STAD – “Ledeganck”, waar de jungle in een serre leeft


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

Ugent Plantentuin en serres, incluis kunstwerk ‘Expo Phallus’

STAD – 23 maart 2022Héél zeker dat je het weet: Ugent beschikt over een heel mooie plantentuin met bijhorende serres. Maar heb je die al bezocht? Wij wel. En omdat de lente kriebelt, gingen we die nog eens speciaal voor jou over doen. Je krijgt de beeldreportages – inclusief met het kunstwerk van ‘Expo Phallus’ dat gisteren op tv was – om je tocht er naartoe in de toekomst voor te bereiden! 😉

Volg de lentekriebels en kom uit bij de Plantentuin van Ugent. Loop vanaf de hoek van de Karel Lodewijk Ledeganckstraat en de Emile Clauslaan doorheen de buitentuin

Lees verder onder de foto’s

Volg de bordjes naar:
1. Victoria serre 
Victoria is een plantengeslacht uit de waterleliefamilie uit Zuid-Amerika.
De Gentse beeldende kunstenares Sofie Muller ontwikkelde nieuw werk voor de serres van de Plantentuin, binnen het kader van de ‘Expo Phallus‘ bij de GUM
naast de deur.

Victoriaserre – kunstwerk ‘Expo Phallus’ – Sofie Muller

2. Tropische serre
3. Subtropische serre
4. Palmenserre of Palmarium
5. Succulentenserre met haar woestijnplanten

Subtropische serre – Ugent Plantentuin

Lees verder onder de video

In 1797 bestaat hij al, de Plantentuin. Al is hij pas sinds 1902 op de huidige locatie. “Na de verovering van de Zuidelijke Nederlanden door Napoleon in 1794 werd Gent de hoofdstad van het departement Schelde en Leie. In elke departementshoofdstad werd een “école centrale” opgericht met een bibliotheek, een plantentuin, een natuurwetenschappelijke collectie en instrumenten voor practica. In Gent werd de centrale school ondergebracht in de Baudeloo-abdij.” Zo zegt wikipedia.

Bernard Coppens (1756-1801) werd de eerste directeur van de Plantentuin. Hij kocht een deel van de plantencollectie van de abdij van Ename, waaronder twee Dwergpalmen (Chamaerops humilis) die in 1599 door Albrecht en Isabella aan de abdij waren geschonken.” Zo lees je op de site van de GUM.

Chamaerops Humilis -pic 123Planten.nl

“In de tweede helft van de negentiende eeuw was de tuin te klein geworden en verkeerden de gebouwen in slechte staat. Door de centrale ligging kwamen de planten vaak onder het roet te zitten van de omringende fabrieken. Er moest dringend naar een andere locatie worden uitgekeken.” Dit staat op de site van de Plantentuin.

Baudelooabdij met haar plantentuin – pic ugentmemorie (pic uitklikbaar)

In de huidige tuin aan de Karel Lodewijk Ledeganckstraat zijn er de 4.000 m2 serres, met én zonder verwarming, waarin meer dan 10.000 plantensoorten van over de hele wereld staan. De tuin hoort bij Ugent Campus Ledeganck, faculteit Wetenschappen. In 1970 werd een nieuw Palmarium in gebruik genomen. In de periode 1971-1972 werden drie grote publiekserres gebouwd.

Victoriaserre
Victoriaserre

Doorheen de geschiedenis was de tuin afwisselend in handen van de stad en van de universiteit.

UITSMIJTER

In de tropische serre staat de ‘Reuzenaronskelk‘. De laatste jaren kan je er de bloei gaan bewonderen. “Vijftien jaar geleden ontvingen we enkele kiemplantjes van de beroemde Reuzenaronskelk (Amorphophallus titanum), opgekweekt uit vruchten die vanuit Sumatra waren opgestuurd. Sedert een vijftal jaren komen deze planten regelmatig in bloei.”

De Reuzenaronskelk in bloei in 2019

In de Victoriaserre vind je de Reuzenwaterlelies. Het tuinbedrijf van Louis Van Houtte kreeg als eerste in Europa, in 1851, een reuzewaterlelie (Victoria amazonica) tot bloei op het Europese vasteland.

De waterlelies vorig jaar in mei

De huidige tuin en de serres liggen op dezelfde locatie als de GUM, het wetenschapsmuseum

It’s a jungle out there! Waar de “jungle” in een serre leeft…

Ledeganck boven
met zijn botanische hoven
Waar de planten belangrijk zijn
En de serres omvangrijk zijn

Ledeganck buiten
Waar de vogeltjes fluiten
Ledeganck mijn land
met haar tropisch pand

© persblog.be

Terug naar hoofdpagina

 

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

STAD – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024