persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina
STAD – 11 juli 2020 – De monniken van de Sint-Baafsabdij hadden in 1105 het initiatief genomen om op de plek van de huidige Sint-Michielskerk een kerk op te richten, als tegenzet voor de bouw van de Sint-Niklaaskerk van de rivaliserende monniken van Sint-Pieters. Van die romaanse kerk zijn er geen overblijfselen meer.
Met de bouw van de huidige kerk in laat-gotische stijl (Brabantgothiek) werd begonnen in 1440. Ze werd in feite slechts in 1825 afgewerkt. De toren kwam er zelfs nooit.
In 1662 werd een plan ontworpen om een toren – veel groter dan die van Sint-Baafskathedraal en groter dan die van de OLV-toren in Antwerpen – te bouwen. Het bleef bij papier.
Een ontwerp uit 1913, volgens Val Vaerewijck, toont hoe de torenspits – die er nooit kwam – er had moeten uitzien.
Lezer Rudy Van Den Eeckhout: “De torenspits op de Sint-Michielskerk is er nooit gekomen, wegens de te drassige ondergrond. De kerk ligt aan de voet van de Leie, en aan de andere kant is er de Poel – die zijn naam niet gestolen heeft.
In 1909 werd een neobarokke sacristie toegevoegd aan de kerk, op de plaats waar huizen de baan hadden moeten ruimen voor de bouw van de nieuwe Sint-Michielsbrug die er rond diezelfde tijd kwam.
Lees ook op deze blog:
Wat je moet weten over Gentse monumenten
Sint-Baafskathedraal, een impressie
Het verhaal van de Sint-Baafsabdij
Lees ook op deze blog: