STRATEN – Marie Popelinkaai en Edward Pynaertkaai


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

STRATEN – 26 juni 2020 Achter de Sint-Lievenspoort loopt de Schelde. De Franse Vaart loopt daar een stuk parallel mee. Bij dat kanaal liggen de Edward Pynaertkaai en de Marie Popelinkaai.

“De Franse Vaart is een van de drie coupures die in Gent gegraven werden in de 18de eeuw. De bekendste van de drie heet nog steeds Coupure, de andere is de Visserijvaart.”
“De Franse Vaart werd in 1752 afgewerkt en tussen 1772 en 1776 verbreed en uitgediept, om sneller water van de Schelde af te voeren aan de zuidelijke rand van Gent. De vaart is ongeveer een kilometer lang en takt naar rechts af onder de brug van de Dierentuinlaan. [Die ligt in het verlengde van de Sint-Lievenslaan, in de richting van het viaduct.] Vandaar loopt ze net ten zuiden van de Schelde vanaf de wijk het Strop om ter hoogte van de Vlaamsekaai opnieuw in de Schelde uit te monden. Ze loopt voor het grootste deel door Ledeberg en vormt voor een stuk de noordelijke grens van Gentbrugge.” Bron

Marie Popelin, naar wie een kaai bij de Franse Vaart werd genoemd, heeft niets met Gent te maken gehad. Geboren en getogen in Brussel, stierf ze in 1913.
“Zij vocht met Isabelle Gatti de Gamond voor het onderwijs voor meisjes en werd zelf de eerste vrouwelijke doctor in de rechten.”

“In 1892 stichtte Popelin de ‘Ligue belge du droit des femmes’ (‘Belgische Liga voor Vrouwenrechten’), onder andere samen met Isala Van Diest, de eerste Belgische vrouwelijke arts. Het door haar in 1897 in Brussel georganiseerde ‘Internationaal Feministisch Congres’ vond vooral bijval in het buitenland. In 1905 stichtte zij de Belgische antenne van de ‘Conseil international des femmes’, de nog altijd bestaande ‘Nationale Vrouwenraad’.” Bron

De Edward Pynaertkaai werd genoemd naar de Gentse tuinbouwkundige, gestorven in 1900. Hij werd hoofdtuinier in het kasteel van Belœil. Daarna werd hij docent in de Tuinbouwschool van Louis Benoît Van Houtte in Gentbrugge, waar hij was afgestudeerd. Bron

Tussen beide plekken in, ligt een 19e eeuwse brug – die als bij wonder onvernield uit de oorlog kwam. Erachter, bij de oever van de Schelde, staat een bescheiden monument ter nagedachtenis van die oorlog. Het is een gedenkteken voor gefusilleerden en voor politieke gevangenen tijdens W.O. II.

Lees ook op deze blog:

Wandeling tussen Verlorenkost en Sint-Agnetestraat

 

 

Iepensteeg: groots in haar onooglijkheid

 

 

Van Pollepelstraat naar achter IBIS-hotel/ Leie 

 

 

Steegjes in de buurt van de Kouter

 

 

De gedaanten van de Patijntjestraat 

 

 

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

STRATEN – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020