STAD – Ledeberg onder het vergrootglas


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

Het STAM toont werk van Tina De Gendt

STAD – 07 juni 2023 De geschiedenis, het evenementiële, de faits divers… het komt allemaal aan bod in de tentoonstelling over Ledeberg in het STAM. In de hoedanigheid van “historian in residence” houdt de historica  wandelingen met buurtbewoners, gaat hierbij op zoek naar verhalen uit de buurt en speurt naar tastbare overblijfselen uit het verleden.

Dit doet ze voor elke vierkante kilometer van de Gentse negentiende eeuwse gordel. 

pic uitklikbaar
Ledeberg onder het vergrootglas

Straten en pleinen

Oud Ledeberg ontstond aan de Schelde, aan de kant van de Meierij. Naderhand lag het centrum aan de “Botermarkt”. Plek, die van naam is veranderd, sinds de fusie. De gemeente breidde uit naar het noordoosten.

Ledebergplein werd aangelegd in 1874. Tussen 1900 en 1960 werd dit grote plein nog gesierd door een (muziek)kiosk
Op het plein staat een beeld van ‘Niké‘, de overwinningsgodin. Dit kwam er na WO I. Het oud-gemeentehuis werd gebouwd in 1876. Voorheen heette het plein ‘Vooruitgangplaats’ ofte ‘Place du Progrès’.
De kerk is gewijd aan Sint-Livinus ofte Sint-Lieven
De Sint-Lievensbedevaart, georganiseerd door de Sint-Baafsabdijwaarbij elk jaar vanuit Gent naar Sint-Lievens-Houtem werd gestapt – werd in 1540 door Keizer Karel afgeschaft.
“Rond 1780 is er sprake van de Brusselsepoort, voordien heette dit de Keizerpoort en daarvoor nog de Clarapoort.” Zo lezen we op de achterkant van een postkaart met een afbeelding uit ‘Archief Gent’. We zien de omgeving van de huidige Edward Pynaertkaai.

Nog wat geschiedenis

964: Graaf Arnulf I schenkt het gebied aan de Sint-Pietersabdij. Dit gebied wordt omschreven als ‘Letha‘. (pic uitklikbaar)
1814: De Kozakken die de troepen van Napoleon opjagen, logeren eerst op den Dries in Ledeberg, daarna op de Gentbrugse heide (‘Moscou’)  –  (pic uitklikbaar)
1960: “Toerist-arbeiders” arriveren in Ledeberg: eerst Algerijnen… (pic uitklikbaar)
1977: Ledeberg wordt deel van Gent (en schijnt dat niet leuk te vinden) – (pic uitklikbaar)

Industrieel

In 1960 bouwde de toenmalige ‘Union Cotonnière’ (fusiegenootschap dat tot UCO zou leiden) haar hoofdkwartier aan de Bellevue in Ledeberg.

Langs de Zeeschelde ontstaan industrieën, die aansluiten met die op het grondgebied Gentbrugge.

Bellevue – Gaston Crommenlaan – UCO

Evenementieel

Ledeberg Karnaval‘ (L.W. met een “k”). Leuke anekdote over de oorsprong van het carnaval in Ledeberg: “Nadat hen in 1985 de jaarlijkse Gentse carnavalsprijs was ontzegd, organiseerde de Ledebergse ‘Dutsenclub’ een jaar later [1986] zelf een carnaval.” Dit is het opschrift op de ommezijde van de prentkaart. Bekijk het carnaval van vorig jaar. Bekijk een oudere editie van het carnaval.
De eengemaakte feesten ‘Ledebergse Feesten & Lichtstoet‘ kwamen er in 2015. Die behelzen de ‘Ledebergse Feesten’ met o.a. de Sfeertent, de rommelmarkt, de mister & miss-verkiezingen, de Lichtstoet‘ en de vroegere ‘Ajuintjesmarkt’, waar sinds 1966 een ‘Miss Ajuin’ werd verkozen.
August Van Lokerenstraat – Ajuinmarkt, Ledeberg in 2022 – rommelmarkt tijdens de ‘Ledebergse Feesten’. UPDATE: In 2023 gingen de ‘Ledebergse Feesten’ (traditioneel eind augustus) niet door. Wel: het ‘Ajuin Festival’ en de ‘Lichtstoet’.
Een belangrijk onderdeel van de Ledebergse Feesten is de Lichtstoet. Deze is een “erfenis” van de verloren gegane Ajuinmarkt. UPDATE: In augustus 2023 gingen niét de ‘Ledebergse Feesten’ door, maar wél het ‘Ajuin Festival’. Bekijk onze reportage van de Lichtstoet van de hand van Tania De Mulder  – pic Tania De Mulder
Leuke anekdote over de oorsprong van de ‘Ajuinmarkt’. (pic uitklikbaar)

Ledebergmarkt‘ bestaat zowat 150 jaar. Elke zondag.  – pic Sandra Heyvaert
Het verhaal van Abel (pic uitklikbaar)

Migratie

Migratie zorgt voor diversiteit. Ter illustratie: De oudste Turkse zelforganisatie in Gent (‘DHKD’) verhuisde in 1998 naar Ledeberg en werd er ‘Lokaal Integratiecentrum Gent-Zuid‘. Later werd die dienst gecentraliseerd.
“In de jaren 1960-1970 werden er honderden Turkse gezinnen via kettingmigratie naar Gent gehaald.” Er woonden er heel wat in Ledeberg. Voorafgaand aan de komst van de Turkse migranten, kwamen de Noord-Afrikaanse arbeiders naar Ledeberg afgezakt. Dit was vanaf 1961 het geval voor de Algerijnen. Vanaf 1964 kwamen de Tunesiërs en Marokkanen. Pas vanaf 1966 waren de Turken aan de beurt.

Faits divers

Over het waarom van een Hundelgemsesteenweg in Gent-Ledeberg hebben we het al gehad in deze blog in december 2016. Meteen gaven we er ook de verklaring voor de Ottergemsesteenweg bij.

Fly-over: die komt er in 1968 en geeft aansluiting op de het knooppunt der autostrades. Om die te kunnen bouwen, worden heel wat huizen afgebroken.

Bezoek de expo over Ledeberg in het STAM

Terug naar hoofdpagina

 

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

STAD – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024