GENTSE WINTER 2020-2021 21 februari 2021  Deze éénentwintigste editie bevat: Charlotte Despardstraat, Nekkersputstraat, Overpoortstraat, Sint-Pietersnieuwstraat, Lange Steenstraat, Noorderlaan, Lousbergskaai, Lostraat, Nieuwe Wandeling, Vlasmarkt, Maaltebruggestraat, Opgeëistenlaan, Grondwetlaan, Plotersgracht, Graslei, Botestraat… 

In het Nero-stripverhaal ‘De straal van Oemtata’ uit 1975, gaat detective Van Zwam op zoek naar boosdoeners… in de villa in imperiale stijl aan de Lousbergskaai. De gelijkenis is treffend. De villa werd gebouwd in 1793 en later nog aangepast.
Vanaf 1949 werd het een politiebureau en werd de tuin voor het publiek toegankelijk als ‘Astridpark‘. Later kwam er de Groenvoorziening van de Stad in. Nog later: de Startersfabriek. Lees ook op deze blog: Gent in het stripverhaal

Lange Steenstraat – Jacky en zijn madam van café Folklore maakten hun verschijning op het tv-programma ‘Iedereen beroemd‘, en dit op vorige donderdag. Er moet
in de regel geen aanleiding zijn om dit zowaar meest typische volkscafé van Gent op de buis te brengen. De officiële reden was wel: omdat de horeca nu al zo lang gesloten is en de cafébazen het niet onder de markt hebben…
In reactie op ons artikel over Armand Pien 
brachten Brigitte Heyse en Jacqueline Barridez – lezeressen van facebookgroep ‘Ge zijt van Gent als ge…‘ belangrijke toevoegingen, respectievelijk: “Mijn papa bezorgde hem de krant de Vooruit en hij zei me altijd dat het een zeer vriendelijke man was” en “…aan het begin van zijn carrière kwam hij uitrusten bij zijn mama aan de Leie aan het Heilig Huizeken. Wij kleintjes moesten dan heel rustig spelen op de gemeenschappelijke weide en niet roepen. Zalige tijd daar.”
Zelf verklaarde Pien ergens dat hij vrijzinnig was. Nu leren we dat zijn pa de Vooruit las. En nu weten we ook waar zijn ouderlijke thuis was.
De melkman van Embo met paard en kar stond in facebookgroep ‘Dat és mijn Gent‘, en werd gepost door Guy de Ridder. Lees ook op deze blog: De melkboer kwam in elektrisch wagentje

Maaltebruggestraat – Aan de gevel van deze voormalige winkel hangt een uithangbord ‘Stassano’. Embo had een winkel in die straat. Ook aan de Kempstraat. De hoofdzetel lag echter aan… ja, de Melkerijstraat. Dit is bij de Ottergemsesteenweg. De zaak werd later verkocht aan Inex.

Grondwetlaan – Sint-Amandsberg. Wordt dit huis binnenkort afgebroken? Is dit het oudste huis van Sint-Amandsberg, zoals sommige straatgeruchten beweren? Weet iemand daar meer over? Reageren kan op onze facebookpagina

Je zou het niet vermoeden, maar tussen Smidsestraat en Koningin Elisabethlaan ligt – aan de Lostraat – zowaar nog een beluik. Zo dicht bij de “moderne” wijk van het Sint-Pietersstation. De foto is van Bea Lisa.

Vier jaar later aan de Nekkersputstraat. Schier eindeloos is het aantal bouwwerven tegenwoordig in Gent. Vorige maand maakten we een reportage hierover in drie delen, en nog eens aangevuld met een addendum. Zie hier is het addendum op het addendum: de Nekkersputstraat.
Vier jaar geleden stonden we bij de lege gebouwen van de voormalige verffabriek Libert. Aan de ene zijde aan de Nekkersputstraat, aan de andere zijde in de Bourgoyen. Intussen is hier een flinke bouwwoede aan de gang onder de noemer ‘Park Bourgoyen‘.
Lees ook op deze blog: Gent, met haar veranderende skyline I, II, III, Addendum
Het straatnaambord hangt er scheef getrokken bij, allicht omwille van de bouwwerken die er bezig zijn. Wie was Charlotte Despard (1844-1939)? Ze was een zogenaamde ‘suffragette‘, een feministe van haar tijd. By the way: ‘suffrage’ is Frans voor kiesrecht; ze kwam dus als vrouw op voor stemrecht en gelijke rechten in het algemeen. Ze was ook romanschrijfster en nog meer. 
Helaas heeft ze als Engelse niets met Gent te maken. Dit zien we hier vaker: straatnamen van vrouwen die geen band hebben met de stad. Waarom eigenlijk? Denk aan Myriam Makebaplein (bij nieuwe bibliotheek), Marie Popelinkaai (bij Franse Vaart). 
Zijn er dan zo weinig vrouwen van eigen bodem die in aanmerking komen voor een straatnaam?

