STRATEN – Stukje Zwijnaarde tussen Ringvaart en E40


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

STRATEN – 08 april  2020  –  Een fietstocht naar het stukje Zwijnaarde tussen Ringvaart en E40 dat nu ontsloten is door de nieuwe fietsersbruggen. Het is ook de plek waar Karel van de Woestijne “wat late zon op zijn baard kreeg”.

Fietstocht tussen Ringvaart en E40, richting Zwijnaarde

Tot zowat 1913 denderde de stoomtrein recht door de De Pintelaan tot in de Leebeekstraat in Zwijnaarde, en daar voorbij, ongehinderd door de Ringvaart en door de E17 – wegens toen onbestaande. Die trein trok toen langsheen de voordeur van auteur Karel van de Woestijne die vanaf 1926 zijn leven zou slijten aan, wat toen de Oude Ijzerenweg 2 was, en nu Leebeekstraat 10. Hij kreeg daar – zoals hij het bij de dood van zijn vader omschreef – “wat late zon op zijn baard”.

De Pintelaan – recht naar Zwijnaarde

Vanaf de De Pintelaan fiets je de nieuwe André Denysbrug op over de R4 en de Ringvaart. Je belandt zo vanzelf in de Leebeekstraat. Het eerste wat je daar ziet is een prestigieus bouwproject in de Zwijnaardemeers. Iets verderop aan de rechterkant woonde Karel van de Woestijne. Er staat een klein borstbeeld voor zijn voormalige deur ter herdenking. De man werd geboren aan de Sleepstraat. De woning wordt nu ‘Het Vader-huis‘ genoemd naar zijn gelijknamig gedicht over zijn vader die vroeg stierf. Lees hierover meer op deze blog in Maatjesgekte

De auteur schreef veel over Gent, zoals bv. over het volksbal op de Kouter in 1913.

Leebeekstraat – hulde aan Karel van de Woestijne, borstbeeld – pic Het Nieuwsblad

Sleepstraat – Het ‘Vader-huis’

Verderop in de Leebeekstraat bots je op de nieuwe brug over de E40. Die werd genoemd naar de Gentse Zoé Borluut, een kasteelvrouwe die haar eigendom bij testament schonk aan een goed doel.

Wie na het oversteken van de E40 de hele weg blijft volgen, komt uiteindelijk uit in Zwijnaarde, meer bepaald bij het kasteeldomein Rijvissche, ooit eigendom van de familie Van der Sickelen. Lees hierover meer op deze blog: Van der Sickelen’s leven nu in Canada

Lees ook op deze blog:

Karel van de Woestijne: van Sleepstraat naar Leebeekstraat

 

 

Adellijk Zwijnaarde (de kastelen)

 

 

Fietstocht doorheen het COVID-19-geteisterde Gent

 

 

Tocht achter het station

 

 

Wandeling tussen Anseeleplein en Ottogracht

 

 

Van Pollepelstraat naar achter IBIS-hotel/ Leie

 

 

Achter de stadsbibliotheek bij De Krook

 

 

Ook dit is Gentbrugge: De Punt, De Zwarte Doos

 

 

 

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

STRATEN – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020