STAD – Drongen, de tijd van toen in beeld


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

Dit artikel ontstond naar aanleiding van de tentoonstelling ‘Drongen de tijd van toen in beeld‘ in ‘Kapel Petit’, eind 2023.

EVENT/ STAD 13 november 2023Op hun gelijknamige facebookpagina geven de leden commentaren op geposte oude foto’s uit de gemeente. 

Overwinning in de jaren ’80 Liefhebbers… Ivan M. meent de winnaar te herkennen: “Meester André, jaren lesgever in de gemeenteschool en fervent wielerliefhebber.”
Bakkerij annex kruidenierswinkeltje in de Bredestraat 19… Het moet rond de jaren 1950 geweest zijn… Patrick C. weet waarover het gaat: “Gustaaf nam de zaak over van zijn vader in 1939 en hij ging met pensioen in 1970. Naast de winkel had hij ook een “broodronde”.
Deed dit met zijn triporteur. Misschien heb je dit nog geweten?” Voluit heette hij Gustaaf Van der haegen.
Mark D. K. vult aan: “Dat waren mijn buren. Ik ben opgegroeid in de elektriciteitswinkel links naast het winkeltje. Madeleine [de vrouw van Gustaaf, Magdalena Van Hove] had ook een “toverbak” (zo noemden de geburen dat toch). Veel dingen die je vroeg kwamen uit die bak!”
Laura H.: “En het kleine meisje uiterst rechts is Viviane (…)”.De winkel zou in een een laag, maar vrij lang gebouw gevestigd geweest zijn, met een inrijpoort voor paard en kar. Het gebouw is afgebroken en vervangen door appartementen.

“Juffrouw Regine was een tiran”

Juffrouw Cécile en haar leerlingen in de kleuterklas… Volgens Myriam gaat het om schooljaar 1971-72. Joris B.: “Wie herinnert er zich haar? Ikzelf zat er ook bij, ik denk 1961 en 1962, twee opeenvolgende jaren, dus, ik herinner me nog dat ze heel mooi kon voorlezen.”
Johan B.: “Heb ook bij juffrouw Cécile gezeten. Enkel goede herinneringen. Moet ’58-’59 geweest zijn.” Noël B.: “(…) De Ruyck was haar familienaam. Ze is 3 jaar geleden overleden op vermoedelijk 80-jarige leeftijd. (…) Was nog steeds een verstokte rookster ,met meer dan 1 pakje per dag. Dus kan roken bij een gezonde madam nog niet zo slecht zijn. 😂”
“Ik heb daar niet bijgezeten, maar naar het schijnt was ze geen 20 toen ze al voor de klas stond.”
Gilbert V. V.: ” Toen woonden de nonnen rechtover de school. Kent er nog iemand zuster Regine?”
Leentje D.: “Je had zuster Leona, kleuterklas, zuster Rita, 1st leerjaar… de zuster Regina die onder de speeltijd melk verdeelde. En zuster Hubertine, directrice van de school…”
Tania R.: “Zuster Regina heeft mij nog in de kelder gesmeten, omdat ik niet wou eten. Amai zo een tiran.” Leentje D.: “Bij mij heeft ze nog zo hard aan mijn haar getrokken, dat ze een pluk in haar hand had…”
Er heerste een prettige, amicale sfeer in ‘Kapel Petit’ op zondagnamiddag. Je kon der een babbeltje slaan met de buurtbewoners, die de foto’s uitplozen op zoek naar mensen of straten die ze zich van toen herinnerden…
Ook al waren de plannen al veel ouder, pas in 1956 kon je via de autoweg van Brussel naar Oostende rijden. Toen heette hij nog ‘E5′. De autostrade doorklieft de gemeente Drongen. Voor de mensen was het gadeslaan van die stroom auto’s onder hun voeten – vanop een brug – in de begindagen een ware belevenis.
Het brugje dat de weg van Gent naar Drongen over de Leiearm voer… Daarachter bevond zich de fabriek ‘Alsberghe – Van Oost‘. De oude baan naar Drongen was een mooie steenweg weerzijden omzoomd met hoge bomen.
De’ typische brug die’ het centrum met ‘De’ Assels’ verbindt. Links zie je de zijkant van de Norbertijnenabdij. ‘Tronchiennes’ staat her en der op een oude prentkaart. Wie wist dat dit ‘Drongen’ in het Frans was?
Deze wielrenner zou Dekeyser heten…
Zoals te verwachten waren er meer onbekenden dan bekenden op de oude foto’s

Deze triporteur is van bakker Roger De Kezel. Hij woonde in de Peperstraat 9.

Lees meer op deze blog over de ‘Kapel Petit’ en over de ‘Norbertijnenabdij’

Lees over andere deelgemeenten op deze blog:

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

EVENT – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024
STAD – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024