STAD – “Gent was Franser dan Nancy, Nice, Strasbourg”


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

Franse televisiezender brengt Gent op de buis

STAD – 24 mei 2022Ook al is het al even geleden dat ze hier neerstreken, m.n. eind februari: begin deze maand werd een televisiereportage over Gent uitgezonden op ‘France 3’.

Jean-Louis Vandevoorde

Sara Bossaert van de ‘Dienst Toerisme Gent‘ en Jean-Louis Vandevoorde van de ‘Gentse Gidsen‘ leidden de journalist Fréderic Maurice en zijn cameraman Guillaume Devynck rond in Gent.
Het bezoek resulteerde in de reportage ‘Découverte : Gand, l’autre Venise du Nord’ die op 5 mei werd uitgezonden tijdens ‘Météo à la Carte’ op France 3.

In de reportage wordt aangegeven hoe de geschiedenis van Gent op vele momenten met die van Frankrijk verbonden was. “Van de 9e tot de 16e eeuw was Gent Frans”, doceert Jean-Louis, verwijzend naar de graven die aan de Franse koningen schatplichtig waren, en vervolgens naar de Bourgondiërs.
Deze laatste worden vandaag wel als Fransen gezien, maar toen waren ze in concurrentie met de Franse kroon 😉

Zo gaat het verder: “Gent behoorde doorheen de geschiedenis gedurende méér jaren tot Frankrijk, dan pakweg Nancy, Strasbourg, Nice”. Feitelijk maakt hij het nog een beetje straffer door te stellen dat Gent Franser was dan die drie steden tesamen! 

Ook de beide rivieren die door Gent vloeien kennen hun oorsprong in Frankrijk: Leie en Schelde. Zo wordt nog eens gesteld. Jean-Louis doet duidelijk zijn best om de Franse reportagemakers het gevoel te geven een beetje thuis te zijn, en weet dat dergelijke opmerkingen de Franse televisiekijker zullen charmeren.

Waterzooi

Jean-Louis legt uit dat – bij wijze van spreken – de rivieren door de aderen van de Gentenaars vloeien. Of: hoe ze een levenslijn voor de Gentenaars zijn geweest. Hoe Gent van een rivierenhaven een zeehaven werd.

Voorts vertelt hij in vloeiend Frans over het Gravensteen, de torens, het Lam Gods en over vele andere toeristische bezienswaardigheden, zoals iedereen ze kent. En natuurlijk wordt ook gewag gemaakt van de Gentse Feesten.

De reportage kan helaas niet worden overgenomen op de blog, omdat de televisiemaker zijn YT-post aldus heeft afgeschermd. Je kan ze wel op YT bekijken

Eerder brachten we op deze blog al een bijdrage over Gent door de bril van de Hollanders. Je kan die hieronder bekijken.

Lees verder onder het venster

Met dank aan Mieke Thienpont om ons te wijzen op de reportage op France3

Terug naar hoofdpagina

 

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

STAD – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024