STRATEN – De gedaanten van de Patijntjestraat


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

Van stedelijk naar residentieel

STRATEN – 12 juni 2020 We liepen door de Patijntjestraat tussen het station en de Leie, en terug. Stedelijke bebouwing – met erg veel variatie overigens – wordt residentiële bebouwing. Bij de Leie vind je ronduit landhuizen.

De straat volgt het tracé van een oude buurtweg, die al vermeld werd in de 14e eeuw. Mogelijks was de strook tussen de Distelstraat en de Aaigemstraat een oude Frankische dries, dit is een braakliggende akker of weiland.

Patijntjestraat (uitklikbaar)

De straatnaam dateert van 1877. Er bestond al een herberg ‘Het Patijntje’ (‘Patyntje‘) aan de Leie, later een bekend restaurant. In de winter werd daar geschaatst. In het Frans heet dat patiner. Vandaar komt vermoedelijk de naam.

“De huidige aflijning dateert van 1912. De bebouwing is zeer verscheiden en bevat zowel landelijke villa’s van rond de eeuwwisseling, ‘Art Deco’-huizen, gebouwen in de ‘Nieuwe Zakelijkheid’, appartementsgebouwen uit de jaren dertig en zestig als hedendaagse eengezinswoningen.” Bron: OCMW Gent

Stedelijk deel van de Patijntjestraat

Bekijk in de video hoe het karakter van de straat verandert naar gelang je je verwijdert van het station/ Koning Boudewijnstraat in de richting van de Leie: van stedelijk naar residentieel.

Vanaf de Sportstraat worden de huizen herenhuizen.
Reeds voorbij de hoek met de Roeispaanstraat, maar zeker voorbij het kruispunt met de Rijsenbergstraat en de Decockstraat – dit is bij de Europabrug – vind je villas tot ronduit landhuizen.

Residentieel deel van de Patijntjestraat

Aan de Leie/ Gordunakaai keren we op onze passen terug, in de richting van de Koning Boudewijnstraat, en zien we het omgekeerde effect: van residentieel naar stedelijk.

Patijntjestraat bij de Leie/ Gordunakaai

Voor de petite histoire. De Patijntjestraat verwijst dus naar schaatsen. Wat dit evenzeer doet is de Schaverdijnstraat, een zijstraat van de Rooigemlaan en Brughuizeke, Drongensesteenweg. Patiner mag dan Frans zijn voor schaatsen, Schaverdijnen is een middeleeuws Vlaams woord voor schaatsen. Dit woord bestaat nu nog in het dialect van “bachten de Kupe”. F.D.

Lees ook op deze blog:

Wandeling tussen Verlorenkost en Sint-Agnetestraat

 

 

Van Pollepelstraat naar achter IBIS-hotel/ Leie 

 

 

Steegjes in de buurt van de Kouter

 

 

Stukje Zwijnaarde tussen Ringvaart en E40

 

 

Marie Popelinkaai en Edward Pynaertkaai

 

 

 

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

STRATEN – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020