STAD – Veel lezers met mening over winkels aan “de Zuid”!


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

STAD/ EVENT  07 juni 2020 – Wie graag véél meningen over Shopping Gent Zuid wil, afkomstig van lezers, vindt hier zijn gading. De reacties zijn schier eindeloos. Feit is, dat het thema weinigen onberoerd laat. De consument las onze artikels over dit onderwerp in grote getale mee. Dit bleek uit de mega-Google-analytics leescijfers van deze stadsblog op zaterdag. De eerste uren van de dag ging het à rato van duizend per uur.

We denken dat de eigenaars, winkeliers en beleidsmakers maar beter mee lezen opdat ze er wat van opsteken om het beter te doen. Deze bloemlezing uit facebook is evenveel waard als een marktonderzoek!

Ter situering. In twee bijdragen op deze stadsblog kaartten we “het probleem” van het winkelcentrum aan “de Zuid” aan. In een eerste bijdrage (‘Shopping Gent Zuid: het loopt niet storm’) meldden we dat er niet veel volk naar het centrum komt sinds de heropening na de COVID-19-lockdown.
In de tweede bijdrage (‘Wat is het probleem van Shopping Gent Zuid?‘) lieten we de lezers van facebookgroepen met een mening aan het woord. En of ze een méning hebben, de lezers!!! 

De meningen

Catherine: “Ik was gedurende 22j gérante bij IPXL. Ongeveer 15 jaar ging alles goed. We hadden supercijfers, er was elke weekend wel iets te doen in de shopping. We hadden de beste security, die vriendelijk en kordaat waren. En bovenal verschillende talen spraken. De decoratie was altijd top. Er was veel contact tussen de mensen van de winkels onderling en in de beginjaren was “de Zuid” een begrip.
De eethuisjes zijn verdwenen. Constant, Bram met zijn nooit te evenaren Mondada….. Panden werden ingenomen door H&M, of pop-up en inderdaad brol. Er was geen budget om zaken te organiseren🙄🙄🙄. Neen ze lieten onze geliefde Zuid aan zijn lot over. En de verloedering kon beginnen. Zeer jammer. Ik ben er van overtuigd dat met wat toegeving tov huurprijs, een refit, de juiste winkels aantrekken, terug een leuk terras op de benedenverdieping veel kon gered worden. Maar daarvoor is een goed management nodig en centen. Met alle respect voor het management die het jarenlang wel goed heeft gedaan.
Met pijn in het hart zal ik misschien “de zuid” nog zien verdwijnen. Met jarenlange leegstand zoals de Braempoort.”

Kris: “Er zijn inderdaad geen interessante winkels, heeft volgens mij niks met Corona te maken. En het Shopping center is geweldig zielloos. Er wordt ook geen moeite meer gedaan om te decoreren, om thema-maanden te organiseren of om er iets Gents van te maken, waar Gentenaars zich thuis voelen. Als de eigenaar zich nu eens open kan opstellen, naar ideeën van de mensen luistert en/of een keer ideetjes gaat opdoen in andere Shopping centra, komt het allemaal goed. 🍀

Dave: “Het shoppingcenter heeft gewoon geen leuke winkels… de zoveelste H&M, de zoveelste Ici Paris XL, Panos, Kruidvat, Holland&Barret… dat zijn winkels die je in het centrum ook kan vinden. Jammer genoeg trekt de eigenaar het hem niet aan. Ik heb jaren geleden eens meegedaan aan een marktonderzoek over het Shoppingcenter. De eigenaar heeft alle commentaren naast zich gelegd en er niets mee gedaan. Ze moeten daar winkels steken waarvoor ne mens naar daar wil komen. Moest ik daar niet werken aan het Shoppingcenter ik zette er geen voet binnen.”

Ruben: “Het is gewoon een lelijk koud ongezellig galmend complex vol met winkels die je in de binnenstad ook vindt, en daar is het veel aangenamer winkelen. De Gentenaar zal gewoon in zijn binnenstad winkelen en die die van buiten Gent kwamen komen niet vanwege de lockdown. Hetzelfde gebeurt in de Brusselse winkelcomplexen in en naast de stations trouwens…”

Marc: “Mochten ze een Delhaize hebben in shopping zuid i.p.v. een aftandse Franse keten Match, dat zou al veel meer volk trekken, is uiteindelijk de hoofdwinkel…”

Lynn: “(…) Studenten? Die hebben niet zoveel budget voor een winkelcentra te redden hoor 🤣 ja als mama of papa eens kwam en meeging… maar die hebben kans op een boete als ze het stad inrijden of ze moeten ook al een nieuwe zuinige wagen hebben… maar ik, als ouder, zal wel andere plekken opzoeken om te winkelen… (vroeger ging ik altijd speciaal naar “de zuid”).”

Vanessa: “Vroeger ging ik ook al eens naar “de Zuid”. Ik werkte in de buurt en ging ’s middags een pasta of broodje halen: was vlakbij. Nu ga ik er niet meer. Onaantrekkelijk (verouderd interieur); niet gezellig; een grote zaal met veel geluid, de bus is duurder; de parking is duurder; als de parking vol zit en je hebt een verouderde wagen kan je alleen maar rechtsomkeer maken of je hebt een boete. De bendekes die er rondhangen, de bossen van fietsen voor de ingang,…
Het concept was goed voor die tijd, toen het bereikbaar was. Nu ‘mist’ het iets.”

Fanny: “Sinds de stad “open” is ben ik nog steeds niet geweest! Schrik? Neen, gewoon en geen zin en het is niet nodig! Ik heb de Zuid heel lang geleden wel veel gedaan met kleine kindjes maar ik vind het er niet gezellig meer en ’t is altijd hetzelfde! De Veldstraat vind ik ook zo gezellig niet meer als vroeger! Allemaal grote ketens en iedereen draagt hetzelfde! Sinds de lockdown heb ik ook zo de vraag… is het allemaal wel nodg! Voor mezelf niet maar mijn zoon groeit weer (15 jaar), en dat is anders, maar ik heb me nu eens beholpen op een andere manier en wacht nog even dus 😉 ”

Déèffe: “Inderdaad! Maar niet enkel in Gent. In veel steden heb je dat probleem. Overal dezelfde grote ketens. Onpersoonlijk en niet charmant. Gent, een mooie historische stad heeft nochtans de mogelijkheden om het anders te doen. Het beleid zorgt er in tegendeel voor dat meer en meer kleine zaken moeten sluiten omdat het voor hen niet meer financieel haalbaar is. Rijsel bv. heeft een oud stadsdeel met veel gezellige, kleinere en originele winkelpanden. En het is dat wat een stad aantrekkelijk maakt.”

Martine: “Al die Hollandse ketens kunnen mij niet boeien; vertrouwde winkels vertrekken: Cassis, Blokker…Neen, het is niet gezellig in het centrum. Je gaat naar de stad om boutieks te ontdekken niet om de zoveelste H&M, Primark…😕☹️ ”

Carlo: Die winkels zijn nochtans de publiekstrekkers voor een winkelcentrum aan de rand van een stad. Dok Noord heeft hetzelfde probleem.”

Marina: “Ben naar Dok Noord geweest deze week . De enige winkel die het daar goed doet is de Action . Giks heeft zelfs de deuren nog niet eens geopend; sta je daar voor gesloten deuren.”

Sabine: “Niet iedereen heeft de financiële middelen om in boetieks te kunnen kopen, daar al eens aan gedacht ? Denk dat er veel mensen zijn die blij zijn met winkels zoals H&M, Primark…
Zie toch heel veel bruine papieren zakken voorbijkomen als ik in Gent loop. En ja, ik ga er soms ook binnen 😎 ”

Els: “Heb er gewoond , aan “de zuid”, begin de jaren 2000, was toffe sfeer toen. . Nu heeft Gent veel van zijn charmes verloren. De mooiste winkels zijn er niet meer, allemaal goedkopere ketens, beetje stijlloos. (…)🤔 ”

Katia: “Te weinig winkels en er mag gerust nog een horecazaak bijkomen. Momenteel zijn er veel mensen die in de buurt werken die nog telewerk doen + studenten die er niet zijn.”

Tom: “Denk dat de bevolking het online shoppen gevonden heeft. En meestal gratis levering bij de meeste ketens. En ga eens met de wagen naar de stad… of met het OV. 3 euro voor een ticketje.”

Peter: “Ouwbollig en is al jaren dat het geen mensen aantrekt ! Ook veel te hoge huur prijs.”

Nicole: “Geen gezellig shoppingcentrum! ”

Gunther: “Er zit geen afwisseling in de winkels méér;  daarentegen is Dok Noord een stuk beter; meer afwisseling van winkels.”

Sabine: “Veel staat leeg. Ik zou wat meer opfrissen ook. Begint al aan de inkom, en ’s avonds wat meer verlicht. Wat muziek, de gezelligheid terug brengen. En wat bonnen uitdelen om mensen te lokken?”

