycloop van de Italiaanse kunstenaar Marco Boggio Sella, aan de voet van de Sint-Michielsbrug.
Maar na het afsluiten van ‘Over The Edges’ wist niemand wat aan te vangen met de zeven meter hoge kolos. Tot hij later, na een nieuw likje verf, weer een plekje kreeg. Niet meer in het centrum van Gent, wel in de achtertuin van een riante villa in het vlakke Meetjesland.
‘De Cycloop was en is eigenlijk nog altijd eigendom van de kunstenaar’, zegt Philippe Van Cauteren, artistiek directeur van het Museum voor Aktuele Kunst (SMAK). ‘Maar die woont en werkt nu in New York. En je kan je wel inbeelden dat het transporteren van zo’n gevaarte bakken vol geld kost.’
Daarom moest de reus, in afwachting van een nieuwe bestemming, vrede nemen met een onderkomen in een hangar van het museum, waar de fiere rechtopstaande figuur in een vernederende liggende positie werd gelegd. Maar dat zinde de brandweer niet. Die vond bij een veiligheidscontrole immers dat de logge kolos bij een eventuele brand in de weg lag van de openzwaaiende nooduitgang. Hij moest dus weg. En de oplossing werd gevonden bij [bloemist] Jos De Troyer, [van de ‘hanging baskets‘] wiens toenmalige liefje bij het SMAK werkte. ‘Plots belde ze me in lichte paniek op. Of ik het beeld niet ergens een plekje kon geven, vroeg ze. Maar het moest wel vlug gebeuren’, zegt De Troyer, ‘Ik heb dan naar een vriend van mij gebeld, en met zijn vrachtwagen hebben we de cycloop naar een depot van mij gebracht.’
Daar, tussen allerlei rommel, lag De Cycloop bijna tien jaar lang langzaam en ongemerkt weg te deemsteren. Tot Jos vond dat hij beter verdiende en anderhalf jaar geleden met behulp van een stevige tractor de reus weer rechtop takelde in de tuin van zijn impressionante villa in Oostwinkel [een deelgemeente van Lievegem].
‘Omdat de verf helemaal was afgebladderd, heb ik wat vrienden opgetrommeld om de sculptuur opnieuw in vleeskleur te schilderen’, zegt De Troyer.
En zo stond de gigant in zijn volle naakte glorie te glimmen in een hoek van zijn tuin. Als een ondeugende knipoog naar de traditionele tuinkabouter. Het houten speelhuisje vlak voor hem lijkt wel voor lilliputters gemaakt; de cycloop zorgde voor een herkenningspunt en een betoverende surrealistische toets in het omringende weidelandschap.
‘Schitterend’, lacht Philippe Van Cauteren als we hem verklappen waar De Cycloop een nieuwe stek heeft gevonden. ‘Ik ontmoet de kunstenaar binnenkort in New York. Ik ben er zeker van dat hij in zijn schik zal zijn met die nieuwe bestemming.’
En toch wringt het ergens dat De Cycloop niet is mogen blijven in de stad waar het allemaal begon voor hem. ‘Want als ik mijn zin had mogen doen, stond hij nu in een parkje vlak bij de ingang van ons hoofdbureau’, zegt Steven De Smet [voormalig hoofdcommissaris] van de Gentse politie. ‘Omdat De Cycloop ook al in de oude mythologische wereld de functie van wachter had, was hij een perfect symbool geweest voor de politie, die toch ook over de burger waakt.’
De kunstenaar was in 2001 bereid om zijn beeld te verkopen voor minder dan 1 miljoen [Belgische] frank, maar de stad Gent verkoos indertijd om enkele andere kunstwerken van ‘Over The Edges’ aan te kopen om uit te stallen. ‘Marco Boggio Sella was het voorstel van de politie nochtans wel genegen’, zegt Philippe Van Cauteren van het SMAK. ‘Op voorwaarde dat hij een nieuw laagje verf zou krijgen.’
“Dat was geen probleem geweest’, reageert Steven De Smet. ‘Wij zouden hem helemaal in het blauw geverfd hebben. In het politieblauw.”
Heden kan je de kolos bewonderen op de terreinen van heftruckbedrijf HM International langs de E17. Ondernemer Hervé Missiaen had het reuzenbeeld De Cycloop van de Italiaanse kunstenaar Marco Boggio-Sella daar laten plaatsen met de kerstdagen 2011.”

UPDATE – Adrem Keukens uit Eeklo kocht de cycloop begin 2022

Lees ook op deze blog:

20j geleden zetten Hoet & co de stad op stelten

 

 

Jan Hoet, ook striptekenaar én stripfiguur

 

 

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

 

Lees ook op deze blog:

EVENT – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020
STAD – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020