STAD – Afsnee: romaanse kerk, landgoed Buysse en grafzerk de Hemptinne


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

STAD/ RAND – 23 maart 2021 – Vanop de Beukenlaan in Sint-Denijs-Westrem rij je naar de Steenaardestraat om vervolgens links af te slaan naar Afsneedorp. Je vindt er een romaans kerkje dat in oorsprong uit de 12de eeuw stamt. Op het kerkhof ligt het graf van de industrieel Charles de Hemptinne. Vlakbij is het grote huis van de familie Buysse. Dit alles aan de boord van de Leie.

0ver Afsnee schrijft Inventaris Onroerend Erfgoed: “Kleine en één der minst bevolkte randgemeente ten zuidwesten van Gent, gelegen aan de Leie, met een oppervlakte van 395 hectare en 1250 inwoners (1976). Reeds vermeld in kronieken van de Sint-Pietersabdij in 697 en 707 onder de naam Afsnis, dit is mogelijk de samentrekking van “afsnede” en kan wijzen op de verkorting van de oude Leiebocht, vanouds de Veure genaamd, met monding iets ten noorden van de kerk. (…)”
Noteer dat café Afsnis aan Sint-Jacobs allicht zijn naam ontleende aan de oude benaming van Afsnee.

Afsneekerk

De “Afsneekerk” heet officieel Sint-Jan-Baptist. In het dorp spreekt men gemeenzaam over de Sint-Jan-de-Doperkerk.

Op het kerkhof staat het grafzerk van katoenindustrieel Charles de Hemptinne, zijn zoon Jacques en meerdere telgen uit die roemruchte familie.
Charles woonde in het Maaltekasteel van zijn vader Jozef. Tijdens WOII ging hij inwonen bij zijn zoon Jacques in het Landhuis Mariasteen in Afsnee. Zijn kasteel was bezet door de Duitsers. Het Mariasteen heette ook het ‘Goed Ten Bossche’, en werd later het Beelaertkasteeltje.

Grafzerk van Charles en Jacques de Hemptinne & co
Landgoed ‘Mariasteen’ – Inventaris Onroerend Erfgoed

Eveneens in Afsneedorp liggen een veer over de Leie, staat een kunstwerk op de koer van het ontmoetingscentrum en staat een kapelletje.

Landhuis of kasteel ‘Daerupt’

Louis Buysse – vader van schrijver Cyriel Buysse – was eigenaar van een chicoreifabriek in Nevele en bezat het kasteel ofte landhuis ‘Daerupt‘, ook genoemd ‘Het Roze Huis’, gelegen vlakbij de kerk in Afsneedorp. Overigens was Louis de broer van Leon-Georges Buysse van de textielfirma Buysse-Baertsoen – het latere ‘Malmar’ – aan de Dampoort. Het kasteel of landhuis dateert van 1752.

Cyriel Buysse ging in ‘Daerupt’ wonen in 1925 en stierf er in 1932. Van hieruit vertrok hij een paar keer in zijn Minerva voor een maanden durende tocht door Frankrijk.

Rechts: ingang kasteel of landhuis ‘Daerupt” ofwel het ‘Roze Huis’
‘Daerupt’ en Cyriel Buysse in zijn Minerva

Inventaris Onroerend Erfgoed weet dat het hier niet enkel om een kasteel ging, maar ook over een ‘Heerlijkheid‘, afhankelijk van de Sint-Pietersabdij, en dat dit reeds vermeld werd in 1400: “De heerlijkheid strekte zich uit over een deel van Afsnee, Sint-Denijs-Westrem, Sint-Martens-Latem, Drongen, Deurle en Nazareth. Later herenverblijf van belangrijke Gentse families. (…)” Een cartouche boven de inrijpoort vermeldt: ‘Daerupt, 1752-1919’. Dit verwijst mogelijk naar verbouwingen.

Daerupt “cartouche”

Lees ook op deze blog:

Frans de Potter over het oude Sint-Denijs-Westrem

 

 

Autoreis door Frankrijk met Cyriel Buysse

 

 

Adellijk Zwijnaarde

 

 

Gent-Latem-Gent – over de Leie

 

 

Meer Gentse kerken

 

 

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

STAD – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020-2021