Femke: “Heb er vroeger 10 jaar gewerkt. Het shopping is achteruit beginnen gaan vlak na de crisis. Mensen zijn toen kritischer geworden in hun aankopen. Meer online vergelijken. Daarna zijn ze nog beginnen werken aan de fly-over en hebben ze de Kiss&Ride weggehaald. Bovendien vertrokken veel winkels omdat de huurprijzen heel hoog liggen in het Shopping. De eigenaren van het Urbis-complex pompen trouwens al hun geld in hun shopping in Wijnegem; er werd maar weinig geïnvesteerd in Gent. I.p.v. winkels als de H&M te laten uitbreiden, moesten ze meer verschillende winkels aangetrokken hebben, en liefst winkels die er in het centrum niet zijn. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar het komt echt niet in de eerste plaats door Covid-19! Het zal misschien wel de spreekwoordelijke druppel zijn.”

Kathleen: “Mis op “het Zuid” het sociaal gebeuren. Nergens een paar echte kroegen meer met een terras waar je gewoon met een koffie of een pintje kan bijkletsen met vrienden. Beneden in de kelder: even flauwe troep.”

Ann: “Parkings veel te duur en bijna alle winkels vind je ook buiten Gent waar je dichter en gratis kan parkeren. Als je wil winkelen in Gent, moet je er al bijna een daguitstap van maken. Even nog snel iets halen, is er niet bij.”

Jethro: “De bedoeling van een winkelcentrum is er langer te verblijven.”

Ann: “Daarvoor is het dan te klein. Dan kan je evengoed naar grotere shoppingcentra rijden (waar je gratis kan parkeren).”

Jethro: “Veel leegstand de laatste jaren. Een deel van de winkels daar hebben een andere vestiging van hun keten in het stadscentrum.
Studenten (voor broodjeszaak Panos) zijn er door de crisis niet. Het binnenplein werd kaler met de jaren. Shoppingcentra in het algemeen zijn over hun hoogtepunt heen. Deze van Gent is te klein om aan een “totaalbelevenis” te doen (lees er een lange tijd te vertoeven voor veel verschillende activiteiten). De horeca is slechts verweven met de overige retail. De huurprijzen zijn relatief hoog waardoor enkel grote ketens hun activiteiten hebben kunnen uitbreiden. Andere soorten activiteiten introduceren kan nuttig zijn. de kantoren bovenin het gebouw raken ook langzaam leeg (de Provincie trekt naar haar nieuwbouw in de Leopoldskazerne over 2 a 3 jaar).”

Jules: “Zolang ze in Gent niet beseffen dat parkeren te duur is, geef ik weinig toekomstkansen voor de Gentse handelaars en shoppingcentra.”

Sarah: “Gent shopping is geen plek waar je naartoe gaat om gezellig een dagje te shoppen. In het stadscentrum zelf vind je de zelfde winkels met meestal een groter aanbod, tussendoor pak je een terrasje mee en geniet je nog eens van een straatartiest.
Shopping Zuid is voor mij louter een plaats waar ik snel eens binnenspring op weg naar huis, omdat ik toch langs “het Zuid” passeer en nog iets nodig heb.
Verder is het toch veel aangenamer om met mooi weer lekker in de stad rond te kuieren dan in een kil donker shoppingcenter.
Kan mij voorstellen dat zo complexen in de winter een aangenaam alternatief zijn, maar daarvoor is het aanbod in Gent Zuid te beperkt.”

Kahina: “Saaie winkels.”

Silke: “Ik wou er nog niet naartoe gaan, omdat ik dacht dat er veel volk zou lopen :). Maar als ik het zo zie wil ik wel der eens winkelen. Het is er wel nog tof 🙂 ”

Gwendolina: “Valt daar niks meer te beleven”.

Karin: “Naar mijn mening willen mensen toch nog eventjes voorzichtig zijn en buiten shoppen. Deze coronacrisis is niet niets geweest. De vrees zit er nog wat in. We moeten weer leren omgaan met het buitenkomen. En dat we dan eerst voorzichtig in de buitenlucht dat doen is normaal. Daarna zullen we geleidelijk aan ook terug in winkelcentra binnen gaan. Ook met Shopping Center Gent Zuid komt het goed. (…)”

Annemie: “Is daar gewoon niet gezellig.”

Patricia: “Zal van af maandag wel meer volk zijn als je terug iets kan drinken en eten.”

Natalie: “Is daar wel heel mooi geregeld in “de Zuid” shopping, maar al bij al zie je weinig volk op straat en in de winkels in ’t algemeen; zo direct van dag 1 gaat de mens zich gaan mengen; dat vraagt geduld.”

