EVENT – Feest van van Bruegelse vlaaien in Oostakker


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

Oogststoet en  Vlaaiendinsdag in Oostakker

EVENT 31 augustus 2023‘Vlaaiendinsdag’ is het hoogtepunt van de jaarlijkse ‘Oogstfeesten’ in Oostakker. Dit evenement vond vorige dinsdag plaats, terwijl de feesten al tijdens het weekend aan de gang waren.

pic Jan Vens

Tientallen plaatselijke organisaties namen deel aan een défilé door Oostakker.
Sommigen toonden landbouwmachines en – tuig van een halve eeuw tot een kleine eeuw oud. De mensen in de stoet droegen oude kleren en brachten de folklore weer tot leven.

De foto’s in de video zijn van Jan Vens.

Elk jaar bakt Peter Hemelsoet (van bakkerij Hemelsoet) ca. 1.800 stukken vlaaien die vanop de ‘Vlaaienwagen’ gratis worden bedeeld. In Oostakker leeft de traditie van Bruegelse vlaaien nog heel sterk.
Daar is ‘Mieke Vlaai’ een cultfiguur. Ze kreeg er zelfs een standbeeld.

Bredestraat, Oostakker – Meer dan twintig jaar geleden werd op ongeveer 200 meter van de bakkerij Hemelsoet het standbeeld van ‘Mieke Vlaai’ ingehuldigd. Het standbeeld staat symbool voor de oude traditie: vlaaien werden thuis bereid en naar de lokale bakkers gedragen. Het werk is van de plaatselijke beeldhouwer Johan Knockaert.

De uitgelichte foto bovenaan de pagina toont Het Nieuwsblad-fotograaf Jan Vens aan het werk. De foto is van Stijn De Roo.

Bekijk ook op deze blog:

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

EVENT – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024