Numero Achttien

GENTSE ZOMER 2022 08 juli 2022 In deze achttiende editie – getiteld ‘Numero Achttien’ – hebben we het over: Prinses Clementinalaan, Henleykaai ’t Groot Plein, Ottogracht, buurtfeesten, parkeertorens, meer

Emmanuel De Turcqplein, Wondelgem – Eén van de twee prachtige oude sparren die het pleintje sieren.
De Pintelaan, hoek Galglaan – Oldtimer ‘British Leyland’ Sherpa in de gedaante van een camper.
Dit model werd gemaakt in de periode 1974–1982. Het was origineel van Austin Morris, dat meeging in de fusie van Engelse autobouwers tot British Leyland.

Wijnpeerstraat, Merelbeke – Oldtimer ‘Porsche 356 Speedster’ uit 1950. De velgen zijn van veel jongere datum.
Bekijk meer oldtimers uit Gent en omstreken op deze blog
’t Groot Plein, Malem – “Omdat er niet echt een centrale plek was in de wijk, sloegen buurtorganisaties de handen in elkaar om zelf een buurthuis te bouwen.” Astrid De Bruycker: “De bedoeling is dat het tijdelijke buurthuis – met containers en overkapping en al – later ook naar andere plekken in de stad kan verhuizen.” De plek werd ’t Groot Plein gedoopt.

Maisstraat, Bloemekenswijk – Nu zaterdag 9 juli vindt een rommelmarkt plaats, samen met festiviteiten in de buurt. 
Er is een pop-up terras ter hoogte van de watertoren. Dit evenement is van de ‘Koninklijke Dekenij Bloemekenswijk’.

Frans Van RyhovelaanNu zondag 10 juli vindt een rommelmarkt plaats, samen met het terras met muziek ter hoogte van café ‘Clifton’. Ook dit evenement is van de ‘Koninklijke Dekenij Bloemekenswijk’.
Fonteineplen, Brugsepoort – Nu zondagnamiddag 10 juli vindt ‘Congé Dansant‘ plaats, georganiseerd door café Congé. Fanfare, kermis en folklore staan er centraal.
Bekijk een eerdere manifestatie op dit plein op deze blog (de foto is van 2019)
Kamperfoelielaan, Wondelgem – Zoals op heel vele plekken in de stad, vinden we ook hier een boekenkastje ofte straatbibliotheek.

Gaardeniersweg, Bloemekenswijk – Achter de Kringwinkel, in de Getouwstraat ontstond ‘Het Getouw’, de nieuwe parkeertoren op een bedrijventerrein. De parkeertoren is afgewerkt en in gebruik genomen. Het parkeergebouw past in een plan van de Stad om verkeer van buitenuit aan de stadsgrenzen te houden en vandaar het openbaar vervoer te stimuleren. – pic Stad Gent
In Ledeberg, aan de Hundelgemsesteenweg, staat een gelijkaardige parkeertoren. Die werd een dikke maand geleden geopend. – pic Pascal De Roover

OttograchtWhat’s in a name? De Ottogracht werd ook nog Sint-Jacobsgracht genoemd. Dit laatste is begrijpelijk. Ottogracht niet. In de blog ‘Gent-Geprent‘: “Deze zonderling klinkende naam gaat terug op een zeer oude, maar foutieve traditie ontstaan in de Sint-Baafsabdij. Volgens deze overlevering zou de gracht waarlangs deze kaaistraat liep, een onderdeel geweest zijn van de grens tussen het Duitse (Ottoonse) rijk en het Franse koninkrijk. Hij verwijst naar Keizer Otto I (912-973).”
De gracht werd in 1872 gedempt. – pic uit  Gent-Geprent
Edmond Van Beverenplein – De afgelopen week was er kermis op het plein, en die loopt nog tot en met zondag 10 juli.

 

Korenlei – Op vorige zondag gleed de zgn. ‘Plastic Soup Surfer‘ op een surfplank over het Leiewater in de Kuip. De surfplank is gemaakt van voedingswegwerpverpakking.
De berijder heet Merijn Tinga, is Nederlander, en brengt al jaren de problematiek van plasticvervuiling in het water op de politieke agenda door campagne te voeren middels zijn surfplank.
Vice-voorzitter EU, Frans Timmermans, was van de partij.
De foto komt uit een video van Jan Vens

Prinses Clementinalaan, stationsbuurt – Hoewel we deze info al een hele tijd geleden al eens gebracht hebben in een editie van deze rubriek, herinneren we nog eens aan het opzoekingswerk van Gert Defever… over de bom die tijdens de oorlog op de huizen viel.
Gert Defever: “Ik vond al langer dat er iets niet klopte aan deze rij woningen in de Prinses Clementinalaan. Wat te laag, wat te zakelijk, platte daken, … Die twee verdiepingen met afwijkende ramen bij de linkerwoning, …En dan bots je plots op een foto met de toestand in mei 1940. Een bom voor het Sint-Pietersstation kwam hier terecht …”

Alfons Braeckmanlaan, Sint-Amandsberg – Bij de Gallische Hoeve werd zaterdag een bestuursvergadering gehouden door de ‘Archeologische Werkgroep‘, voor studenten met een passie voor archeologie. Vzw ‘Gallische Hoeve’ is een mini-openluchtmuseum. D.w.z.: een landelijke nederzetting uit de Late IJzertijd / vroege Gallo-Romeinse periode (452-450 voor Christus). De hoeve werd tussen 1995 en 1997 gebouwd.

 

Koedreef, Destelbergen – Op zondag vond een sportbenefiet tegen kanker plaats op de parkeerruimte voor de Sporthal Bergenmeers aan het natuurdomein ‘Damvallei’.
En daar hoorde een mooie oldtimer street food truck bij: een Citroën HY. Ontdek méér Citroën oldtimers in Gentse straten
Schipperskaai, Oude Dokken – Vorige zondag werd er een rommelmarkt gehouden.
Oostakkerdorp – De plaatselijke dekenij hield vorige zaterdag tot vorige woensdag het ‘Dekenijfeest‘. Het feest wordt ook ‘Pieter en Pauwelkermis’ genoemd. -pic Dekenij
Naast de kermis, waren er eetfestijnen, muzikale voorstellingen, lezingen en kunstvoorstellingen. – pic Kermisland
Meulestedekaai – ‘VZW Meulestede’ wordt 100 jaar. Een meerdaagse viering zette dit gegeven kracht bij. ‘M-Fest v1.00‘ liep vorige vrijdag, zaterdag en zondag. Dit, in het ‘CC Meulestede’, met o.m. een tango-initiatie op zaterdagnamiddag.
Rozebroeken, Sint-Amandsberg – De meeste buurtfeesten, rommelmarkten en festivals gingen dit voorjaar weer hun gewone gang. Straks krijgen we ook nog de GF na twee jaar Corona-ellende. Wat we echter gewoon waren om eind juni te beleven – het gratis ‘Copacobana Festival‘ – kwam er niet. De organisatie dreigde er eerder mee te moeten stoppen, omdat het… dixit: “haar plaats niet vindt in de stadssubsidies”.
In mei hielden de organisatoren op hun terrein nog een mini-Copacobana: op het Carelshof in Sint-Amandsberg, hoofdzetel van organisator Anamma vzw.
Het Carelshof was de thuis van de familie Carels, oprichters van ‘Werkhuizen Carels‘ aan Dok Noord, thans winkelcentrum. 
Bekijk op deze blog een eerdere edite van Copacobana
Henleykaai – Gert Defever op de facebookpagina van ‘Sterfgoed‘: “De gele affiche laat nog twee weken de mogelijkheid om beroep aan te tekenen tegen de sloop van dit stukje erfgoed en het optrekken van een flatgebouw met zes bouwlagen. 
“Mits wat creativiteit bij bouwheer en architect moet er toch meer mogelijk zijn?” vraagt Gert zich af. De huidige poort zit gewoon wat slecht als toegang tot de traditionele garageverdieping.” Ook een krant heeft de info opgepikt…. 
Het Nieuwsblad: “Volgens Stad Gent heeft het bestaande gebouw geen erfgoedwaarde, dus mag het worden gesloopt. “Het is immers niet meer het originele fabrieksgebouw”.

Lees meer op deze blog:Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook