STAD – Sint-Niklaaskerk. Indrukken


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

STAD – 15 juli 2020 – De Sint-Niklaaskerk is een schoolvoorbeeld van de Scheldegotiek – de opvolger van de romaanse bouwkunst die stand hield tot in de 16e eeuw. Oorspronkelijk stond hier een romaanse kerk uit omstreeks 1100, op initiatief van de monniken van de Sint-Pietersabdij.

De huidige aanblik van de kerk is het resultaat van een bouwproces dat van de 13e tot de 15e eeuw duurde. De meest recente restauratie ligt bij alle Gentenaars nog vers in het geheugen. De kerk zat jaren verborgen achter de stellingen, was ontoegankelijk voor het publiek, tot eind 2010 de kerkdeuren weer open gingen.
Uit: Wat je moet weten over Gentse monumenten


 

UPDATE – Lezer Joris De Vos maakte op facebook een interessante opmerking over de Sint- Niklaaskerk… die hij in het verleden oppikte uit de mond van een stadsgids…
“Aan die prachtige kerk is ook een boeiende geschiedenis verbonden: ooit gebruikte Napoleon die als gigantische paardenstal voor zijn cavalerie om die dekselse Gentenaars eens te laten zien wie de baas was. En dat hebben we in Gent wel vaker gehad: uitheemse bezetters die het moeilijk hadden met de Gentse rebelsheid.”

Lees ook op deze blog:

Sint-Annakerk. Indrukken

 

 

Onder de kerktoren (geschiedenis Sint-Niklaaskerk)

 

 

Sint-Baafskathedraal, een impressie

 

 

Sint-Michielskerk, een impressie

 

 

Sint-Jacobskerk. Indrukken

 

 

De kroniek van de Sint-Pietersabdij

 

 

Wat je moet weten over Gentse monumenten

 

 

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

STAD – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020