persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina
STAD – 29 juli 2020 – Een middeleeuwse buurtkapel, gewijd aan Catharina van Alexandrië, aan de oude weg naar Brussel, de Lange Violettestraat, stond er midden de 17e eeuw in een barokke uitvoering. Deze kapel zal een eeuw later vervangen worden door de Sint-Annakerk.
De kerk ligt op een ooie, een grasvlakte omringd door water. Aan de linkerkant vloeit de Nederschelde en aan de andere kant loopt de Oude Schelde nog. De ooie wordt als bleekweide gebruikt.
De kerk werd gebouwd midden de 19e eeuw – een periode waarin het stadsbestuur controle probeert te krijgen over de clerus – en dit laat zich voelen bij de bouw van de kerk. De kerk moest passen in het nieuw “urbanisatieplan” van dit zuidelijke stadsdeel, dat vanuit het Zuidstation via de Keizer Karelstraat naar de gedempte Schelde, het François Laurentplein, nadeloos moest aansluiten met het centrum. Het stadsbestuur nam de bouw van de kerk over van het bisdom. Ze koos voor een klassieke Byzantijnse aanblik.
Had het bisdom eigenlijk nog controle over de bouw? Lees hierover in de volgende links: Het gaat dagen in het oosten, Er zit een schandmerk op de Sint-Annakerk,
TOELICHTING
Sint-Annakerk en de gelijknamige kapel. Er rees bij sommige lezers twijfel over de correctheid van onze verslaggeving in verband met de naam van de kapel die de Sint-Annakerk voorafging. Specialist Harko Vande Loock beslechte de discussie in ons voordeel.
“Goedemorgen, in de dertiende eeuw wordt een kapel opgericht, gewijd aan Sint-Catherina van Alexandrië. De kapel werd na de godsdiensttroebelen herbouwd in 1644. De kapel werd dan omgedoopt tot kapel van Sint-Anna en Sint-Katharina. De kapel werd herbouwd in Jezuïetenbarok.
De Kapel van Sint-Katharina en Sint-Anna op ’t Sant wordt formeel omgevormd tot de Succursale Kerk van Sint-Anna op 30 november 1802. Dus Catherinakapel voor de oudste periode, Annakapel voor de tussenliggende periode en Sint-Annakerk vanaf 1802. Formeel gezien dan, de naam Sint-Catherinakapel werd in feite aangehouden tot de negentiende eeuw. Zowel in archiefstukken als in inscripties werd de benaming Catherinakapel gehouden. Vanaf het begin van de negentiende eeuw wordt de term Sint-Annakerk blijvend aangehouden.”
Harko Vande Loock
De uitgelichte foto bovenaan de pagina is van Bea De Vos
Lees ook op deze blog:
Sint-Baafskathedraal, een impressie
Sint-Michielskerk, een impressie
Wat je moet weten over Gentse monumenten
Lees ook op deze blog: