STAD – Vervlogen tijden komen tot leven in oude foto’s…


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

Borluutstraat, Het Pakhuis, huisjes tegen kerk, ‘Burger King’, Opera

Lees het eerste deel: Herontdek de oude tijd op een oude foto

STAD – 17 februari 2023In dit tweede deel lees je hoe de Borluutstraat de Belfortstraat werd, hoe ‘Het Pakhuis’ op de Korenmarkt werd afgebroken om er het Postgebouw te zetten. Dat het gebouw van de ‘Burger King’ op de Korenmarkt al in veel andere gedaantes heeft gestaan.

Verder: hoe rondom de Sint-Niklaaskerk huisjes tegenaan gebouw waren (uitgenomen de achterkant) en dat die aan de kant van Klein Turkije bleven staan tot 1994. Dat de oorspronkelijk franskiljonse  opéra in Gent, thans ‘Opera Ballet Vlaanderen’ heet. En dat Katrien en Elsa achtereenvolgens ‘Katrienspekken’ verkochten in Onderbergen.

Borluutstraat, Botermarkt “dicht”

Belfortstraat – Eén van de boegbeelden van het volkstheater zit in een paardenrijtuig: Romain Deconinck. Hij was acteur, regisseur, komiek, “conférencier”… Hij kwam op radio en tv, hij trad op in de Minardschouwburg… Hij overleed in 1994. Lees op deze blog: Van De Fonteine naar Minard, naar Romain Deconinck

De foto werd gemaakt in 1989 tijdens de Gentse Feesten. Op de bok van het rijtuig zit Luk De Bruyker alias ‘Pierke Pierlala‘. Hij stichtte in 1968 het figurentheatergezelschap en marionettentheater ‘Theater Taptoe‘. In 2010 stopte hij met ‘Taptoe’. Hij treedt nog occasioneel op als figuur van ‘Pierke Pierlala’. Hij maakt zijn eigen theaterproducties, w.o. de ‘Koenfeeranse van ‘t Spelleke van Drei Kluite en Pierke Pierlala‘. Lees op de blog: Pierke Pierlala’s geschiedenis

In 1980 besliste het stadsbestuur de straatnaam, Borluutstraat, te veranderen in de Belfortstraat, gezien er in Sint-Denijs-Westrem al een dergelijke straatnaam bestond.

In 1899 werd de noordzijde van de Botermarkt, het pleintje voor het stadhuis geopend voor het trekken van de brede Borluutstraat, richting Vlasmarkt. Op de foto zie je hoe – in de richting van de Vlasmarkt – er een huizenrij staat als verlengde van de Hoogpoort.

Botermarkt – Links Stadhuis – Het gebouw in de achtergrond “verspert” de toegang naar Sint-Jacobs, de Vlasmarkt… – pic Waar is de tijd

Post, Pakhuis, huisjes tegen kerk

Klein Turkije – Korenmarkt – Op het eind van de straat staat, aan de Korenmarkt, het Postgebouw. Dit is er gebouwd n.a.v. de Wereldtentoonstelling in Gent in 1913. Lees op deze blog: Wereldtentoonstelling: echte en “valse” edellieden

Voorheen stond ‘Het Pakhuis‘ op die plek, dat in 1897 werd afgebroken, samen met de huizenblok links en een tweetal huizen rechts. Het werd gebouwd in 1719. Voorheen had daar een stadsgevangenis gestaan.
Lees op deze blog: De mummie van het Pakhuis op de Korenmarkt

Op de bovenstaande foto zie je links de Sint-Niklaaskerk alwaar, tegen de zuidzijde, kleine huisjes stonden. Ook tegen de voorkant en tegen de noordzijde stonden huisjes aangebouwd. Tegen het einde van de 19de eeuw besloot het stadsbestuur daar verandering in te brengen. Toch bleef de woningrij in Klein Turkije staan tot in 1994. Aan de oude auto’s te zien, zal de foto in de jaren 1950 gemaakt zijn. Lees op deze blog: Onder de kerktoren

Schilderij gemaakt in 1818 – kant Cataloniëstraat

De “Pinterest”-pagina vermeldt ‘Gent: de stad van Jules De Bruycker‘. Hij was een tekenaar en een etser. In 1903 exposeerde hij voor het eerst in het ‘Driejaarlijks Salon van Gent’. De regering kocht zijn aquarel ‘Voddenmarkt’. Dit bracht hem blijkbaar de nodige nationale bekendheid op.

‘Burger King’ was ‘Astoria’, en meer

Korenmarkt – Waar thans fastfood-zaak ‘Burger King‘ gevestigd is, stond lang geleden deze zaak ‘Astoria‘. Dit is rechts van het Hazewindstraatje en dus ook rechts van het voormalige postgebouw, thans winkelcentrum en hotel.
In dat huis – dat van oudsher ‘Driekoningen‘ werd genoemd – zaten vroeger ook nog ‘Deutscher Gasthof/ Hotel d’Allemagne’. Tussen de twee wereldoorlogen was dit café ‘De Middenstand‘. ‘Astoria’ moet daar in de jaren 1950 (1960?) gezeten hebben. De Opel Olympia Rekord op de foto, werd vanaf 1953 geproduceerd.

Oudere Gentenaars zullen zich nog herinneren dat daar, tot in de jaren 1970, restaurant ‘Fox’ in gevestigd was, alvorens het Chinees restaurant ‘Peking’ er kwam.
Ontdek de geschiedenis van méér huizen op de Korenmarkt: De louche steegjes aan Korenmarkt en Groentenmarkt.

Een lezer van de “Pinterest”-pagina vroeg zich af of op de foto het Goudenleeuwplein te zien was, wat pertinent fout is natuurlijk.

Korenmarkt – Restaurant Fox 1975 – thans Peking – pic inventaris.onroerenderfgoed.be

Opera

Schouwburgstraat – Kouter – “In 1698 werd de schouwburg van de handboogschuttersgilde ‘Sint-Sebastiaan‘ aan de Kouter in Gent verbouwd en geschikt gemaakt voor operavoorstellingen.” Dixit Wikipedia.  In 1737 volgde een verbouwing. Honderd jaar later werd het gebouw afgebroken om plaats te maken voor het huidige operagebouw (1836). Dit gebouw van het ‘Grand Théâtre’ werd voor operavoorstellingen tussen 1837-1840 in neoclassicistische stijl opgetrokken door de toenmalige Gentse stadsarchitect Louis Roelandt (…).”
Er kwam een fusie met de Antwerpse Opera in 1981, en in 2014 een nieuwe gezamenlijke naam: ‘Opera Ballet Vlaanderen‘.

Dat “klinkt als een klok”, als je weet dat de Gentse opera gebouwd werd als paradepaardje van de franstalige  nouveaux riches in de 19de eeuw.
De Vlaamse tegenhanger – de ‘Koninklijke Nederlandse Schouwburg’ of KNS – kwam er pas in 1899. Eerder vonden Vlaamse (volkse) opvoeringen plaats in de Minardschouwburg. Lees op deze blog: Van De Fonteine naar Minard, naar Romain Deconinck

Opera – pic Visit Gent

‘Katrienspekken’

Onderbergen – De persoon die dit bericht heeft gepost op “Pinterest” benoemt de vrouw in beeld als ‘Katrien’. Inderdaad, Elsa Guyssens werd genoemd naar haar voorgangster Katrien Vandermaelen die haar ‘Katrienspekken’ maakte. Katrien nam als eerste haar intrek achter een poortje van het ‘Hotel Ligny’ dat in 1726 opgetrokken werd boven de 15e eeuwse kelders van het vorige gebouw, in het bijzonder: het ‘Hof van Ravenstein’ ofte ‘Hof Van Kleef’.

Haar reclameslogan voor ‘Katrienspekken’ luidde: “Gij allen die hoest, wendt u zonder uitstel tot het oud gekend Huis Katrien”.
Lees op de blog: Gij allen die hoest, neem een Katrienspek!
Lees ook op deze blog: Vier sterke volksvrouwen uit Gent

Elsa Guyssens – pic via Gent-Geprent

Als je zou gaan “luchtzeilen” boven de stad, bv. met een deltavlieger, dan zou je op de windgolven op en neer gaan, en bepaalde plekken bijna “toucheren” tijdens de duikvluchten bij tegenwerkende wind… Zo kan je onze methode bekijken over de keuze van de gebouwen hieronder. We gingen “random” beelden halen bij het sociale platform ‘Pinterest‘.

Lees het eerste deel: Herontdek de oude tijd op een oude foto

De uitvergrote foto bovenaan toont Elsa Guyssens. De foto is van Archief Gent.

Terug naar hoofdpagina

 

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

STAD – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024