STAD – Wat is het probleem van Shopping Gent Zuid?


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

STAD/ EVENT  06 juni 2020 – Van koudwatervrees, over ‘nieuwe gewoontes’, tot een versleten winkelbeleving. Binnen dit breed bestek brengen lezers van facebook redenen aan waarom het niet zo goed gaat met Shopping Gent Zuid.

Gisteren schreven we op deze stadsblog: “Shopping Gent Zuid: het loopt niet storm. De winkels zijn nu bijna een maand open. De toeloop is mager. Vindt de consument zijn weg niet meer? Of heeft vooral “de Zuid” een probleem?”

Het artikel lokte, via facebook, tal van reacties uit, niet in het minst van lezers van de facebookgroep ‘Ge zijt van Gent als ge…‘ en aanvullend van lezers uit facebookgroep ‘Dat és mijn Gent‘.

Ze hebben elk zo hun mening waarom het shopping center aan “de Zuid” het minder goed doet. De meesten wijzen op de omstandigheden die met COVID-19 verband houden. Anderen denken dat er sleet zit op de formule van de winkelbeleving in het Urbiscomplex, zoals  het gebouw wordt genoemd waarin het winkelcentrum gevestigd is.

De lezers hebben het over een panoplie aan mogelijk oorzaken

COVID-19, studenten, sleet, mentaliteit…
Het gebrek aan studenten en het gebrek aan horeca-faciliteiten zijn redenen die de oorzaak kunnen zijn van “een klein beloop” van het winkelcentrum.

Een lezer haalt een artikel uit een krant aan, waarin de eigenaar van Shopping Gent Zuid zou beamen dat “de Zuid” minder volk over de vloer krijgt en de reden daarvoor zoekt bij het feit dat de studenten weg zijn uit de stad. Blijkbaar is er een verschil van toeloop tussen grote winkelcentra in de stad en daarbuiten. De eigenaar wijst erop dat grote winkelcentra van buiten de stad het wél goed doen.

Met deze wijsheid in het achterhoofd zou je natuurlijk ook kunnen opmerken dat de consument van buiten de stad misschien geen goesting heeft om in de stad te komen shoppen? Is er koudwatervrees ontstaan na de lange “lockdown“? Vinden ze hun verplaatsing de moeite niet waard? Hebben ze angst voor besmetting?

Of hebben ze geen goesting in al die maatregelen: om eerst aan te schuiven en daarna “pijltjes” te volgen en een voorgekauwde winkelparcours “uit te zweten”?
Of hebben ze er een probleem mee dat de horeca vooralsnog dicht is, en ze geen natje en een droogje kunnen nuttigen tijdens het shoppen? Fun shopping, weet je wel. Dit gevoel is weg, schrijft een lezeres.

Er zijn veel onbeantwoorde vragen!

In normale omstandigheden zouden die mensen uit een groot deel van het hinterland hun auto in de ondergrondse parkeergarage bij het Koning Albertpark parkeren en daarna te voet naar het winkelcentrum stappen. We hebben er geen zicht op hoe druk het in de parkeergarage is, maar we weten wel dat het openbaar vervoer (bv. tussen Zuid en Veldstraat) erg dunnetjes bezet is.

Een andere mogelijkheid is natuurlijk dat sommigen door de “lockdown” de weg naar het online shopping zijn gaan ontdekken. Misschien heeft COVID-19 wel een hele mentaliteitsverandering in gang gezet?

En dan is er nog de groep van lezers die vindt dat de formule van het Shopping Gent Zuid versleten is. Sommigen vinden het er “koud” en te groot en onpersoonlijk. Eén iemand schrijft dat – in groot contrast met de vorigen – ze er niet komt omdat het daar té kléin is. “Te weinig aanbod”, vindt ze. Een uitzondering?

Vergeten we ook niet dat er allicht consumenten zijn die het de afgelopen maanden financieel krap gehad hebben. Het geld is op. Voeg daarbij nog de dreiging van een tweede virusgolf, en de dreiging van een ontslaggolf in de bedrijven… F.D.

Lees ons artikel van gisteren over dit thema in het “venster” hieronder.

Lees ook op deze blog:

Veel lezers met mening over winkels aan “de Zuid”!

 

 

Shopping Gent Zuid: het loopt niet storm

 

 

Veldstraat in de regen

 

 

Kleine halve eeuw geleden was Gent onleefbaar

 

 

1970s-80s; Er waren toen nog zekerheden in het leven

 

 

 

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

 

Lees ook op deze blog:

EVENT – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020
STAD – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020