Nancy: “Te veel regeltjes; ben niet meer gemotiveerd om nog te gaan winkelen; 😔belachelijk, elke winkel maakt zijn regeltjes zelf 😡 ”

Mike: “Ik kom er alleen nog eens om de paar maand, en dan alleen voor de Match en nam vroeger den Blokker nog eens mee. Maar tegenwoordig is het allesbehalve gezellig te lopen/winkelen. Ik wil geen al te grote vergelijking maken, maar als men andere winkelcentrums bekijkt, is het een pak gezelliger! Leuke winkeltjes, gezellige sfeer…….Gent Zuid is kil koud en te leeg 😊😊😊 ”

Rudy: “Maar neen, Gent is geen ongezellige stad geworden en wat “het Zuid” betreft: dit is nooit een gezellig project geworden. Handelaars die waanzinnig hoge bedragen aan huurgeld moeten betalen en klanten die toch maar in een triestige bedoening terecht kwamen. Men moet nergens de schuld toewijzen, het is van in den beginne altijd zo geweest. Verkeerde keuze gemaakt toen, maar nu is het te laat….”

Tony: “De vorige solden was ’t “solden” in heel stad, maar in Gent Zuid (…) staken ze amper 1 rek in solden, en raar was de H&M; had prijs eerst verhoogd en dan 50 % korting, wat eigelijk de zelfde prijs was als voor de solden; ben dan maar polo in H&M in Veldstraat gaan kopen; ook in solden aan 1/4 van prijs als in Gent Zuid. Ze moeten daar echt eens leren hoe een shopping centrum te beheren.”

Monique: “Ik heb daar al heel veel rondgelopen, maar de laatste tijd was er zoveel leegstand dat het niet gezellig meer was. Ik denk dat de huurprijzen daar veel te hoog zijn en de handelaars dit niet meer aankunnen (…); nochtans altijd graag rondgelopen; het is maar een paar jaar dat het beginnen wankelen is; heel spijtig !!!”

Megan: “Misschien als ze er eens speciale winkels in steken, waar mensen echt naartoe willen komen. Nu is de zuid slechts een mislukte kopie van de stad.”
“Waarom zou je daar speciaal naartoe gaan, alle winkels – en veel meer –  zijn terug te vinden in de stad. Jongeren komen er niet omdat er daar geen winkels zijn die hen aanspreken (denk: Bershka, Pull & Bear,…) stop daar eens winkels die we in de stad nog niet hebben en mensen zullen misschien wel komen (New Look, River Island, Kiko…)”

Frédéric: “Winkelcentra zijn eigenlijk niet te vernieuwen. Ze worden gebouwd op een bepaald moment, en dan worden de winkels verhuurd of in concessie gegeven. Maar renoveren is moeilijk: het gebouw heeft één stijl en dus moeten feitelijk alle winkeliers mee willen. De facto is dat bijna niet te doen. Een winkelcentrum wordt dus gebouwd en nooit (of zeer zelden) opgefrist. Om die reden ademt “de Zuid” de stijl van de eerste helft van de jaren negentig uit.
En de Braempoort, nu gesloten, is altijd eighties gebleven. En zo zijn er nog voorbeelden genoeg hoor, in Mechelen en Mons bv. weet ik twee winkelcentra die de sfeer van sixties uitademen.”

Marijke: “Waarom komt er eens geen New Look, Claire’s, Bijoux Brigitte, Morgan, enz? Winkels die niet (meer) in Gent te vinden zijn. En inderdaad, misschien een aantrekkelijkere en betere supermarkt beneden? Voor de rest vind ik het wel leuk om daar te winkelen als het buiten bar koud is…of omdat de halte van het openbaar vervoer net voor de deur is ..😉😀 ”

Philippe: “Hopeloos verouderd concept en zo goed als geen winkels met aantrekkingskracht.”

Josette: Zeker niet de betere winkels, eerder camelot.”

propos recueillisF.D.

Lees ons artikel van gisteren over dit thema in het “venster” hieronder. Verder daaronder vind je ons artikel van eergisteren over hetzelfde onderwerp. 

Lees ook op deze blog:

Wat is het probleem van Shopping Gent Zuid?

 

 

Shopping Gent Zuid: het loopt niet storm

 

 

Veldstraat in de regen

 

 

Kleine halve eeuw geleden was Gent onleefbaar

 

 

1970s-80s; Er waren toen nog zekerheden in het leven

 

 

 

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

 

Lees ook op deze blog:

EVENT – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020
STAD – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020