Ledeberg: ‘Tuin van Heden’ heeft interessant verleden


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

Waterreservoir voor stoomlocomotieven werd recreatievijver

STAD – 21 juni 2022De huidige vijver aan de Scheldeoever bij de Meierij, die langsheen de spoorlijn loopt, was oorspronkelijk een waterreservoir voor stoomlocomotieven. Er werd ook in gezwommen. Na WO II kwam er een feestenlocatie in een chalet, nog later een eethuis. Thans zitten er jongeren die er socio-cultureel bezig zijn. Tegelijk is het een spot voor hobbyvissers.

In een uithoek van Ledeberg, bij de Schelde, ligt de Meierij. Dit is tussen de oude Botermarkt en de Schelde. De Frans De Mildreef verbindt de beide.

STOOM & ZWEMMEN

In facebookgroep ‘Ledeberg zoals het was‘ lazen we: “Naast de spoorweg lag (en ligt) “het Poelke“. In de jaren ’40-’50-’60 het ‘Zwembad van Ledeberg’…
Het betreft een waterreservoir van de spoorwegen dat werd uitgebouwd tot een mini-recreatiegebied. Het waterreservoir was bedoeld om de bevoorrading van de stoomlocomotieven te verzekeren. Aan het einde van de vijver was lang een technisch gebouwtje te zien waar de pompinstallatie een onderdak vond.”
En verder: “(…) aan de kant van de spoorwegberm werden een aantal heuse kleedhokjes gebouwd. Overblijfselen van de oude kleedhokjes waren nog te zien tot vooraan in de jaren 90.”

Langs de Frans De Mildreef staan nog nutsgebouwen voor de spoorwegen
Lezeres Monique Mathet postte op facebookgroep ‘Dat és mijn Gent‘ foto’s van de vijver aan de Meierij in Ledeberg in de jaren 1950. Dit deed ze verwijzend naar ons artikel. Zie ook de  uitgelichte foto bovenaan deze pagina.

FEESTEN

Later werd het een plaats waar heel veel festiviteiten doorgingen en waar ook basketbal gespeeld werd. De officiële naam was ‘Chalet Weekend‘.

Reclame voor ‘Chalet Weekend’

EETHUIS

Nadien kwam er het eethuis ‘Chalet Het Vissershuis‘. “Ten tijde van het ‘Chalet Het Vissershuis’ was hier ook een actieve carnavalsgroep ‘De stroatlupers‘ gevestigd …” Dit lazen we op de facebookpagina van ‘De Ledebergse Meierij Vissers‘ die de grote vijver achteraan bevissen en daar wedstrijden houden.

Eethuis ‘Het Vissershuis’

SOCIO-CULTURELE WERKING

Daarna kwamen jongeren er zich installeren om er aan socio-culturele werking te doen. Toen werd het de ‘Tuin van Heden‘ (zie artikel in het “venster”)

De site werd vanaf 2018 overgenomen door ‘Mental‘ vzw aan de Normaalschoolstraat. Er wordt ook een zomerbar, genaamd ‘Massis’, gehouden.

Zomerbar ‘Massis’

Het terrein is van sogent. Medewerkers van deze stadsdienst schrijven op haar website:  “Voorlopig zijn er nog geen duidelijke toekomstplannen voor het gebouw.”

Lees een ouder artikel over de ‘Tuin van Heden’ in het “venster” 

HISTORISCH

De Meierij wordt beschouwd als het oudste deel van Ledeberg.
“In de middeleeuwen was de heerlijkheid van Ledeberg voor geestelijke zaken afhankelijk van de parochie van Sint-Pieters.
De oudste bidplaats in Ledeberg was de Sint-Danneelskapel, die eerst werd gebouwd aan het kruispunt van de Hundelgemsesteenweg en de Jozef Vervaenestraat, tijdens de ‘Beeldenstorm’ door de Geuzen verwoest, heropgebouwd, en tenslotte aan het einde van de 18e eeuw afgeschaft omdat ze te klein werd.
Ter vervanging rees een kerk op aan de Frans De Mildreef, tussen de Hundelgemsesteenweg en de Meierij. Ze stond onder toezicht van Sint-Jacobs en werd toegewijd aan de heilige Livinus. Het kerkhof dat bij de kerk hoorde, lag waar nu de Proxy Delhaize ligt. Maar dit kerkhof was te klein. In de loop van de 19e eeuw vertienvoudigde het aantal inwoners in Ledeberg door de toenemende industrialisering in de buurt van de Schelde bij de stadsgrens.
Het bestuurscentrum schoof ook in die richting op: van de Botermarkt richting den Dries. Een rechthoekig plein in de buurt van de Hundelgemsesteenweg en de Brusselsesteenweg werd het centrum, het huidige Ledebergplein.
Het kerkgebouw aan de Frans De Mildreef werd gesloten en later gesloopt. In 1872 stond er een nieuwe kerk op Ledebergplein.”
Uit: Een valse heilige in Ledebergkerk

Lees ook op deze blog:

Aan de overzijde van de Schelde ligt de nieuwe wijk bij de Foreestelaan. Dit is bij de Moutstraat:

STRATEN – Oud en nieuw. Het zal nooit meer zijn gelijk vroeger

STAD – Een valse heilige in Ledebergkerk

STAD – Sportdomein ‘Storyplein’

Terug naar hoofdpagina

 

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

STAD – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024