GENTSE WINTER 2020-2021 08 maart 2021  Deze drieëntwintigste editie bevat: café Barquito in Chocoladesteeg, vier jaar “Krook”, Slosse zijnen baard en zijn graf, vind-de-vogel, McDo, “kasteelachtig”  huizencomplex, tram in 1963, Retour de voyage, Gentsche gruute kuis, Chevrolet deluxe 1950, ‘Grote Zwier’ & ‘Ponita’, “Leugemeete”, breek de Capitole af! Meer...

Aan de Chocoladesteeg bij de Londenstraat in de Muide ligt café Barquito. Roerloos. Maar dit is ooit anders geweest.
Op de facebookgroep ‘Het eiland: Muide-Meulestede‘ leren we dat, op 1 april 2017, “de Muide Jazzt dankzij de groep jonge gasten rond Bart Maris. Het café het ‘Scheepken’ werd de ‘Barquito’. Geweldig openingsfeest.” Het zullen mooie tijden geweest zijn.
In “Corona-tijden” valt daar vandaag helaas niet veel meer van te merken. Hopen dat het snel 1 mei wordt, dan maar… want dan zouden de cafés heropenen. Renovatiewerken lijken hier alvast aan de gang.

Begin maart vier jaar geleden, beleefden we de plechtige opening van de nieuwe stadsbibliotheek aan de Krook. Bekijk ook op deze blog hoe die toen werd aangekondigd door beleidsmakers

Als reacties op ons verhaal over volksfiguur en volksvriend “Slosse”, die in 2008 gestorven is, kregen we van lezer Guy Declercq een foto van Slosse in de herfst van zijn leven, incluis een baard zoals je er enkel vond bij de paters in Afrika.
Van Werner Bockstaele mochten we een foto van Slosse’s graf op Campo Santo ontvangen, waarop twee grote ankers werden neergelegd. Een duidelijker verwijzing naar Slosse’s passie voor schepen kan niet. Hij had zelf een schip dat zonk op het Houtdok.
We diepten een oude foto uit de fotodoos waarop de Désiré Van Monckhovenstraat te zien is, en meer in het bijzonder een woning met opschrift ‘Les Cytises‘. In het onderschrift schreven we geen verklaring te hebben voor het opschrift. Lezer Jan Stockman snelde ons ter hulp. Hij denkt dat er vroeger een bloemenzaak in gevestigd was. Een andere lezer heeft zijn twijfels. Willy Lehouck: “Ik weet het nog niet zo goed, mijn grootvader, Albert Hebbelinck, heeft die villa gekocht in de vroege jaren 1930. Ik zelf ben daar geboren in 1942. Ik ken het pand dus nogal goed.”
In de Lucas de Heerestraat hebben we geen vogel gezien. Ook niet in de naburige straten: Merelstraat en Kraaistraat. LOL Natuurpunt meldde dat bij de Vogeltelling van enkele weken geleden de huismus weer op de eerste plaats staat!
Veel volk en ferm aanschuiven bij de McDonalds op de Martelaarslaan op de voorbije zonnige dinsdagmiddag.
Bourgoyen, 17 maart vorig jaar. Toen beseften we nog maar amper wat er ons boven het hoofd hing: Corona, Corona, Corona… – pic Tania De Mulder

Aan de Antwerpsesteenweg op de hoek met de Emiel Maeyensstraat staat een gezellig ogende hoekwoning!
In facebookgroep ‘Gent by Picture‘ toonde Margo de Jong een werk van olieverf op linnen. Het tafereel is het uitzicht op de Schelde als je met de rug naar de bibliotheek staat aan De Krook. Eigenijk zie je de achterkant van huizen aan de Brabantdam.
“Ensemble gevormd door een rij van drie achterin gelegen enkelhuizen met voortuin, uit begin 20ste eeuw”. “Toren van eclectisch uitgewerkt hoekhuis.” Verder weinig bijzonderheden in Inventaris Onroerend Erfgoed over dit, toch wel, merkwaardig “kasteelachtige” huizencomplex aan de Dendermondsesteenweg tegenover de Lossystraat in Destelbergen

Op deze foto zie je een oude tram 5 die via de Lammerstraat naar de Sint-Pieternieuwstraat klimt. Waar die drie mensen lopen, is nu de nieuwe bakkerij van Bloch… De foto dateert van 1963 weet lezer Freddy Coussens.
Ook liep de tram doorheen de Overpoortstraat. Lezer Freddy Coussens: “Het spoor langs de Overpoort was de omleidingsroute van tram 5 tijdens de jaarlijkse halfvastenfoor toen het Sint Pietersplein niet met trams berijdbaar was”. Op de tweede  foto zie je dat bij het latere studentenrestaurant precies een braakliggend perceel ligt. De auto’s verraden dat we nog in de jaren 1960 zijn. Tramlijn 5 bestond tot 1965 weet lezer Bart Moerman.
Op de derde foto staat de tram bij de splitsing van de Sint-Amandstraat en het Sint-Pietersplein – ter hoogte van frituur Julien 😉
Lees ook op deze blog: Trams met eeuw verschil

In het Huis van Alijn vind je het porceleinen beeldje, getiteld ‘Retour de voyage‘ 😉
Lees op de blog: Moord op liefdesrivaal legde basis van Huis van Alijn

Het Illuseum aan de Victor Braeckmanlaan ging dicht in 2016. Marc Braem en Lut De Decker waren de drijvende krachten achter dit bijzondere museum van het gezichtsbedrog. Het had meer dan 200 voorbeelden in huis. Het bestond 20 jaar.

De ‘Gentsche gruute kuis‘ vindt plaats op 21 maart. Het is de grote lenteschoonmaak in de stad onder impuls van Ivago, maar samen met alle Gentenaars. Bekijk een gemonteerd filmpje, bestaande uit basismateriaal uit 1961 over kuisen in de stad

Achter de gevel van Garage De Stoop aan de Land Van Waaslaan schuilen meerdere oldtimers. Sommige zien er oké uit, terwijl andere nog op een flinke opknapbeurt staan te wachten. Zoals deze Chevrolet De Luxe uit de jaren 1950, met zijn cilinders in lijn… In de etalage hebben ze daar ook een legendarische Citroën Traction Avant…→

De baas van de garage verplaatst zich graag in een gele oldtimer Alfa Romeo GT 1600 Junior. Die wagen werd gebouwd vanaf 1973. Tegelijk heeft hij nog een straffer paradepaardje onder dak: de eveneens in de jaren 1970 gebouwde Alfa Romeo Montreal.

Een kritische geest, wat puzzelwerk en wat hoerechance brachten een lezer tot de conclusie dat een anomalie in de bouwstijlen in de Prinses Clementinalaan het gevolg zijn van een bominslag in WOII. Hij bekeek de huidige toestand en vond een afwijkende gevel erg vreemd… tot dat hij een foto vond waar de woning ontbrak… Puik werk!

Een mens leest al eens gekke opschriften op gevels. En ‘een vliegende kraai vangt altijd wat’ luidt het spreekwoord. Zo’n “vliegende kraai” is Bea Lisa. Zij bewandelt haast non-stop het hele Gentse grondgebied. En zo kwam zij ook in de Frans Rensstraat bij de Tolhuislaan… en zag een handel in poetslappen.

Deze dubbelrubriek ‘Gentse Winter/ Gentse Zomer’ telt al meer dan 200 edities, gespreid over een dikke vijf jaar van haar bestaan. Dit betekent dat we al meer dan 200 weken berichten over de kleine nieuwsjes uit Gent. (Her)bekijk onze 200e editie, getiteld ‘Sleen ende Pien’
Vind het overzicht van alle edities

Op de Voorhavenkaai in Muide-Meulestede – bekijk onze reportage – vonden we twee exemplaren van de Citroën CX broederlijk bij elkaar, een model dat tussen 1974-1991 gebouwd werd.

Achter de Zuiderbegraafplaats aan de Noendries vond een stille metamorfose plaats van een “versleten” landelijke huuropbrengst met erf en “koterij” tot een meergezinswoning. Bekijk de beelden van: het najaar van 2018 (aankondiging van bouwvergunning), over de zomer vorig jaar, tot nu.
Bekijk een andere woning die allicht binnenkort een gelijkaardige verandering zal ondergaan.

Het kunstwerk getiteld ‘Grote Zwier‘ (links op de foto) staat bij de rotonde in Wippelgem, waar de hoofdbaan – grappig genoeg – ‘Droogte’ heet.
Het kunstwerk is in dezelfde stijl als dit in Evergem, getiteld ‘Ponita‘. Niet verwonderlijk: beide zijn van Dirk De Keyzer, Evergems beeldhouwer.
Lees meer over buurgemeente Evergem op de blog.

De kapel van het ‘Godshuis van Sint-Jan en Sint-Pauwel’ aan de Brugsepoortstraat kreeg in de 17e eeuw de bijnaam “Leugemeete”. Dit, omdat de klok op de kapeltoren steeds het verkeerde uur aangaf. Bijzonder aan de kapel is dat er muurschilderingen over stadsmilities van Gent werden aangetroffen.
De kapel werd afgebroken in 1911, maar het merendeel van de vondsten werd op calques verhuisd naar het STAM.
De heel precieze ligging van De Leugemeete was: op de spriet Begijnengracht Hoogstraat en Brugsepoortstraat. 
Lees meer over Gentse stadsmilities in de Bourgondische tijd

In de facebookgroep ‘Dat és mijn Gent‘ leren we over twee kersverse verhuizingen van gekende zaken aan het Goudenleeuwplein, een koffiebranderij en een tea room … Citaat van beheerder VD William: “De Draak is verhuisd naar Gentbrugge, je weet wel die gemeente waar men Gentbrugge-brug wil knippen… denk dat ze hun verhuis ook nog zullen beklagen dat ze niet voor Lochristi gekozen hebben; en (peperdure) Max zit in Oostende, ze kunnen daar zandkoekskes verkopen aan 5 euro stuk.”
De foto is van Mieke Thienpont van de Gentse Gidsen.

In 1903 was in de stad elektriciteit beschikbaar. Er kwam een ‘regie voor gas en elektriciteit’. A.E.G. en Union Electrique bouwden een elektrische centrale.
Er volgden elektrische onderstations in o.m.: Bomastraat, Jan Van Stopenberghestraat… (thans pizzazaak), Johannes Hartmannlaan, Kattenberg, Kwakkelstraat (thans moskee),

Meulesteedsesteenweg op de hoek met de Dukkeldamstraat, Nieuwe Wandeling (thans Volta) en Penitentenstraat.
Vermoedelijk is het bijzondere gebouw op de hoek van de Oceaniëstraat en de Afrikalaan eveneens een onderstation. Veel onderstations kwamen er in de jaren 1930. De vraag naar elektriciteit was toen immers fors gestegen.

Leopold II-laan en Leopold II-borstbeeld op de schop? Als je consequent wilt zijn als stadsbestuur moet je aan het Graaf van Vlaanderenplein de ‘Capitole’ laten afbreken!
‎Je vroeg je wel eens af hoe het majestueuze gebouw waarin multispektakelhuis Capitole gevestigd is, er gekomen is? De zuilen en de frontoncombinatie zijn al indrukwekkend, ze worden in de huizenrij zelfs nog herhaald.
Capitole was bedoeld als het Gents koninklijk paleis, dat er nooit kwam, en onvoltooid bleef voor de kroonprins Leopold – graaf van Henegouwen en hertog van Brabant – daar hij op 10 jarige leeftijd in 1869 overleed. Hij was de enige zoon van koning Leopold II en koningin Maria Hendrika. Het gebouw werd vervolgens een van de eerste cinema’s in Gent.
Als je de Leopold II laan schrapt, je de buste van Leopold II weghaalt, dan moet je ook de Capitole laten afbreken… Bonne chance!

x
Lees meer op deze blog:

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook