GENTSE WINTER 2020-2021 02 februari 2021  Deze achttiende editie  wordt alsdusdanig betiteld als ‘Achttiende editie’ en bevat o.a. :  balpentekeningen over Gent, Kasteel Crabbenburgh, maquette van de Sint-Baafsabdij, oud-bakker Jan Polfliet, Route 46, Campus atelier tegen de grond, meer… 

Tom Van Ransbeeck maakt tekeningen over Gent met de balpen. En ze bevatten ook nog een verhaaltje! “Geïnspireerd door het mooie Gent, mijn adoptiestad waar zich binnen de historische setting tal van verhalen afspelen, … Met de balpen erbij mij laten inspireren door een meisje dat met paraplu in de hand liep te huilen…”
Eenbeekstraat, Destelbergen – Kasteel Crabbenburgh, Vermoedelijk 19de eeuws. Volgens Inventaris Onroerend Erfgoed
“(…) in de 18de eeuw: eigendom van jonkheer Hiëronymus Josephus d’Hane de ter Varent (…)”

Sint-Baafsabdij – Onder de refter van de abdij staat een maquette van de Sint-Baafsabdij zoals die er voor de verwoesting door Keizer Karel uitzag. De post is van Didier Ysebaert in facebookgroep ‘Mijn Gent vroeger en nu‘. Onder die gewelven bevindt zich het ‘Museum van Stenen Voorwerpen’.
Lees ook op deze blog: Het verhaal van de Sint-Baafsabdij

Op de lezersbrief die we publiceerden afkomstig van oud-bakker Jan Polfliet uit de Doornakkerstraat in Sint-Amandsberg, kregen we vele reacties, waaronder die van Marcel Clauwaert in facebookgroep ‘Ge zijt van Gent als ge…‘: “Polfliet! Lekker brood en goeie koeken..s morgens werden we wakker met de lekkere geur van de bakkerij. Ik woonde in de Engelstraat 68, pand dat paalde aan de bakkerij. Later kochten de Polfliet’s het huis (vroeger cafe: ‘Bij Rosa’) naast ons, zodat ze ook een uitgang hadden via de Engelstraat. (…). Mooie tijden op ’t Heilig Herte.” Lees op deze blog: Zeventiger Jan uit de Koningstraat 18 getuigt

Twee, bijna drie jaar geleden zagen we bij het Fratersplein een Amerikaanse politieauto snorren in de richting van het Sluizeken. We reageerden toen te laat voor een kiekje.
Groot was vorig weekend onze verbazing toen we hoogst onverwacht oog en oog kwamen te staan met die bewuste politieauto, zijn baasje en zijn habitat: hamburgerrestaurant ‘Route 46‘. Je waant je er op de set van tv-series à la ‘The Fonz and the Happy Days Gang’… En de politieauto, die komt precies uit de film ‘Blues Brothers‘.
“Dit is ook werkelijk zo”, bevestigt eigenaar Joshua. Een ideetje voor post-COVID-19-tijden. Bekijk meer oldtimers op persblog.be

Frédéric Maréchal in facebookgroep ‘Ge zijt van Gent als ge…‘ in reactie op onze post over de Nieuwe Dokken en over de sloop van de oude betoncentrale: “Jammer van de sloop. Maar anderzijds kan je moeilijk alles bewaren. (…) Al moet ik wel zeggen dat ik een héél koele minnaar ben van de Oude Dokken. (…) De industrie gaat niet volledig weg, de Koopvaardijlaan blijft zeker industrieel. En gans de buurt daar is smoezelig. De Viking-blokken, die kantoren van De Swaef, wat carwashes en dergelijke. En je mag daar zeventig rijden! Ik weet niet of dat te rijmen valt met een nieuw stadsdeel. (…).” Lees ook op deze blok: Gent, met haar veranderende skyline 

De Pintelaan 263 – MG Real Estate sloopt het gebouw dat voorheen Campus atelier was en daarvoor drankenservice Dhondt. Lees ook op deze blog: Gluren bij de buren – De Pintelaan

