STAD – ‘Gentrificatie’

header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

STAD – 29 juni 2019‘Gentrificatie’ werkt als een centrifuge voor de minder gegoede bevolking in de stad.

Het internetmagazine Apache organiseerde begin dit jaar een lezing in de Vooruit over ‘de sociale stad’. ‘Gentrificatie’ was daarbij een sleutelwoord. Dit begrip heeft niets met Gent te maken maar eerder met de werking van een centrifuge op de minder gegoede bevolking. Doordat nieuwe projecten in de stad weinig of geen ruimte bieden voor die mensen, wordt wonen in de stad voor hen te duur en worden ze naar de buitenrand geduwd.

Doornzelestraat – hoek Nieuwland

De Doornzelestraat in de buurt van Ham en Sleepstraat is zo’n voorbeeld. Daar werden al oude huizen afgebroken en er zullen er nog volgen. Terwijl de nieuwe bestemming van de vrijgekomen gronden onbetaalbaar zijn voor de huidige bewoners. Quote: “Het wordt steeds moeilijker om een betaalbare woning aan te schaffen. Ook op de huurmarkt swingen de prijzen de pan uit. In Vlaanderen wachten bovendien 125.000 mensen op een sociale woning. Het gros van hen betaalt meer voor huisvesting dan hun inkomen toelaat.”

We voegen daar graag aan toe dat het polijsten van de binnenstad ook tot gevolg heeft dat de horeca meer op toeristen is afgesteld – wat zich uit in de prijsstelling – wat tot gevolg heeft dat de cafépopulatie in cafés als bv. Het Damberd op de Korenmarkt – traditioneel een café voor alternativo’s – allang niet meer is wat ze was. Die vindt een onderkomen in cafés in de buitenwijken. Dit geldt ook voor volkscafés. Die zijn dun gezaaid in de Kuip. Vroegere volkscafés werden hippe plekken, neem als voorbeeld ‘De Jan van Gent’ aan de Annonciadenstraat.

Korenmarkt – Het Damberd

Moet en kan een stadsbestuur ervoor zorgen dat de stad van iedereen kan blijven? Een Nederlandse journaliste schreef over die problematiek in haar eigen land: “Amsterdam is verworden tot een carnavalsstad waar beleggers hun vingers bij aflikken en waar toeristen en kenniswerkers de lagere inkomens verdringen.”

Lees ook op deze blog: 

Oud en nieuw. Het zal nooit meer zijn gelijk vroeger

 

 

1970s-’80s. Er waren toen nog zekerheden in het leven

 

 

Kleine halve eeuw geleden was Gent onleefbaar

 

 

Gent, met haar veranderende skyline (serie)

 

 

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

STAD – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020-2021