STAD – Gentbrugge had haar eigen Claeys-Bouüaert kasteel


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

STAD – 21 juni 2024 In wat vandaag ‘Park De Vijvers’ heet, lag een neoclassicistisch getint kasteel. Toen het werd gesloopt in 1986, was het in een verwaarloosde toestand. Aldus ‘Inventaris Onroerend Erfgoed‘.

‘Claeys-Bouüaert-Van Assche’ ofte ‘De Naeyer-Verhaeghen’ in 1980 – pic Inventaris Onroerend Erfgoed

Het kasteel was een zgn. ‘Lushof’ of buitengoed. Het staat vermeld op de ‘kaart van Deventer‘ (circa 1560). Enkel de walgracht – een haast vierkante omgrachting – en het poortgebouw aan de dreef bleven bewaard.

Poortgebouw in 1980 – pic Inventaris Onroerend Erfgoed

Het gesloopte kasteel heette ‘Claeys Bouüaert’, net zoals in Mariakerke, zij het van de tak ‘Van Assche’.
Het kasteel werd ook benoemd als ‘De Naeyer-Verhaeghen’. Allicht verwijst deze benaming, net als de vorige genoemde familienaam, naar vroegere bewoners.

Los van het feit dat Claeys Bouüaert een gekende familienaam is, net zoals de familienaam de Naeyer overigens, konden we van de genoemde families-kasteelbewoners niets terugvinden op het internet.
Op het plakkaat op het poortgebouw staat ‘De Naeyer-Verhaeghen‘. Over de familie ‘Verhaeghe de Naeyer’ vonden we wél informatie.

(pic uitklikbaar)

Poortgebouw

Het poortgebouw werd in 1980 aangekocht door de Stad Gent. Het kreeg de bestemming als jeugdcentrum. De restauratie werd voltooid in 2004.
Volgens ‘Inventaris Onroerend Erfgoed‘ is het vermoedelijk een begin 20ste-eeuwse aanpassing van een 18de-eeuwse constructie.

De Naeyerdreef – ‘Park De Vijvers’ – Het park werd vorig jaar heraangelegd. “Bijzonder aan de heraanleg is dat ook het ‘Woon- en Zorgcentrum De Vijvers’ en een terrein van de ‘Afdeling Wegen en Verkeer’ ten zuiden van de De Naeyerdreef erbij betrokken werden.” Dixit Stad Gent

‘Park De Vijvers’ ligt tussen de Brusselsesteenweg in Gentbrugge en de Edmond Van Hoorebekestraat in Ledeberg.

Lees ook op deze blog:

STAD – Kastelen in Gentbrugge

STAD – Kastelen en villas in Mariakerke

STAD – Adellijk Zwijnaarde

Terug naar hoofdpagina

 

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

STAD – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024