Korenmarkt – Het doek is gevallen over café ‘Het Damberd’. Zo stond het ook in de krant De Standaard van 28.01.2021. Een overnemer wordt gezocht (krant is uitklikbaar)
Lees ook op deze blog: De louche steegjes aan Korenmarkt en Groentenmarkt

VW t3 pick-up, double cab – gezien in La Flandre Profonde. Een eerder zeldzaam exemplaar. Bekijk ook op deze blog: VW in het straatbeeld

Afrikalaan – Eco-shop op zondag. Toch forsere prijzen voor meubels dan in de Kringwinkels. Bekijk onze video: Kringwinkel Ateljee bij Maïsstraat

Westveldstraat, Sint-Amandsberg – Hoeve Schuurgoed. Inventaris Onroerend Erfgoed
“Voorheen voormalige omwalde historische hoeve zogenaamd “Schuurgoed” gedateerd 1662 op sluitsteen van toegangspoort. Verankerde en gewitte bakstenen poortgevel (zuidkant) met ezelsrug en brede korfboogvormige doorgang achter deels bewaarde wal met haag.(…)”

Alfons Braeckmanlaan – Gasthof ’t Haeseveld, ook bekend als de ‘Bloemistenwoning’, thans ook een brouwerij. Inventaris Onroerend Erfgoed: “Bloemistenwoning met aansluitend een grote inpakhal, watertoren en stookplaats met schoorsteen.” “De voormalige bloemisterij ligt vlak bij het spoorwegstation van Destelbergen. Aan de noordzijde van de inpakhal lag een spooraftakking van de lijn Gent-Antwerpen waardoor het mogelijk was om verschillende colli gevuld met planten en bollen rechtstreeks in treinwagons te laden en te stapelen.” Uit HNL:  “In 1980 kocht de familie De Gusseme-Martens de voormalige bloemisterij en verbouwde het geheel tot Gasthof ’t Haeseveld”. Het is dezelfde familie, samen met enkele investeerders, die van het gebouw vrij recent een brouwerij maakte.

Tania De Mulder hoefde niet ver te zoeken om inspiratie te vinden voor de poëzieweek
“Ooit/ Lege bruine tafels, koele glimmende glazen/ Doek is gevallen, stilte, leegte blijft hangen/ Wazen van gesprekken, muziek/ Zwemen van gezellige drukte/ Herinneren zich de ruimte/ Ooit, toen de biljart boven zacht tikte/ Ooit toen het spel weggespoeld werd met gerstenat/ Ooit toen jeugdige ogen zich vasthechtten aan vuurwerk/ vanachter een raam, veilige Oooh’s en Aaah’s, vertrouwd/ Toen was hier grootsheid in het gewone/ Ooit toen de volgende generatie klonk aan de toog/ Ooit toen hier eeuwige tijdelijke verbonden gesloten werden/ Ooit toen de jazzklanken tot het plein inpalmden/ Ooit toen je op het terras oude en nieuwe vrienden verzamelde/ Toen was gezelligheid hier nog gewoon/ ‘Rest In Peace’ las ik ergens/ Nooit past dit bij deze plek/ Nooit hoort hier stilte te regeren of eenzaamheid/ Damberd, sta op… voor de volgende generatie!”

Brommers verbieden in de stad? Que?… dan verbied je ook die jongens en hun collega’s. Zijn die niet cruciaal voor het overleven van de horeca tijdens de pandemie? Het is nog maar een ideetje van het stadsbestuur en de maatregel zou er ten vroegste eind van dit jaar komen. Maar toch….
Op de foto: Vlaanderenstraat – hoek Oudescheldestraat – UberEats

Alfons Braeckmanstraat – Stationsstraat, Sint-Amandsberg – Destelbergen – Gallische Hoeve. Inventaris Onroerend Erfgoed: “In het zuidoosten van het terrein [van ’t Haeseveld] op het grondgebied Destelbergen bevindt zich een reconstructie van een Gallische hoeve uit de Laat-Ijzerperiode (452-450 voor Christus). De hoeve, in beheer van vzw Gallisch Dorp, werd tussen 1995 en 1997 gebouwd.”

x

Lees meer op deze blog:

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook