STRATEN – Langs de Voorhavenkaai


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

STRATEN – 26 februari 2021 – De Voorhavenkaai vind je op het “schiereiland” Meulestede-Muide. Aan beide zijden van deze wijken ligt water: aan de ene kant het Lievekanaal en aan de andere kant het Grootdok.

Voor onze reportage vertrokken we van het Redersplein op Meulestede en reden via de Meulestedekaai naar de Voorhavenkaai. Die loopt parallel met de Voorhavenlaan.

De eerste rij van werkhuizen langs de Voorhavenkaai ligt er oud en vervallen bij. Oude boten op het droge, en rommel, zijn troef. Verderop komen we bij de Scheepsherstellingen Florimond Ketels.
Voorts in de richting van de stad kwamen we de grote loodsen tegen, van welke er twee omgevormd werden tot kantoren. Tussen het tweede kantoorcomplex en het derde-in-wording ligt een grote ruimte, een parkje met zicht op de Londenstraat, de oude brandweerkazerne en de “oudemannenhuizen” in de Liverpoolstraat.

Bij de laatste loods staan nog twee oude havenkranen van het type “Titaantje”.

Het van oorsprong middeleeuwse Lievekanaal is deels opgenomen in het grote scheepskanaal in het westen van het “schiereiland”. Komende van het Rabot en daarna van de Wondelgemse Meersen, loopt het in het kanaal, om dan verderop weer haar originele loop te volgen naar Wondelgem en Lovendegem, waar ze dan opgaat in de Brugse Vaart. Lees meer over de Lieve

“Titaantje”

Lees ook op deze blog:

Kraanmannen uit de Voorhavenkaai vertellen

 

 

Gent, Nicolaï Kossikoffstraat

 

 

Bootje varen tijdens Gentse Havendag

 

 

Over schippers, feestgedruis en huwelijksbootjes

 

 

Oude havenkranen aan Handelsdok en Houtdok

 

 

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

STRATEN – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020-2021