STRATEN – Oud en nieuw. Het zal nooit meer zijn gelijk vroeger


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

Tussen Bermen
Foreestelaan – Moutstraat

STRATEN/ STAD – 29 juni 2019 Cursief bekeken.

De stad verandert snel. Oud en nieuw, zij aan zij. Oud en nieuw in Gent wordt mooi geïllustreerd tijdens een fietstocht die we deze week deden in zuidelijk Gent, tussen UZ en Schelde, waarbij beide – oud en nieuw – zij aan zij liggen en, vanuit de lucht gezien, in elkaar overgaan, maar op de grond toch gescheiden blijven. Het zijn twee aparte werelden.

Links: Foreestelaan – rechts: Tussen Bermenpic google street view

In Tussen Bermen, een appendix aan de Ottergemsesteenweg, leeft nog “oud Gent” met haar werkmanshuisjes waar nu bakfietsende mensen in wonen. In de Foreestelaan nabij de Moutstraat bereidt de toekomst zich voor middels grote projecten waarin werken en wonen samen gaan in modern-ogend beton, bij voorkeur met een al of niet elektrisch aangedreven bedrijfswagen voor de deur.

Fietstocht van Tussen Bermen bij de Ottergemsesteenweg ⇒ Foreestelaan bij de Moutstraat en de Schelde. ‘Oud’ – Tussen Bermen – en ‘nieuw’ – Foreestelaan – worden gescheiden door een berm. Er is geen directe doorgang. Je moet helemaal rondfietsen via de Ottergemsesteenweg richting Moutstraat om van ‘oud’ naar ‘nieuw’ te geraken. Het eerste wat je bij ‘nieuw’ ziet is een oude woonwagen die als “café” dienst doet. Charmant als overgang… (Na onze fietstocht formuleerden we enkele bedenkingen; Lees verder na de video)

Nostalgie. In vorige generaties zijn veel jonge mensen naar Gent gekomen en gebleven om te genieten van een soort “verval” dat naar een zoete decadentie smaakte… In de zin van: een ‘fin du siècle‘, wat stond voor een mentale vrijheid en een creatief denken en handelen. Hier staat – stond, want straks bestaat dat Gent niet meer. De stad met haar monumenten in verval ligt allang achter ons. De stad met haar buitenwijken in bouwval is snel aan het veranderen. De spontane en sympathieke chaos die Gent altijd kenmerkte en sympathiek maakte, is al een tijd in volle metamorfose.

Tot spijt van wie het benijdt. Straks herkent een generatie haar stad niet meer. Zie de bouwwerven van Nieuw Gent tot de Nieuwe Dokken, en van de Gasmeterlaan tot de Kortrijksepoortstraat. 

Nieuwe meesters, nieuwe wetten – of beter: nieuwe generaties, nieuwe inzichten. Natuurlijk is het beter dat het “proper, netjes, geregeld en clean” is. Maar toch… die sfeer van toen, van zoet verval, van “bevrijding van het burgerlijke”, het authentiek volkse, het ongegeneerde nachtleven ook…

Dit gevoel werd voor Antwerpen verwoord in het lied van Wannes van de Velde ‘Ik wil deze nacht in de straten verdwalen’. 

Dit gevoel komt nooit terug. Dit geldt ook voor Gent. Ook al niet op de Gentse Feesten van vandaag… Uiteraard, dit is nostalgie. Het is als het liefdesverdriet, zoals bezongen door wijlen Walter De Buck in zijn lied ‘De tijd van de kersen’.

Toch is het niet enkel en alleen maar nostalgie van iemand die een dagje ouder wordt. Want met de sympathieke chaos is ook het betaalbare aan het verdwijnen, en met haar huizen ook haar bewoners die naar elders gedreven worden… ‘Gentrificatie‘ heet dat. En met de authentieke bewoners verdwijnt ook de authentieke sfeer. F.D.

 Walter De Buck: “Een tijd… “Die ‘k bewoar in mijn herte als nen schuunen druum”

UPDATE januari 2021

Bekijk de geactualiseerde situatie van het bouwwerf in ons januari-dossier ‘Gent, met haar veranderende skyline (deel II)

UPDATE september 2020

De nieuwe Foreestelaan, bij de Schelde, en de oude wijk met werkmanshuisjes, zijnde: Tussen-Bermen die tegen het bouwwerf staat  waren eerst nog gescheiden door een berm waarop groenvoorziening. Nu nog enkel slechts door middel van een metalen poort – die open dreigt te gaan, waarna het oude Tussen-Bermen een in- en uitstroom wordt voor de nieuwe wijk. De bewoners zijn niet opgetogen… Maar, blijkbaar betreft het een gepland wandel/ fietspad naar de Schelde in het verlengde van Tussen-Bermen. Nu het zo ver is, is het nogal confronterend voor sommige bewoners…

Een gepland wandel fietspad naar de Schelde in het verlengde van Tussen Bermen – pic Gert Defever klik om uit te vergroten

Over ‘Gentrificatie”

 

 

Gent, met haar veranderende skyline (serie)

 

 

40 stadszichten van nu en toen in een video

 

 

Lees meer cursiefjes op deze blog:

Ochtendlijk Gent in 2016

 

 

Gentse Feesten 2017. Het krieken van de dag

 

 

Gentse Zomer 2018 – Thuis, Oostende en d’Aardige Dennen

 

 

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

STAD – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020-2021
STRATEN – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020-2021