Nu bekend geraakt is dat H&M zijn vestiging aan “de Zuid” zal sluiten, krijgt onze artikelenreeks over Gent Shopping Zuid van midden vorig jaar nog meer relevantie. Toen lieten we het publiek zich uitspreken over het shopping center. Lees (opnieuw): 05 juni 2020: Shopping Gent Zuid: het loopt niet storm – 6 jun. 2020: Wat is het probleem van Shopping Gent Zuid? –  07 juni 2020: Veel lezers met mening over winkels aan “de Zuid …

In de jongste editie van het vernieuwde UGent-magazine vinden we een mijmering over het Studentenrestaurant Overpoort van weleer. Resto Overpoort kwam er omdat Resto De Brug in de Sint-Pietersnieuwstraat compleet overbelast was. In 2011 gingen de deuren dicht. (pic Inn Omer)
In 2012 kwam er een nieuwe resto in de Kantienberg, terwijl recent Resto De Brug nog werd uitgebreid. Het leukste weetje: jaarlijks worden er bijna 50.000 spaghetti’s verkocht in De Brug! pic 2018: start van de werken De Brug

De jongste weken geraken de experten niet uitgepraat over het plan om wijzigingen aan te brengen aan het Gravensteen. Het debat wordt via de media gevoerd. Samen met De Zevende Dag, volgden vele opiniestukken in Knack en in de kranten – niet in het minst: in De Standaard. In een eerdere editie toonden we het opiniestuk van professor jan Dumolyn die tégen is.
Expert of niet. Je kan er vanuit gaan dat je een stukje niet-middeleeuwse muur doorboort, dat de lift noodzakelijk is voor gehandicapten… Maar dan blijft het toch erg Jammer dat met de bouw van het geplande paviljoen een historisch ansicht van de burcht vanuit de Geldmunt naar de knoppen is. Alsook een stukje van het schaarse groen. Heel erg jammer. (Foto uitklikbaar)

Emilius Seghersplein – Voorheen was dit plein, samen met de Bevrijdingslaan, gewoon een verlengstuk van de Brugsesteenweg. Café De Pijp gaf al lang geleden, ja, de pijp aan Maarten. Lees en bekijk in deze blog onze reportage over de Bevrijdingslaan

Annabelle De Bruycker postte op facebookgroep ‘Gent by picture‘ een bijzondere foto van de Watersportbaan, kant Noorderlaan, bij het ochtendgloren.

Peggy Van Cauwenberge postte in facebookgroep ‘Ge zijt van Gent als ge…‘ een oude foto van de Nieuwe Wandeling, daar waar toen nog een garage was. Later na verhuisfirma Schollaert daar haar intrek, nog later: Elektro Loeters.

Nostalgie naar september 2019 op de Vlasmarkt: een Pontiac Firebird, a late sixties car

Nostalgie naar stadsevenementen. Plotersgracht: toen fuiven en plezier maken op de Patershofeesten nog normaal was. Lees en bekijk onze video over de feesten in 2019

Als we het goed voor hebben, is dit het verdwenen gebouw aan de Opgeëistenlaan waar voorheen het textielbedrijf van Jules de Hemptinne gevestigd was… Er kwam er later een Aldi in en een dierenvoedingszaak.

Thans staat daar nu een appartementsgebouw bij de voet van het park bij het Justitiepaleis.

Rik Noë toont – in facebookgroep ‘Ge zijt van Gent als ge…‘ – de drukte die er zaterdag heerste in de stad. Zoals hier op de Graslei.

x

Marka’ omvatte het huidige Wondelgem, Ekkergem, Evergem en Sleidinge. Het was een kroondomein van de Merovingen. Vroonstalle was daar een belangrijke nederzetting. Op de foto zie je de Botestraat in Wondelgem. Lees erover op deze blog

x
Lees meer op deze blog:

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook