STAD – Fietstocht doorheen het COVID-19-geteisterde Gent


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

STAD/ STRATEN – 17 april  2020  –  Een fietstocht, door quasi verlaten Gentse straten, startte bij de Minardschouwburg naar Korenmarkt, Kraanlei en Vrijdagmarkt, en daarna naar de Zandberg, de Bisdomkaai en de Koepoortkaai…

Romain Deconinck – althans zijn standbeeld op het gelijknamige plein voor de Minardschouwburg – is in pauze, zo staat er op het bordje dat iemand rond zijn nek heeft gehangen. De schouwburg is dicht wegens de COVID-19-perikelen. Romain is in eeuwdurende pauze in de eeuwige jachtvelden.

Romain Deconinck – Minardschouwburg

In de Koningstraat – niemand weet die liggen, maar die ligt gewoon pal tegenover de Charlatan, en pal tegenover de Kammerstraat – staat het statige Hotel Van Oombergen. En verderop naar de Zandberg toe:  Hotel Piers de Raveschoot,  thans een school van de zusters van Onze-Lieve-Vrouw-Visitatie. Dat ‘hotel’ is de oude benaming voor een stadspaleis.

Hotel Piers de Raveschoot

Hotel van Oombergen

Zandberg situeert zich op het hoogste gedeelte van het Gentse portus (13,84 meter boven de zeespiegel). Volgens sommigen is het een van de mooiste pleintjes. In elk geval een pleintje dat goed verborgen blijft. De zuil wordt ook de “pomp van Napoleon” genoemd. De Zandberg en de omliggende straten worden in een nieuw jasje gestoken. De pomp – uit 1810 – zal weer water geven. Uit: Stad Gent

Zandberg – “Pomp van Napoleon”

‘De Calcoenschen Haene’ in de Nederpolder  was een afspanning ofte herberg die talrijke keren wordt vermeld in oude geschriften als referentie voor de locatie voor verkochte woningen. In ietwat recentere tijden, werd het huis nog aangeprezen als logies voor toeristen. Uit: persblog.be

Nederpolder – ‘In de Calcoenschen Haene’

Willem I – ook hier weer niet hemzelve maar zijn standbeeld – draagt een boodschappentas. Althans iemand heeft een tas van Delhaize in zijn pollen gestoken. Iemand op facebook dacht dat de oude koning der Nederlanden er voor zou kiezen om bij Albert Heyn te gaan winkelen. Maar beide bedrijven zijn nu gefuseerd, waardoor het niet meer uitmaakt.

Bisdomkaai – Willem I – Delhaize/ Albert Heyn

In de Gebroeders Van Eyckstraat heeft iemand op zijn voordeur een afbeelding van het Lam Gods hangen. Alleen: het lam is vervangen door twee hondjes. Dit inspireerde ons tot de bedenking: “De verering van het Lam Honds”.

Gebroeders Van Eyckstraat – “Lam Honds”

Tussen de Koepoortkaai en de Filips van Artelveldestraat – die mondt uit op het Sint-Annaplein – werd stiekem flink wat nieuwbouw neergepoot… F.D.

Lees ook op deze blog:

Fietstocht naar het stukje Zwijnaarde tussen Ringvaart en E40

 

Eerste COVID-19-wandeling in ’t stad, op de eerste zaterdagmiddag

 

Tocht achter het station

 

 

Wandeling tussen Anseeleplein en Ottogracht

 

 

Van Pollepelstraat naar achter IBIS-hotel/ Leie

 

 

Achter de stadsbibliotheek bij De Krook

 

 

Ook dit is Gentbrugge: De Punt, De Zwarte Doos

 

 

 

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

STAD in 2019-2020
STRATEN – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020