STAD – Unieke foto’s wintertuin van villa J.P. Hartmann


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

STAD – 04 januari 2022 – Onze dierbare kennis Jean-Pierre Lippens bezorgde ons unieke foto’s van de wintertuin die bij de villa van voormalig tuinbouwondernemer Johannes Palmer Hartmann behoorde.

Aan de Dokter Henri Van Cleeputteplein, met de hoek van de Johannes Hartmannlaan staat een imposante villa uit 1908, uitgebreid in 1927, die eigendom was van de man naar wie de laan werd genoemd.

pic Jean-Pierre Lippens

Samen met zijn villa is de grote wintertuin van deze tuinbouwondernemer bewaard gebleven. De rest van het tuinbouwland dat hij bezat, is verkaveld, zoals dit ook het geval is met de landerijen van zijn vroegere collega’s-bloemisten in Sint-Amandsberg.

Met ‘wintertuin’ wordt een serre bedoeld. Die grote wintertuin/ serre is gemaakt in een rechthoekige plattegrond met polygonaal portaal, naar verluidt opgetrokken in 1927. Het is een constructie van beton, glas en ijzer. Uit: Inventaris Onroerend Erfgoed

pic Jean-Pierre Lippens
pic Jean-Pierre Lippens

Temidden van de serre is een vijver aangelegd. Boven op het dak staat een windhoos met een drakkar. Achteraan hangt een reuzenstruik met donker blad, en als je goed kijkt zie je trossen kiwi hangen. Te plukken in december. Info van Jean-Pierre Lippens

pic Jean-Pierre Lippens
pic Jean-Pierre Lippens
pic Jean-Pierre Lippens
pic Jean-Pierre Lippens
pic Jean-Pierre Lippens

Voorheen was in de villa het consulaat van Denemarken gevestigd.
Bloemist Johannes Palmer Hartmann (1870-1948) was de kleinzoon van de bekende Deense componist Johan Peter Emilius Hartmann en was door zijn botanische belangstelling in Gent terechtgekomen.

pic Jean-Pierre Lippens
Henri Van Cleemputteplein – ingang villa

Hij vestigde zich in januari 1897 in Sint Amandsberg en startte hier een tuinbouwbedrijf dat zou uitgroeien tot een belangrijke exportfirma van ca. 100 ha, met 100 serres en tot 125 medewerkers. De grond hier was ideaal voor het kweken van azalea’s.
In 1925 had hij 41 vaste medewerkers en in de drukke periodes zelfs tot 125 man. Hij leverde o.a. palmbomen, laurieren, azalea’s, hortensia’s over de hele wereld. Tussen 1923 en 1938 behaalde hij als exposant op de Gentse Floraliën honderden prijzen en onderscheidingen. Uit een document van Werner Bockstaele.

zicht op serre vanop straat
villa zicht vanop straat

De foto’s in dit artikel zijn uniek en werden ons exclusief bezorgd door Jean-Pierre Lippens. Hij verkreeg toestemming van de huidige eigenaar voor publicatie ervan.

Lees meer op de blog:

(over Jean-Pierre Lippens alias Jean-Pierre Jacques Remi) Magritte en Hergé leven nog in de Cité

 

Sint-Amandsberg was vroeger bloemengemeente!

 

 

(over het stort op een voormalig tuinbouwbedrijf) Een kwalijke herinnering in Sint-Amandsberg…

 

(Vanuit de tuin zie je de Schutterstoren aan Sint-Baafskouter) Schutterstoren

 

Terug naar hoofdpagina

 

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

STAD – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024