STAD – “Onze eigenste” Gallische hoeve in ’t Haeseveld


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

‘Het verhaal van Vlaanderen

STAD – 09 januari 2023In de tweede aflevering van de tiendelige tv-serie ‘Het verhaal van Vlaanderen‘ had presentator Tom Waes het vooral over de Galliërs in onze streken ten tijde van de Romeinse invasie: de Nerviërs, Morinen, Menapiërs en vooral de Eburonen met hun stamhoofd Ambiorix.

De invasie geschiedde vanaf 58 vC en eindigde met de overwinning van de Romeinen in 52 vC.

Ambiorix – zoals uitgebeeld in de tv-serie – pic VRT MAX

Om de zaken in een juist perspectief te zetten, eindigt geschiedenis niet met “de Belgen waren de dappersten der Galliërs” zoals Julius Caesar optekende in zijn verslag voor de Romeinse Senaat. Tom Waes geeft aan hoe listig de Eburonenaanvoerder Ambiorix was, en hoe hij daardoor een heel Romeins legioen in de pan kon hakken.
Maar net als in 1302, volgde de totale nederlaag op dit “nationalistisch” glorieus moment. Iets wat oude geschiedenisboeken meestal niet vermelden.

De Eburonen leefden tussen Maas en Rijn.

“Ambiorix wist zich na Caesars wraakcampagne hoogstwaarschijnlijk met succes aan te sluiten bij één of meerdere Germaanse stammen. Caesar vermeldt dat hij en zijn manschappen intensief op de Eburoonse Koning gejaagd hebben en dat zij hem enkele keren zeer nauw op de hielen zaten in bosrijke omgeving.” Ambiorix ontkwam allicht definitief aan zijn belagers door de Rijn over te steken. Iets wat we ook niet leerden in de schoolse geschiedenisboeken.

Alfons Braeckmanstraat – Stationsstraat – Sint-Amandsberg – Destelbergen 

Atelier

Bij het zien van de Gallische lemen hutten met strodak dachten wij aan de Gallische hoeve op de grens van Sint-Amandsberg en Destelbergen.(Alfons Braeckmanstraat). Dit kwam niet aan bod in de reportage. Wel vermeldden we het menig keer in deze blog: GZ 08 juli 2022, GZ 02 juli 2022, GW 20 februari 2021, GZ 21 mei 2017 .

Naar aanleiding van de genoemde tv-uitzending willen we graag eens op het onderwerp terugkomen.

pic vzw Gallische Hoeve

De Gallische hoeve – naar het voorbeeld van een hoeve uit de Laat-Ijzerperiode (452-450 voor Christus) – is in beheer van een vzw en werd tussen 1995 en 1997 gebouwd. Naast de hoeve staat een klein graanschuurtje met verhoogde vloer en een weefatelier. Het is een archeologisch openluchtmuseum.

pic aw-ugent.be

Als organisatie beoogt de VzwGallische Hoeve‘ het “herleven van de Gallische periode door middel van experimentele archeologie, dit zonder het educatieve aspect uit het oog te verliezen. De experimentele archeologie focust op verschillende aspecten van de Gallische periode: van ambachten tot krijgers, tot bijzondere aandacht voor de natuurlijke omgeving.”
Je vindt de vzw op facebook

UGent-studentenvereniging ‘Archeologische Werkgroep‘ hield er al meermaals archeologische werkdagen en Gallische feesten. Een geleid bezoek aan de hoeve moet worden gereserveerd.

pic aw-ugent.be

“Het Gallische dorp” ligt in de achtertuin van Gasthof ’t Haeseveld. Thans brouwerij, feestzaal en brasserie, maar oorspronkelijk een bloemistenwoning met bijgebouwen, waaronder serres, gebouwd in 1909.

Vermeldenswaard is nog dat ook het Gallo-Romeins museum van Velzeke tijdens de uitzending in the picture kwam. Er werd glashelder aangetoond, welke belangrijke Gallo-Romeinse nederzetting – op het snijpunt van twee Romeinse heirbanen – er daar is geweest.

Ook al vond een enkeling op facebook dat het Suske&Wiske-stripverhaal ‘Lambiorix‘ amusanter, even leerrijk en vooral véél goedkoper is dan (dit deel uit) de tv-serie, vindt persblog.be van haar kant, dat de serie er best mag zijn.

‘Het verhaal van Vlaanderen’ is een tiendelige serie op Eén en op vrt Max. Elke zondagavond.

Terug naar hoofdpagina

 

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

STAD – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024