EVENT – Expo in Sint-Niklaaskerk over kerkarchieven


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

Drie mannen redden 427 archieven uit evenveel Oost-Vlaamse parochies

EVENT/ STAD 06 februari 2022Gisteren, zaterdag, filmden we in de Sint-Niklaaskerk een expositie over Oost-Vlaamse kerkarchieven. Drie broers hebben de archieven overal in de parochies opgehaald om ze te stockeren in het Rijksarchief in Gent. Dit werk heeft zowat twintig jaar in beslag genomen.

Hadden de broers, Geert, Marc en Julien Van Bockstaele, dit werk niet spontaan op zich genomen, dan waren vele parochiekerkarchieven allicht gedoemd om te vergaan. Door het leeglopen van de kerken bleven vele archieven verweesd achter. Alleszins bleven ze onbeheerd, en gingen ze nooit de aandacht krijgen die ze allicht in de geschiedenis verdienen.

De affiche ter aankondiging van de expo. ’t Is precies of de pastoor luidt de noodklok…

Lees verder onder de eerste video: een impressie

De kerkarchieven bestaan uit twee grote delen, zo leerden we. Eén is van de ‘kerkfabriek’, verantwoordelijk voor de middelen, en de ander is van de pastoor, verantwoordelijk voor de pastorale werking. De eerste soort bevat veel documenten over aankopen, herstellingen en verfraaiingen aan het kerkgebouw.
De pastoor hield vooral gegevens bij over begrafenissen, huwelijken, vormsels of doopsels.

Huwelijk in Deinze
Legio foto’s van allerlei gelegenheden

Maar daarnaast schreef de pastoor nog vele andere zaken op, zoals bv.: hoeveel kerkgangers er aanwezig waren tijdens de misvieringen. Daarnaast waren er soms extra buitengaatse activiteiten, zoals bv.: processies, bedevaarten, etc.
En aangezien onderwijs en vrije tijd ook dikwijls gelieerd waren aan het katholiek geloof, steken in de archieven ook vele documenten die daarop betrekking hebben. Tot de vrijetijdsbesteding horen bv.: jeugdwerking, hobby- of vormingskringen.

Lees verder onze video met de informatiepanelen

Het Bisdom Oost-Vlaanderen verleende begrijpelijkerwijs graag haar medewerking aan de opzoekingen en aan de expositie.

De expositie is gratis en loopt tot 27 februari 2022 in de Sint-Niklaaskerk.

vlnr: Julien, Geert en Marc Van Bockstaele

Op de expo wordt een video getoond die afkomstig is van AVS. In één van onze eigen video’s hierboven, sloten we daarvan een beeldfragment in. De foto van de broers haalden we uit de informatiepanelen op de expo.

Bekijk ook op deze blog:

Sint-Niklaaskerk. Indrukken

 

 

Onder de kerktoren

 

 

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

EVENT – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024
STAD – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024