persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina
STRATEN/ STAD – 05 maart 2020 – De wandeling startte op de Vrijdagmarkt en ging naar het Edward Anseeleplein. We vervolgden naar de Penitentenstraat, de Baudelostraat… Daarna: de Wolfstraat en tot slot naar de Ottogracht.
De Penitentenstraat kreeg haar naam omdat hier vroeger het klooster van de Grauwzusters-Penitenten gevestigd was.
Penitentenstraat. Het “Huis maten en gewichten” heet officieel ‘Gebouw Ijkdienst ‘. Het werd rond 1900 gebouwd.
Penitentenstraat. Het hoekhuis met de Wolfstraat is gebouwd door architect J.C. Semeij in 1904.Net zoals op de gevels van een paar belendende woningen, staat ook hier een spreuk op de gevel: “Er bestaat maar één geluk, de plicht – één troost, de arbeid – één genot, het schone”
Penitentenstraat. De stedelijke elektriciteitsmaatschappij had een onderstation geïnstalleerd… Dit was o.m. ook het geval in de Dukkeldamstraat, Kattenberg, Bomastraat, Kwakkelstraat, Jan Van Stopenberghestraat.
Wolfstraat. Burgerhuis ‘De Passer ‘ is eveneens een realisatie van architect J.C. Semeij. Ditmaal in 1906.
Baudelostraat. Atelier voor “ijzer, gebinden, staal”. Eclectische stijl uit 1902 van architect Semeij. De opslagruimte geeft uit op de Garensteeg.
Penitentenstraat. Of dit huis werkelijk het geboortehuis is van Edward Anseele – zoals op het bordje bij de deur staat vermeld – wordt door sommigen gecontesteerd. Het geboortehuis dat niet het geboortehuis van Edward Anseele is. Amelbergastraat heette vroeger Lange Penitentenstraat. Anseele werd geboren in de belendende straat Lange Penitentenstraat, die thans Sint-Amelbergastraat heet. Lees ook op deze blog: ‘Het “geboortehuis Anseele” is niet het geboortehuis Anseele! ‘
Ottogracht . Koninklijk Atheneum en voormalige stadsbibliotheek: oorlogsmonument WO I “Pro Patria” .
‘Otto’ in Ottogracht verwijst naar Keizer Otto I (912-973). De Baudelostraat werd tot honderd jaar geleden ‘Ottostraat’ genoemd. Men sprak voorheen ook over de ‘Gracht over de (Vrijdag)Markt’ en de ‘Sint-Jacobsgracht’, later over ‘Baudelooleyken’. In 1872 werd de gracht gedempt.
Lees ook op deze blog:
Tocht achter het station
Fietstocht doorheen het COVID-19-geteisterde Gent
Van Pollepelstraat naar achter IBIS-hotel/ Leie
Achter de stadsbibliotheek bij De Krook
Veldstraat in de regen op maandag
Ook dit is Gentbrugge: De Punt, De Zwarte Doos
Zaterdagavond – Video tussen Korenmarkt en Sint-Baafs
Terug naar hoofdpagina
NAAR ARCHIEVEN
Naar Facebook
Lees ook op deze blog:
STAD – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020
STRATEN – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020